Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tos pačios lyties pora kreipėsi į Aukščiausiąjį teismą: dalies žmonių teisė į šeimą nebegali būti ignoruojama

Bylinėjimasis dėl reikalavimų pripažinti tos pačios lyties asmenų šeimą ir įregistruoti jų santuoką Lietuvoje tęsiasi. Apeliacinės instancijos teismui atmetus pareiškėjų prašymą, skundas teikiamas kasacine tvarka. Skunde nurodoma, kad buvę teismai nesiteikė remtis Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimais panašiose bylose, nesikreipė į Konstitucinį teismą išaiškinimo, nedrįso užpildyti teisinių spragų bei paneigė žmonių teisę į šeimą, santuoką bei nediskriminavimą pagal lytį ir lytinę orientaciją, rašoma GayLine.LT pranešime spaudai.
Pora
Pora / GayLine.lt nuotr.
Temos: 1 LGBT+

„Beveik metus besitęsiantis bylinėjimasis rodo, kad Lietuvos teismai vengia imtis iniciatyvos užpildyti Seimo sąmoningai paliktas teisės spragas“, – sako Tolerantiško Jaunimo Asociacijos inicijuotų bylų advokatas Aivaras Žilvinskas. – „Apsimetama, kad tarptautinė teisė bei Strasbūro Teismo sprendimai neegzistuoja ir Lietuvai netaikomi, jog nėra jokios diskriminacijos, kai vienų žmonių šeimos yra saugomos valstybės, o kitų – nepripažįstamos“.

Anot advokato, buvę teismų sprendimai buvo nuviliantys. Lietuva elgiasi taip, tarsi būtų ne Europos Sąjungos, kurioje 24 iš 27 valstybių pripažįsta vienalytes šeimas, o kokio nors Rusijos bloko narė.

„Pavyzdžiui, nutartyje buvo rašoma, kad mums su partneriu nepavyko įrodyti, kad esame skirtingų lyčių. Tai tikras pasityčiojimas, nes mes to ir nebandėme įrodyti. Vien tokio argumento naudojimas suponuoja mintį, kad kažkuris iš mūsų turėtų pasikeisti lytį tik tam, kad būtų galima susituokti Lietuvoje. Tai absurdas“, – apeliacinės instancijos teismo nutartimi piktinosi vienas iš pareiškėjų Martynas Norbutas.

Pareiškėjas byloje taip pat pastebėjo apeliacinės instancijos teismo logikos prieštaringumą: teismas nurodė, kad susitarimą sudaryti santuoką su savo partneriu buvo būtina tvirtinti pas notarą. Nors toje pačioje nutartyje rašoma, kad, teismo nuomone, santuokos tarp tos pačios lyties asmenų Lietuvoje nėra galimos.

„Mums pasiūlė sudėvėti geležines klumpes. Sudaryti sutartį pas notarą, kurios, anot teismo, neįmanoma sudaryti. Tai vertinu kaip pasityčiojimą. Apmaudu, kad tokiais teiginiais iš viso remiasi teismai, kurie turėtų vykdyti teisingumą“, – pasakoja vyras, kuris siekia įteisinti šeimos santykius po daugiau nei 16 metų gyvenimo kartu su savo partneriu.

Pareiškėjai tikisi, kad Aukščiausiasis Teismas perduos bylą iš naujo nagrinėti pirmos instancijos teismui, bet prieš tai kreipsis į Konstitucinį Teismą, kad būtų pateiktas išaiškinimas, ar dabar įtvirtintas draudimas tuoktis tos pačios lyties asmenims neprieštarauja Konstitucijos nuostatoms, kad visi asmenys yra lygūs, taip pat konstituciniams teisės viršenybės, teisingumo, nediskriminavimo principams, Lietuvos tarptautiniams įsipareigojimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius