-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 28

Teismas spręs, ar teisėtai nepilnamečiams uždrausta rūkyti viešosiose vietose

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pradėjo nagrinėti atnaujintą administracinę bylą pagal Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje skundą Vilniaus miesto savivaldybės tarybai dėl sprendimo uždrausti nepilnamečiams asmenims rūkyti viešose vietose panaikinimo.
Rūkymas
Rūkymas / Photos.com

Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje prašo Vilniaus apygardos administracinio teismo panaikinti kaip neteisėtą Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2011-07-28 sprendimą, kuriuo nuspręsta uždrausti asmenims, neturintiems 18 metų, rūkyti viešosiose vietose. Pareiškėjas mano, kad priimdama tokį sprendimą, savivaldybės taryba viršijo savo įgaliojimus, nes įstatymų leidėjas tarybai suteikė teisę nustatyti tik vietas, kuriose draudžiama rūkyti, bet ne asmenų kategorijas, kurioms taikomas toks draudimas, todėl sprendimas prieštarauja Tabako kontrolės įstatymo bei Viešojo administravimo įstatymo nuostatoms. Kaip teigia Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje, draudimas rūkyti tam tikroje vietoje turi būti taikomas visiems asmenims, nepriklausomai nei nuo jų amžiaus, nei nuo lyties, nei nuo kitų savybių.

Vilniaus miesto savivaldybės taryba mano, kad skundas nepagrįstas ir prašo jį atmesti. Pasak atsakovo, draudimas rūkyti nėra susijęs su diskriminavimu dėl amžiaus, lyties ar kitų savybių, o yra siejamas su aukštesnių vertybių, tokių kaip sveikata, švari aplinka, puoselėjimu. Priimdamas Tabako kontrolės įstatymą leidėjas siekė ne tik uždrausti parduoti, prekiauti tabako gaminiais asmenims iki 18 metų, bet ir tokiems asmenims vartoti tabako gaminius, tačiau tiesiogiai nenustatė draudimo, nenumatė būdų, kaip tai įgyvendinti, kaip tai yra numatyta Alkoholio kontrolės įstatyme. Atsakovo manymu, tai, jog Tabako kontrolės įstatymo 19 str. nėra tiesiogiai numatytas draudimas rūkyti (ar rūkyti viešose vietose), vartoti tabako gaminius ir jų turėti, yra teisės spraga, kuri turėtų būti pašalinta, todėl  prašo teismo kreiptis į Lietuvos Respublikos Konstitucinį Teismą su prašymu ištirti, ar Tabako kontrolės įstatymo 19 str. vartoti tabako gaminius ir jų turėti, neprieštarauja Konstitucijos 38 str. 2 d. nuostatai, kad „valstybė saugo <...> vaikystę“, ir 53 str. 1 d. nuostatai, kad „valstybė rūpinasi žmonių sveikata“.

Vilniaus apygardos administracinis teismas savo sprendimą šioje administracinėje byloje skelbs gruodžio 8 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius