-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 13

Teisme be cenzūros – visos smulkmenos apie Žilinsko ir jo draugo siautėjimą (atnaujinta 14.52 val., nuotraukos)

Sostinės teismas toliau bando stumti į priekį Seimo nario Roko Žilinsko ir septynių nuo jo nukentėjusių policininkų bei taksisto bylą.
Rokas Žilinskas iš karto po to, kai buvo paleistas iš policijos
Taip atrodė R.Žilinskas iš karto po to, kai buvo paleistas iš policijos. / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Praėjusiame posėdyje R.Žilinskas buvo suabejojęs, ar Seimas iš tiesų atėmė jo teisinę neliečiamybę.

R.Žilinskas buvo paprašęs teismo kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT), todėl procese buvo padaryta pertrauka. 

Konstitucinio Teismo neapkraus

„Negalime taupyti laiko ir lėšų teisingumo sąskaita. Čia sprendžiamas žmonių likimas. Būtina kreiptis, kad nekiltų jokių abejonių“, – kalbėjo R.Žilinsko advokatas. 

„Kaltinamieji bijo stoti prieš teismą“, – prokurorė argumentavo, kad R.Žilinskas su bičiuliu ir savo advokatais paprasčiausiai vilkina bylą.

„Procedūros buvo pažeistos. Viskas buvo daroma skubotai“, – teisme kartojo R.Žilinskas. 

Tačiau penktadienį Vilniaus 1-asis apylinkės teismas pranešė, kad į KT nekreips.Kam bus malonu, kai tave vadina pederastu, asilu, debilu? – teisme žodžių į vatą nevyniojo taksistas O.Chatkevičius.

„Gynėjų prašymas laikytinas nepagrįstu ir atmestinas“, – po pertraukos pranešė teisėjas Gintaras Dzedulionis. Jis priminė, kad 88 Seimo nariai pritarė rezoliucijai leisti patraukti Seimo narį R.Žilinską baudžiamojon atsakomybėn.

Naujienų portalas 15min.lt primena, kad buvęs LNK žinių vedėjas, Tautos prisikėlimo partijos narys parlamente R.Žilinskas su bičiuliu Marku Gurskiu teisiami už tai, kad siautėjo bendraudami su taksistu, vėliau – su policininkais. Pareigūnams teko tramdyti draugus, kai R.Žilinskas su M.Gurskiu naktį važinėjosi po Vilnių „Martono“ taksi, o atvykę į Antakalnį nesumokėjo už kelionę 36 litų. Tarp keleivių ir taksisto kilo konfliktas. R.Žilinskas nenurimo ir atvykus policijai – pareigūnus įžeidinėjo, priešinosi, nesutiko tikrintis blaivumo. 2,48 promilės girtumas jam nustatytas tik paėmus kraujo. 

Bičiuliai kaltę neigia

Šiandieninio posėdžio metu teisėjas M.Gurskio ir R.Žilinsko visų pirma pasiteiravo, ar jie supranta, kuo yra kaltinami ir ar pripažįsta kaltę. Abu bičiuliai kaltę kategoriškai neigė. 

Prokurorė smulkiai išdėstė, kaip lemtingąją 2007-ųjų gruodžio 4-osios naktį siautėjo ši porelė. Prokurorės turima medžiaga pagrįsta tuo, ką ikiteisminio tyrimo metu pasakojo taksistas bei septynetas policininkų. Visi šie asmenys byloje yra pripažinti nukentėjusiaisiais.

Teismas nutarė kiekvieną iš jų smulkiai išklausinėti, kas ir kaip vyko. Vien taksistas Olegas Chatkevičius savuosius įspūdžius dėstė visą pusvalandį.

Žilinską iškart pažino

„Martono" taksi darbuotojas teisme pasakojo, kad gavo iškvietimą atvykti į senamiestį, prie kavinės Vokiečių gatvėje. Kai pamatė klientus, O.Chatkevičius iškart suprato, kad jie neblaivūs. R.Žilinskas, kurį taksistas iškart pažino, nes buvo matęs per televiziją, rankoje turėjo plastikinį bokalą su, kaip manoma, alkoholiu. 

„Jaunesnis vyras prašė vežti į Baltupius, o Rokas prašė vežti į Antakalnį“, – prisiminė taksistas. Vis dėlto buvo nutarta pirmiau važiuoti ten, kur prašo M.Gurskis.

Baltupių ekipažas taip ir nepasiekė, nes pakeliui keleiviai išlaistė alkoholį. „Man atrodo, kad netyčia“, – pripažino taksi vairuotojas. Jis teigė dėl to keleiviams papriekaištavęs, o pastarieji atšovė: „Mes čia ponai, jūs turite mus vežti, o mes darysime, ką norėsime."

Atsisakė vežti pirkti alkoholio

Kaltinamųjų advokatai mėgino pasitikslinti, koks tai buvo alkoholis. „Nežinau, aš jo neragavau“, – sakė taksistas. „Tai iš kur žinote, kad tai alkoholis?“ – neatlyžo gynėjas.

„Pagal kvapą!“ – atrėžė O.Chatkevičius.

„O nealkoholinis alus kvepia alkoholiu?“ – toliau išvedžiojo advokatas. „Nežinau, negeriu nealkoholinio alaus“, – atsakė taksistas.

Vienaip ar kitaip, dėl išlaistyto alkoholio taksistui teko sustoti, kad sutvarkytų apdergtą saloną.

Kai kelionę jau buvo galima tęsti, keleiviai pareiškė pageidavimą būti nuvežti į degalinę – užpernai naktimis ten dar dar buvo prekiaujama alkoholiu. Taksistas atsisakė.

„Mačiau, kad jiems jau užtenka to alkoholio. Supratau, kad jeigu dar išgers – aš visai su jais nesusikalbėsiu“, – pasakojo taksi vairuotojas.

Šis taksisto poelgis išprovokavo keleivių įsiūtį: pasipylė įžeidimų lavina.

Prokurorė taksisto teiravosi, kaip jam nuskambėjo R.Žilinsko ir M.Gurskio įžeidimai.

„Tai aišku, kad pažemino! Kam bus malonu, kai tave vadina pederastu, asilu, debilu?“ – teisme drąsiai rėžė taksistas O.Chatkevičius.

Vairuotojas minėjo taip pat išgirdęs, kad taksistu jis daugiau nedirbsiąs.

Roką įkalino taksi

Kol keleiviai plūdosi, taksistas juos vežė R.Žilinsko namų Vilniaus pakraštyje, soduose, link.

Tačiau Antakalnyje, netoli „Rygos“ naktinės parduotuvės, keleiviai pareiškė toliau nevažiuosią.

Maža to, nepanoro pakloti už klaidžiojimus po miestą 36 litų – tiek tuo metu rodė skaitiklis.

„Jie toliau mane įžeidinėjo ir norėjo pabėgti“, – teismą tikino taksistas.

Vairuotojas pasakojo toliau: „Įsodinau poną Žilinską į mašiną, o Gurskis vaikščiojo aplinkui, kažkam skambino.Paleisk Rokį, gaidy! – tokiais žodžiais M.Gurskis puolė policininką, tuo metu tramdantį R.Žilinską.

Proceso dalyviams buvo svarbu sužinoti, kokiu būdu Rokas buvo pasodintas vėl į taksi, ar tai buvo savotiškas jo įkalinimas. „Paėmiau už rankų ir pasodinau ant sėdynės“, – ramiai pakartojo taksistas.

„Žmogus pyksta, keikiasi, o jums nesipriešina? – stebėjosi teisėjas G.Dzedulionis.

„Ne, jis nesipriešino“, – užtikrintai dėstė nukentėjusysis.

Teisėjas bandė išsiaiškinti, kodėl vis dėlto R.Žilinskas su bičiuliu taip įtūžo ant taksisto, tačiau vairuotojas teismui siūlė suprasti, jog girtų žmonių poelgiai ne visada būna suprantami.

„Vieni virtuvėse šaudo prisigėrę, kiti kitaip pyksta, visko būna. Todėl ir nagrinėjame šią bylą“, – teisėjas akcentavo, jog šioje istorijoje įvairūs niuansai gali būti reikšmingi.

Roką mašinoje įkalinęs taksistas laukė, kol atvyks policija.

„Čiulpk tu b..., asile, debile!“ (papildyta 14.27 val.)

Penktadienį teisme liudijo ir du policininkai, paryčiais atvykę aiškintis taksisto ir dviejo jo keleivių konflikto.

Pareigūnai tvirtino tą patį: jiems privažiavus, iš taksi išlipo R.Žilinskas ir puolė taksistą. „Jis išlipo ir stūmė taksi vairuotoją, kol šis neatsirėmė į kitą automobilį. Visa tai buvo palydėta gausiais keiksmažodžiais“, – pasakojo policininkas.

Pareigūnas nesnaudė – stojo ginti taksisto ir raminti R.Žilinsko, laikė jį už rankų.

Netrukus trūko kantrybė ir M.Gurskiui. „Paleisk Rokį, gaidy!“ – prišokęs prie policininko, pareiškė jaunas vyras.

Savo kolegą nuo M.Gurskio stojo ginti šio policininko porininkas, tačiau ir jam teko dozė nesaldžių žodelių. „Čiulpk tu b..., asile, debile!“ – tokius iš M.Gurskio išgirstus įžeidimus teisme iš atminties citavo pareigūnas Valdemaras.

Policininkai teisme sakė, kad mėgstamiausias iš porelės keiksmų buvo „pederaste“, dar jie prasivardžiavo mentais, pydarais, idiotais.

„Nusprendėme, kad bent jau jis tikrai važiuos į komisariatą“, – minėjo policininkas, įsidėmėjęs M.Gurskį dėl žodžio „gaidys“.

Tampė vairuojantį policininką (papildyta 14.52 val.)

Vis dėlto pareigūnai nusprendė, jog į nuovadą teks keliauti abiem chuliganams, mat taksi vairuotojas pareiškė rašysiąs pareiškimą ir dėl išgirstų įžeidimų, ir dėl neapmokėtos kelionės.

M.Gurskis su R.Žilinsku muistėsi, todėl pareigūnai įspėjo, kad panaudos jėgą. Gražiuoju susitarti nepavyko, todėl sulaikytieji į tarnybinio „Volkswagen Bora“ saloną buvo sukišti per prievartą.

Policininkai prisipažino pažeidę konvojavimo taisykles, kur numatyta, jog sulaikytieji privalo būti vežami po vieną. Tačiau pareigūnai teigia nenorėję trukdyti kito dirbančio ekipažo.

Jau už kelių šimtų metrų paaiškėjo, kad patruliai pervertino savo jėgas. „Rokas Žilinskas trukdė vairuoti, griebė už striukės, blaškė dėmesį“, – tikino VW vairavęs pareigūnas. Teko kviesti pastiprinimą.

R.Žilinskas buvo išlaipintas iš mašinos, jam uždėti antrankiai. Kelionę į komisariatą Rokas tęsė su kitu ekipažu.

Posėdis – vėl penktadienį, 13-ąją

Bylos duomenimis, sulaikytieji siautėjo ir policijos įstaigoje. Tačiau šiandien teismas nebespėjo apklausti tą naktį ten dirbusių policininkų.

„Kadangi vis dar esu Seimo narys ir privalau dirbti, prašyčiau posėdį skirti ne antradienį ir ne ketvirtadienį“, – iš savo vietos stryktelėjo R.Žilinskas.

Ar tai reiškia, jog kitos penkios savaitės dienos, kai parlamente nevyksta plenariniai posėdžiai, R.Žilinskui yra laisvadieniai, politikas neaiškino.

Teisėjas pranešė, jog kitas posėdis šioje byloje numatytas kovo 13 dieną.

„Vėl 13-a ir vėl penktadienis. Siaubas!“ – replikavo R.Žilinsko advokatas. Teisėjas apie šį prietarą paklausė nuomonės R.Žilinsko ir jo bičiulio, tačiau parlamentaras užtikrino: „Ne, mes neprietaringi.“ 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius