-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 15

Teismas: VRK sprendimas neskirti Darbo partijai biudžeto dotacijos teisėtas

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) pirmadienį atmetė Darbo partijos apeliacinį skundą ir konstatavo, jog Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimas neskirti šiai partijai biudžeto 1 mln. dotacijos buvo priimtas teisėtai ir pagrįstai.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Martyno Vidzbelio/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pažymėjo bylą nagrinėjusi LVAT teisėjų kolegija, politinių partijų veiklą ir jų finansavimą reglamentuojančio įstatymo tikslas – užtikrinti politinių partijų demokratiškumą, finansavimo teisėtumą bei viešumą, sukurti veiksmingą bei skaidrią politinių partijų finansavimo kontrolę.

Anot teismo pranešimo, VRK, kaip viešojo administravimo subjektas, vykdydamas įstatymo nuostatas ir reikalavimus, privalo užtikrinti, kad šie įstatyme numatyti tikslai būtų pasiekti.

Tačiau, pasak LVAT, „tik teisės santykių subjektams tinkamai vykdant savo pareigas, įmanoma įgyvendinti įstatyme numatytus tikslus“.

„Todėl partija turėdama tikslą gauti finansavimą ir nepateikusi reikalaujamų dokumentų arba dokumentus pateikusi pažeisdama jų pateikimo terminus, turi pati prisiimti riziką – negauti dotacijos iš biudžeto“, – pabrėžė teismas.

Nutartyje taip pat pažymima, jog Darbo partija žinojo savo teises ir privalėjo jomis tinkamai naudotis. Todėl aplinkybės, dėl kurių pareiškėjas neįvykdė pareigos, t.y. nepateikė dokumentų, nevertintinos.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, atsižvelgdamas į byloje surinktus įrodymus, nustatė, jog Darbo partijos dokumentai buvo pateikti praleidus įstatymo numatytus terminus. Todėl VRK turėjo pagrindą pripažinti, kad pareiškėjas nepateikė nurodytų dokumentų.

„Praleidus terminus buvo suvaržyta VRK teisė atlikti numatytą pareigą – vykdyti politinių partijų finansavimo kontrolę, ir taip užtikrinti įstatymo numatytus tikslus“, – paskelbtame sprendime konstatavo teismas.

Šis Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Neskirti dotacijos prokurorų akiratin patekusiai Darbo partijai, kuri pretendavo į 1,114 mln. litų iš valstybės biudžeto, VRK nusprendė 2006 m. lapkritį. Dėl šių pinigų partija teismuose kovėsi porą metų. Byla kelis kartus buvo svarstoma Vilniaus apygardos administraciniame bei Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme.

Dotacijos partijoms skaičiuojamos proporcingai pagal pastaruosiuose Seimo bei savivaldybių rinkimuose gautų balsų skaičių.

VRK yra pripažinusi, jog Darbo partija, pusmetį vėluodama su partijos finansinės veiklos audito ataskaita, padarė šiurkštų įstatymo pažeidimą. Audito ataskaitą už praėjusius metus partijos privalėjo pateikti iki 2006 metų balandžio 1 dienos, tuo tarpu Darbo partija su ataskaita vėlavo pusmetį, o kai kuriuos dokumentus VRK pateikė tik dotacijų skyrimo svarstymo dieną.

Darbo partijai kaip juridiniam asmeniui yra pareikšti įtarimai dėl neskaidraus buhalterijos tvarkymo, partijos ir jos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho baudžiamąją bylą dabar nagrinėja Vilniaus apygardos teismas.

Kėdainių verslininką V.Uspaskichą, anksčiau dėl skandalų netekusį ūkio ministro ir Seimo nario postų, Lietuvos teisėsauga įtaria apgaulingų duomenų apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimu Valstybinei mokesčių inspekcijai ir VRK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius