Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 04 08

Opozicija E.Masiuliui grasina interpeliacija (Atnaujinta 16.58 val.)

Seimo opozicija ketvirtadienį sutarė artimiausiu metu nuspręsti, ar inicijuos interpeliaciją susisiekimo ministrui, Liberalų sąjūdžio vedliui Eligijui Masiuliui.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pirmieji apie tai prabilo Seimo opozicijai priklausantys „tvarkiečiai“. Tokį sprendimą frakcija priėmė ketvirtadienį po susitikimo su ministru. Vėliau jis buvo aptartas su opozicinėmis Socialdemokratų ir Darbo partijos frakcijomis.

Frakcijos lyderis Valentinas Mazuronis pareiškė, kad ministro atsakymai į klausimus dėl padėties ministerijos kuruojamose srityse frakcijos netenkina.

„Negavom atsakymų nei dėl pašto reikalų, nei dėl kadrų, nei dėl kelių įmonių, ministras išsisukinėja nuo atsakymų, mes girdime, ką jis sako, bet netikime jo atsakymais, todėl manome, kad jis negalėtų toliau eiti ministro pareigų“, – tvirtino parlamentaras.

Pasak V.Mazuronio, jis kreipsis į kitas Seimo opozicines frakcijas ir siūlys pradėti nepasitikėjimo procesą E.Masiuliui.

Ministras žurnalistams sakė nenorintis prisiimti politinės atsakomybės dėl A.Urbono skyrimo Lietuvos pašto vadovu.

„Įtarimai, kurie pareikšti Urbonui, nesusiję su jo, kaip Lietuvos pašto vadovo, veikla. Todėl tokio klausimo nesvarstau“, – sakė E.Masiulis.

Jis informavo, kad Susisiekimo ministerija netrukus tikisi iš specialiųjų tarnybų gauti detalią informaciją, kiek ir kokių žmonių į Lietuvos paštą priimta dirbti iš buvusio Lietuvos pašto vadovo Andriaus Urbono aplinkos.Įtarimai, kurie pareikšti Urbonui, nesusiję su jo, kaip Lietuvos pašto vadovo, veikla.

Taip pat laukiama informacijos apie asmenis, kurie į paštą atėjo dirbti iš likviduojamos energetikos bendrovės LEO LT.

„Laukiame atsakymo dėl jų reputacijos ir galimų veiklų“, – „tvarkiečių“ frakcijos nariams sakė E.Masiulis.

Jis tvirtino, kad ministerija nesikišo į Lietuvos pašto vadovybės formavimą: „Vadovas turi teisę atsivesti savo komandą.“

„Tvarkiečiai“ E.Masiuliui priekaištavo, kad Lietuvos pašto Šiauliuose regiono direktore pašte įdarbinta A.Urbono teta.

„Dėl Urbono tetos visiškai nežinomi faktai ir yra naujiena“, – pareiškė E.Masiulis.

Lietuvos pašto atstovė spaudai Jurgita Surplienė BNS informavo, kad Šiaulių regiono direktorės Rūtos Butkuvienės su A.Urbonu jokie giminystės ryšiai nesieja. R.Butkuvienė Lietuvos pašte dirba nuo šių metų sausio.

E.Masiuliui taip pat buvo priekaištaujama, kad Lietuvos pašte buvo įdarbinta daug žmonių iš LEO LT, bankų. „Pats Urbonas juk VST irgi dirbo“, – tvirtino „tvarkietis“ Andrius Mazuronis.

E.Masiulis atmetė galimybę, kad Lietuvos paštu, į jį deleguodami savo žmones, gali domėtis „Maximos“ savininkai.

„Mano žiniomis, „Vilniaus prekyba“ pašte intereso jokio neturi ir nežinau, ar turėjo, bet kol aš dirbsiu šiame poste, jokio intereso nebus“, – pareiškė E.Masiulis.
 

„Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis tvirtino turįs informacijos, kad A.Urbonas per Seimo rinkimus vienoje rinkimų apylinkėje buvo Liberalų sąjūdžio, kurių lyderis yra E.Masiulis, stebėtojas. „To fakto nežinau. Urbonų daug Lietuvoje, gal kokį kitą turime galvoje“, – sakė E.Masiulis.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, stebėtojų sąrašuose yra vienintelis Urbonas – per 2007 metų savivaldybių tarybų rinkimus Ukmergės rajono rinkimų apygardos S.Daukanto rinkimų apylinkėje stebėtoju dirbo Liberalų sąjūdžio narys Audrius, o ne Andrius Urbonas.Mano žiniomis Vilniaus prekyba pašte intereso jokio neturi ir nežinau, ar turėjo.

Ministras parlamentarus dar kartą informavo, kad jokios informacijos apie galimą buvusio Lietuvos pašto vadovo nusikalstamą veiklą neturėjo: „Nei oficialios, nei neoficialios.“ Jis tvirtino A.Urbono tiesiogiai nepažinojęs.

„Sekiau versle vykstančius įvykius, mačiau, kad Urbonas yra 10 metų bendrovės „Hanza lizingas“ vadovas. Kompanija rodė gerus veiklos rezultatus, vėliau jis pakviestas dirbti į VST. Man atrodė, kad tas žmogus pakankamai gerai susitvarko su savo pareigomis, nes tas įmones jis kėlė“, – po posėdžio pas „tvarkiečius“ sakė E.Masiulis.

Jis pabrėžė, kad 2008 metais vidaus reikalų ministras A.Urboną yra apdovanojęs padėka už nusikaltimų ir korupcijos prevenciją. „Todėl nekilo nė mažiausio įtarimo dėl jo reputacijos“,– sakė ministras.

Buvęs Lietuvos pašto vadovas A.Urbonas įtariamas sukčiavęs tuo metu, kai dar nedirbo pašte, jis dabar yra suimtas.

Pernai rudenį A.Urbonas į įmonės generalinio direktoriaus pareigas buvo paskirtas be konkurso.

100 proc. Lietuvos pašto akcijų priklauso valstybei.  

(Papildyta 16.58 val.) A.Kubilius: tai opozicijos teisė

Premjeras Andrius Kubilius tvirtino opozicijos kalbas apie interpeliaciją E.Masiuliui vertinantis kaip natūralų procesą.

„Interpeliacija yra tokia opozicijos teisė užduoti klausimus, jeigu kas nors opozicijai yra neaišku. Nežinau, kokie klausimai opozicijai yra neaiškūs. Bet manęs nestebintų, jeigu šitom štai aplinkybėmis, kai valdančioji koalicija ir opozicija turi po apylygį Seimo narių skaičių, opozicija imtųsi kokių nors vadinamųjų interpeliacijų tiesiog dar ir dar kartą taip išbandydama valdančiosios koalicijos tvirtumą“, – sakė ministras pirmininkas. 

Permainų koalicija Seime turi 70 parlamentarų paramą, taip pat ją nepagrįstų interpeliacijų atvejais žadėjo paremti valstiečiai liaudininkai, parlamente atstovaujami trijų politikų. Koalicijos lyderis  tikino nesibaiminantis dėl galimos nesėkmingos interpeliacijos proceso baigties valdantiesiems: „Nežinau, kokius priekaištus opozicija išsako ministrui. Jeigu dėl Lietuvos pašto vadovo, tai tikrai nemanau, kad tai būtų tas faktas, dėl kurio būtų galima kelti klausimą, ar galima pasitikėti ar nepasitikėti ministru.“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius