Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 12

Telefonu ir internetu bus galima pasitikrinti, ar cigaretės ne kontrabandinės

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja, kad iki metų pabaigos šalies gyventojai pagal ant pakelio nurodytą specialų skaitmeninį kodą galės patys pasitikrinti kai kurių cigarečių rūšių („Kent“, „Winston“ ir „Partner Blue“), autentiškumą, t.y. įsitikinti, kad prekė nėra kontrabandinė.
Skaitmeninis cigarečių kodas
Skaitmeninis cigarečių kodas. / VMI nuotrauka

Šiuo metu ant pakelių atspausdintus kodus patikrinti galima trimis būdais: interneto svetainėje (nuoroda skelbiama VMI interneto svetainėje www.vmi.lt), telefonu ir SMS žinute.

Nuo š.m. gegužės mėnesio VMI kartu su kompanija „Atos IT Solutions and Services“ įgyvendina pilotinį projektą, kurio metu išbandoma cigarečių pakelių ženklinimo identifikaciniu skaitmeniniu kodu sistema, vertinami jos privalumai, patikros technologija.

Projekto metu skirtingų cigarečių gamintojų produkcija buvo pažymėta identifikaciniais, lengvai matomais kodais ant cigarečių pakelių. Identifikaciniai kodai – patobulintas žymėjimo būdas, kai naudojantis naujausiomis skaitmeninėmis technologijomis unikalus kodas yra atspausdinamas ant kiekvieno cigarečių pakelio gamybos proceso metu.

Kodų generavimas ir spausdinimas galimas tik turint mokesčių administratoriaus įgaliojimą, specialiai  autorizuotomis gamybos linijomis bei griežtai prižiūrint atsakingoms valdžios institucijoms. Projekto įgyvendintojai „Atos IT Solutions and Services“ teigia, kad kodų generavimo technologija yra visiškai saugi ir patikima.

„VMI, dalyvaudama šiame projekte, išbando, kaip veikia siūloma cigarečių ženklinimo technologija, ar ją galima pritaikyti mūsų šalyje, kaip veikia ženklinimo ir patikros procedūros. Apie išbandomas technologines naujoves kalbėta ir su kitomis kontroliuojančiomis institucijomis, o dabar kviestume ir gyventojus pasitikrinti, ar jų vartojamam produkcija nėra kontrabandinė“, – sako VMI prie FM viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Naujos technologijos įgyvendintojai pažymi, kad cigarečių pakelių ženklinimas unikaliu kodu gamybos proceso metu suteikia galimybę realiu laiku stebėti Lietuvos rinkai skirtų cigarečių gamybos apimtis Lietuvos ir užsienio gamyklose, patikrinti didelius prekių kiekius pagal gamintoją ir prekės rūšį bei veiksmingai atsekti akcizo mokėjimus ir prekių judėjimo kelią. Sugeneruotame kode užšifruota informacija apie prekės rūšį, gamintoją, įrenginį, pagaminusį prekę, taip pat jos pagaminimo vietą, datą ir laiką, o patikrinti prekės autentiškumą lengvai gali tiek kontroliuojančios institucijos, tiek eilinis vartotojas.

Minėtų cigarečių rūšių autentiškumą gali patikrinti kiekvienas vartotojas interneto puslapyje https://codentify.siemens.be/lt/public/ (nuorodą galima rasti www.vmi.lt), paskambinus telefonu 8 (5) 205 1399 arba išsiuntus kodą trumpąją SMS žinute numeriu 1385 (įkainiai – pagal galiojančius operatoriaus tarifus).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius