Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2008 10 10

Toliau aiškinamasi darželinukų apsinuodijimo maistu priežastis

Tęsiant tyrimą dėl nustatytų ūmių užkrečiamųjų ligų susirgimų trijuose Vilniaus miesto vaikų darželiuose, nustatyta, kad į darželius buvo tiekta nesaugi UAB Kaišiadorių paukštyno produkcija.
Kiaušiniai
Kiaušiniai / „Scanpix“ nuotr.

Atlikus į vaikų darželius tiekusios maistą UAB „Smulkus urmas“ patikrinimą, sanitarinių-higieninių pažeidimų, produktų atsekamumo bei produkcijos laikymo sąlygų pažeidimų nenustatyta, teigiama Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime spaudai.

„Patikrinimo metu inspektoriai išsiaiškino, jog UAB „Smulkus urmas“ darželiams tiekė AB Kaišiadorių paukštynas pagamintas viščiukų broilerių filė. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje atlikus šios produkcijos tyrimus, buvo išskirta bakterija Salmonella enteritidis“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius. UAB „Smulkus urmas“ sušaldytą viščiukų broilerių filė realizavo į 10 Vilniaus miesto vaikų lopšelių darželių.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nurodė UAB „Smulkus urmas“ nedelsiant surinkti nesaugią produkciją (paukštienos tinkamumo vartoti terminas iki 2009-02-28) iš paukštienos gavėjų ir apie įvykdytus nurodymus informuoti tarnybą. Be to, nurodyta skubos tvarka atlikti šaltojo sandėlio, kuriame buvo laikoma minėtos partijos paukštiena, valymą ir dezinfekciją, taip pat atlikti nuoplovų laboratorinius tyrimus.

UAB „Smulkus urmas“ ketvirtadienį 2008-10-09 raštu informavo Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad surinko iš vaikų darželių šios partijos nesaugią produkciją ir šią paukštieną perdavė tarpinei šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo įmonei „Antagutė“.

Anot Z. Stanevičiaus, tyrimas dar tęsiamas, siekiant nustatyti visą atsekamumo grandinę – nuo vaikų darželio iki produkcijos gamintojo“, – sakė Z. Stanevičius.

Užregistruoti 3 salmoneliozės protrūkiai Vilniaus vaikų lopšeliuose darželiuose „Molinukas“ (Keramikų g. 34), „Obelėlė“ (Architektų g. 204) ir „Raktelis“ (Kavoliuko g. 12). Minėtose vaikų ugdymo įstaigose nustatyta 16 susirgimų ūmiomis žarnyno infekcijomis atvejų, iš jų 11 susirgusių vaikų bakteriologiškai patvirtinta salmoneliozės Salmonella Enteritidis diagnozė.

Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrino minėtų vaikų lopšelių darželių maisto gamybos skyrius, kuriuose nustatyti maisto ruošimo pažeidimai, t. y. nesilaikoma maisto produktų temperatūrinių režimų reikalavimų, pažeidžiamos pagamintų patiekalų laikymo sąlygos – patiekalai laikomi kambario temperatūroje. Taip pat nustatyta ir kryžminė maisto produktų tarša, kai gatavi produktai, skirti tiesioginiam vartojimui, per rankas, svarstykles, įrankius ar kitą inventorių liečiasi su žaliava, neplautais žaliais kiaušiniais ar kitais galimais taršos šaltiniais. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojo Z. Stanevičiaus, šie pažeidimai galėjo nulemti protrūkių atsiradimą.

Salmoneliozė yra bendra gyvūnų ir žmonių liga, labiausiai išplitusi pasaulyje. Norint išvengti šio susirgimo, būtina laikytis griežtų maisto gaminimo technologijos reikalavimų ir higienos. Aukšta temperatūra maisto gaminimo metu ir tinkamos produktų laikymo sąlygos, padeda išvengti žaliavų ir pagaminto produkto kryžminės taršos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius