Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 05

Trys konservatoriai nori branginti cigaretes ir alkoholį, o iš surinktų lėšų gelbėti Vilniaus kraštą

Trys Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijai priklausantys parlamentarai Audronius Ažubalis, Paulius Saudargas ir Valentinas Stundys trečiadienį įregistravo įstatymų projektus, pagal kuriuos turėtų būti sukurtas Pietryčių Lietuvos regiono plėtros fondas. Pinigų į fondą parlamentarai siūlo surinkti 1 proc. padidinus akcizą visam alkoholiui ir tabakui.
Nuorūkos
Nuorūkos / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Pietryčių Lietuvos regiono plėtros fondo įstatyme skelbiama, kad šio fondo lėšos bus naudojamos vietos bendruomenių veiklai skatinti, vietos socialinei, sporto ir kultūrinei veiklai remti, infrastruktūrai Vilniaus krašte kurti, pastatams renovuoti  ir statyti, vaikų žaidimų aikštelėms įrengti.

Aiškindamas, kam prireikė kurti specialų fondą vienam Lietuvos regionui, vienas iš projekto autorių P.Saudargas 15min.lt sakė, kad Pietryčių regionui reikia didesnės valstybės paramos, nes šiame krašte yra didesnis nei kituose Lietuvos regionuose nusikalstamumas. Be to, jis pabrėžė, kad šis regionas ypatingas ir tautine sudėtimi.

„Fondas būtų kuriamas specialiai Vilniaus ir Šalčininkų rajonams, nes jie turėtų būti, pagal ES tendencijas, labiausiai išsivystę ekonomiškai, nes yra valstybės sostinė, tačiau yra priešingai ir šie regionai įvairiais ekonominiais ir kriminogeniniais aspektais gerokai atsilieka nuo šalies vidurkio. Antras aspektas yra tas, kad jis yra tautiškai nevienalytis“, – teigė parlamentaras.

Pasak P.Saudargo, šio krašto palikti vien savivaldybių valiai ir neskirti jokio papildomo finansavimo iš valstybės jau nebeįmanoma ir dėl nacionalinio saugumo priežasčių.

„Nacionalinio saugumo prasme šiuose rajonuose galimos įtampos, jei ir toliau padėtis nesikeis į gera. Galima sakyti, kad visus regionus reikia vystyti, visiems regionams reikia, bet šie rajonai yra ypatingi“, – pabrėžė P.Saudargas.

Paklaustas, ar papildomais pinigais tikimasi sumažinti įtampą lenkų-lietuvių santykiuose Vilniaus krašte, P.Saudargas sakė, kad nereikėtų leisti į tokias spekuliacijas.

Jo teigimu, pati valstybė dabar tokiam fondui pinigų neturi, todėl nutarta jį sukuriant kartu 1 proc. didinti akcizą alkoholiui ir tabakui ir surinktas lėšas skirti fondui.

„Cigaretės ir alkoholis yra žalingos visuomenei prekės, tai toks ir siūlymas. Iš kur daugiau paimsi?“ – retoriškai klausia Seimo narys. 

Preliminariais skaičiavimais, kasmet fondas turėtų surinkti apie 13 mln. litų.

Kam skirti surinktus pinigus, spręstų Vyriausybės iš vietinių savivaldybių ir bendruomenių atstovų sudaryta 11 žmonių taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius