Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 08 06

Terorizmu įtariamai E.Kusaitei nurodyta neišvykti iš Lietuvos

Terorizmu įtariamai 21 metų klaipėdietei Eglei Kusaitei skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti, dokumentų paėmimas ir registracija policijos įstaigoje.
E.Kusaitė
E.Kusaitė / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Tokias kardomąsias priemones jai penktadienį skyrė Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda.

Pasak E.Kusaitės advokatės Ingridos Botyrienės, šios kardomosios priemonės galios, kol prokuroras jas savo įsakymu panaikins arba kol įsiteisės teismo nusprendis. E.Kusaitė penktadienį lankėsi Generalinėje prokuratūroje ir ten sužinojo, kokie jai skirti nauji apribojimai.

Lietuvos apeliacinio teismo sprendimu ketvirtadienį E.Kusaitė paleista į laisvę teismo salėje. Šio teismo teisėjas Viktoras Kažys panaikino Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kuriuo merginos suėmimas buvo pratęstas dviem mėnesiams – iki rugsėjo 26 dienos.

Apygardos teismo sprendimas pripažintas neteisėtu. Anot V.Kažio, nėra pagrindo tvirtinti, kad E.Kusaitė, išėjusi į laisvę, darytų kitą nusikaltimą, kad bėgtų ar slapstytųsi. Jos bendravimas internetu su užsieniečiais esą nėra pagrindas teigti, kad ji turinti ryšių užsienyje.

Be to, teisėjas atkreipė dėmesį, kad mergina teismo posėdyje tvirtino atsisakanti savo minčių dėl teroro aktų rengimo.

Apeliacinio teismo nutartis neskundžiama.

Generalinė prokuratūra liepą pranešė baigusi ikiteisminį tyrimą dėl klaipėdietės rengimosi dalyvauti teroristų veikloje.

E.Kusaitei šiuo metu yra pateiktas galutinis įtarimas dėl dalyvavimo kuriant ir dalyvaujant organizuotoje grupėje teroro aktui vykdyti ir dėl rengimosi padaryti teroro aktą itin kvalifikuotomis aplinkybėmis.

Griežčiausia gresianti bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos.Griežčiausia gresianti bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos.

Prokurorų duomenimis, E.Kusaitė ketino susisprogdinti Rusijos strateginės reikšmės objekte – karinėse bazėse, kuriose buvo laikomi asmenys, kariavę Čečėnijoje, siekiant sunkių padarinių – tai yra nužudyti kuo daugiau žmonių, sukelti paniką ir išgąstį.

Šiuo metu įtariamoji ir jos gynėjai susipažįsta su ikiteisminio tyrimo medžiaga. Tyrimo medžiagą sudaro 15 tomų dokumentų.

E.Kusaitė sulaikyta 2009 metų spalio 24 dieną, kai rengėsi išvykti į Rusiją. Ji esą yra priėmusi islamą ir internetu nuolat bendravo su čečėnų tautybės asmenimis.

Dar du asmenys – Apti Magmadovas ir Aišat Magmadova – laikomi suimti Rusijoje. Jie įtariami verbavę lietuvę teroristiniam aktui. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius