-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 29 /15:16

Teismas: prokuroras nepagrįstai atsisakė pradėti naują tyrimą dėl spėjamo CŽV kalinio Lietuvoje

Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad prokuratūra nepagrįstai atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl spėjimų, kad Lietuvoje įkurtame slaptame amerikiečių centre 2004-2006 metais galėjo būti kalinamas Saudo Arabijos pilietis.
 Mustafa al- Hawsawi teismo posėdyje
Mustafa al- Hawsawi teismo posėdyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Teismas pareiškė pritariantis nevyriausybinių organizacijų teiginiams, kad pradėti ikiteisminį tyrimą atsisakyta skubotai, tačiau pabrėžė, jog „neturi įgaliojimo įpareigoti prokurorą pradėti ikiteisminį tyrimą“.

Teismo vertinimu, prieš darant kategoriškas išvadas, kad nebuvo nusikaltimo, prokuroras turėjo pabandyti apklausti Saudo Arabijos pilietį Mustafą al- Hawsawį, šiuo metu esantį Gvantanamo bazėje, ir užklausti atsakingas Jungtinių Valstijų institucijas.

Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė BNS teigė, kad prokuroras dėl tolesnių žingsnių spręs gavęs nutartį ir susipažinęs su teismo motyvais.

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Redress“ praeitą rudenį pareiškė, jog „labai tikėtina“, kad 2003 metais Pakistane sulaikytas Saudo Arabijos pilietis M.al-Hawsawis, kuriam dabar gresia mirties bausmė, buvo kalinamas Lietuvoje.

Nevyriausybinių organizacijų teigimu, vyras į Gvantanamo bazę pateko 2003-ųjų rugsėjį su dar mažiausiai trimis įtariamaisiais, o 2004 metų kovą buvo išgabentas į Maroką. Lietuva kaip tolesnė maršruto vieta išskirta įvertinus skrydžių duomenis, spėjamą kitų įtariamųjų judėjimą.

Prokuroras savo ruožtu pareiškė, kad organizacijos nepateikė objektyvių duomenų apie galimą M.al-Hawsawio gabenimą.

Pasak jo, nurodyta informacija apie skrydžių datas, numerius ir maršrutus „vertintina kaip patvirtinanti tik tai, kad konkrečiu laiku, konkretus lėktuvas skrido konkrečiu maršrutu, o ne objektyvūs duomenys, kad lėktuvu M.al- Hawsawi (...) buvo neteisėtai įgabentas ir išlaipintas Vilniaus ar Palangos oro uoste“.

M.al-Hawsawi yra antrasis terorizmu įtariamas asmuo, apie kurio galimą kalinimą paskelbė nevyriausybinės organizacijos. Anksčiau skundą dėl tariamo kalinimo Lietuvoje yra pateikęs palestinietis Abu Zubaydah. Jo byla yra Europos Žmogaus Teisių Teisme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius