-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 18 /16:57

Trišalės tarybos nuomonės dėl MMA vėl skiriasi, Vyriausybė gali siūlyti Seimui savo variantą

Socialinių partnerių nepalaikytus Darbo kodekso pakeitimus Seimui teikianti Vyriausybė kreipėsi į Trišalę tarybą ir prašo, kad ji pritartų minimalios mėnesio algos (MMA) didinimui 50 litų nuo liepos pradžios. Trišalėje taryboje partnerių nuomonėms vėl išsiskyrus, prognozuojama, jog Vyriausybė, įvertinusi visus pasiūlymus, Seimui gali teikti savąjį variantą.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Trišalę tarybą Vyriausybės kreipimasis pasiekė praėjusį penktadienį po pietų, tačiau profesinės sąjungos nusileisti neketina ir sieks, kad MMA didėtų sparčiau. Darbdaviai taip pat pasisako už 900 litų MMA su išlyga, kad sunkią padėtį įrodžiusios įmonės galėtų mokėti mažesnę MMA. Tačiau darbdavių tonas švelnėja.

„Visų nuomonės vėl išsiskyrė, situacija negali likti be išeities. Manau, kad Vyriausybė, atsižvelgusi į išsakytas nuomones, pasirinks ekonomiškai naudingiausią ir valstybės vystymosi raidai labiausiai tinkantį variantą ir jį siūlys tvirtinti Seimui“, – BNS sakė Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas.

Jis teigė ramiai vertinantis Vyriausybės siūlymą dėl MMA.

„Europos situacijos kontekste Vyriausybė atsakingai žiūri į atlyginimų didinimo klausimą, vertindama, kokios biudžeto įtampos gali pareikalauti minimalios mėnesio algos didinimas viešajame sektoriuje. Situacija Europoje dramatiška ir nerami, manau, kad Vyriausybė turi visus skaičiavimus“, – sakė D.Arlauskas.

Su Vyriausybės projektu nesutinka profesinės sąjungos.

„Penktadienį po pietų buvo gauta Vyriausybės pozicija. Tačiau socialiniai partneriai laikosi nuomonės, kad MMA nuo liepos turi būti keliamas 100 litų iki 900 litų, o nuo kitų metų sausio pradžios – dar 100 litų iki 1000 litų. Vyriausybė MMA gali didinti tik su Trišalės tarybos pritarimu, todėl jei bendro pritarimo nebus rasta, nuo liepos toliau galios 800 litų MMA“, – BNS sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Artūras Černiauskas.

Vyriausybė siūlo MMA nuo liepos padidinti iki 850 litų, tuo tarpu darbdaviai ir profsąjungos reikalavo, kad MMA būtų pakelta iki 900 litų.

„Trišalė taryba turi galimybę pritarti atsakingam ir racionaliam MMA didinimui ir būtų gaila, jei socialiniai partneriai blokuotų realų MMA didinimą jau nuo liepos 1 dienos, siekdami vien tik populistinių bei neatsakingų tikslų“, – pranešime spaudai sakė premjeras Andrius Kubilius.

Vyriausybė po diskusijų su Trišalės tarybos nariais sutiko nebesieti minimalios mėnesio algos didinimo su darbo santykių liberalizavimu, ir nutarė Seimui teikti visas inicijuotas Darbo kodekso pataisas, taip pat ir tas, kurios Trišalėje taryboje nesulaukė socialinių partnerių pritarimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius