Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 08

Turto bankas: „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ bus likviduotas iki metų pabaigos

Už rengimąsi šnipinėti Rusijai kalinčio Algirdo Paleckio su bendraminčiais įsteigtas „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ bus likviduotas iki metų pabaigos, sako Turto bankas.
Algirdas paleckis
Algirdas paleckis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šią valstybės įmonę teismas paskyrė likvidatoriumi.

„Turto bankas įsiregistravo įstaigos likvidatoriumi, įstaigos paprašyta perduoti dokumentaciją, procesas vyksta be kliūčių, tikėtina, kad teismo nutartis bus įgyvendinta iki metų galo“, – rašoma Turto banko atstovo Karolio Vaitkevičiaus atsakyme BNS.

Gegužės viduryje Vilniaus apygardos teismas patvirtino, kad asociacija įsteigta neteisėtai ir paliko galioti pirmos instancijos teismo sprendimą.

Po šios nutarties teismo sprendimas įsiteisėjo, tačiau per tris mėnesius dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

„Viską rašom, viską darom, tikrai neleisim uždaryti „Geros kaimynystės forumo“. Mes manome, kad tai neteisinga. Vienas iš kaltinimų buvo, kad mes neva padarėme kažkokius pažeidimus, įkurdami forumą. Registrų centras dėl to nė vienos pastabos mums nepateikė. Aišku, kad nepasiduosim, judėsim“, – BNS sakė asociacijos vadovė Erika Švenčionienė.

Ji teigė sulaukusi skambučio iš Turto banko atstovų.

„Mes su jais bendraujame. Forumas neturi jokio turto, mums tik įsisteigus, buvo iš karto uždarytos banko sąskaitos, be priežasties. Tai suprantama, mes nespėjome įsigyti jokio turto, kol kas jo ir neturim. Tad Turto bankui kaip ir nėra ką veikti, ką likviduoti“, – BNS teigė E.Švenčionienė.

„Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ juridinių asmenų registre įregistruotas 2022 metų birželio 28 dieną, vienas iš valdybos narių ir steigėjų – už rengimąsi šnipinėti Rusijai kalintis A.Paleckis.

Likviduoti asociaciją Vilniaus regiono apylinkės teismas nusprendė vasario 20 dieną, konstatavęs, jog šios organizacijos tikslas yra veikti prieš Lietuvą – pripažinta, kad organizacija įkurtas neteisėtai. Asociacija Rusijoje neteisėtai kalbėjo lietuvių tautos vardu, neteisėtai neigė Konstitucijoje įtvirtintą europinę ir transatlantinę integraciją.

Į teismą su prašymu pripažinti šią organizaciją neteisėtai įsteigta ir ją likviduoti kreipėsi Generalinė prokuratūra.

Prokuratūros manymu, šios asociacijos steigimo tikslai yra neteisėti, prieštaraujantys viešajai tvarkai, o ją steigiant pažeistos esminės juridinio asmens steigimo taisyklės. Ieškovas taip pat nurodė, kad Valstybės saugumo departamento vertinimu, asociacijos veikla kelia grėsmę Lietuvos valstybės nacionaliniam saugumui.

Pirmos instancijos Vilniaus regiono apylinkės teismas, išnagrinėjęs civilinį ieškinį, sutiko su prokuroro pozicija.

Nepakeistą šio teismo sprendimą paliko galioti ir Vilniaus apygardos teismas.

„Teisėjų kolegijos vertinimu, pirmosios instancijos teismas pagrįstai nustatė ir įvertino E.Švenčionienės, kaip asociacijos pirmininkės, ir kitų asociacijos steigėjų pasisakymus žiniasklaidoje bei atsižvelgiant į jų turinį padarė teisingą išvadą, jog tikrasis asociacijos steigimo tikslas yra tyčia viešai skleisti melagingą informaciją (dezinformaciją) apie Lietuvą, formuojant klaidingą nuomonę, kad Lietuva nėra nepriklausoma ir demokratinė valstybė, tai yra asociacijos tikslas veikti prieš Lietuvos valstybės konstitucinę santvarką, kurstyti socialinę nesantaiką“, – rašoma trijų teisėjų kolegijos nutartyje.

Asociacijos atstovai teismuose teigė, kad Konstitucijoje yra įtvirtintos žmogaus teisės turėti savo įsitikinimus ir laisvai juos reikšti bei teisė kritikuoti valstybės įstaigų ir jų pareigūnų darbą. Tačiau apygardos teismas konstatavo, jog tai nepaneigia pirmosios instancijos teismo skundžiamame padarytų išvadų, kad tikrieji asociacijos steigimo tikslai yra neteisėti ir prieštarauja viešajai tvarkai.

Vilniaus apygardos teismo teisėjų vertinimu, asociacijos pareiškimai ir pasisakymai patvirtina, kad „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ savo pasisakymuose Rusijoje lietuvių tautos vardu neigia Lietuvos geopolitinę orientaciją, neigia, kad Lietuva yra nepriklausoma demokratinė valstybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius