Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 27

Ugniagesius stebina aplaidumas – vaikus turintiems užuomaršoms duris atrakino 410 kartų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, šiais metais ugniagesiams net 410 kartų teko vykti atlikti gelbėjimo darbų dėl durų atidarymo. Vien per gegužės mėnesį – 61, iš jų 12 kartų jiems teko vaduoti mažamečius vaikus. Deja, ugniagesiams neretai tenka matyti iš baimės besigūžiančius vaikus, kuriuos tėvai namuose palieka vienus.
Ugniagesniai gelbėtojai bando patekti į butą
Ugniagesniai gelbėtojai bando patekti į butą / Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento nuotr.

Štai gegužės 18 d., apie pusę šešių vakaro, Klaipėdos rajone, Priekulėje, ugniagesiai skubėjo į Turgaus gatvę, kur viename iš butų užsitrenkė šarvuotos durys. Buto viduje buvo mažametis vaikas ir ant viryklės paliktas verdantis puodas. Ugniagesiai į butą pateko per 2-ojo aukšto langą. Laimei, trejų metų vaikas nenukentėjo. Viduje rastas prisvilęs maistas.

Kitą dieną apie pusę dviejų dienos, Zarasuose, Šiaulių gatvėje, ugniagesiai pro pravirą langą įlipo į butą 3-iajame aukšte. Jie atrakino buto duris, kuriame buvo užsirakinęs dvejų metų vaikas. Tokia pat istorija pasikartojo gegužės 25 d. pavakare Pasvalio rajone, Gėlių gatvėje, kai ugniagesiui laužtuvu teko atidaryti buto duris, kuriame buvo užsitrenkęs vaikas. Ne visuomet vaikų gelbėjimo darbai vyksta tokiomis aplinkybėmis.

Atvykus ugniagesiams dūmuose skendėjo 3-iajame aukšte esantis butas, kuriame pagalbos balkone šaukėsi vaikas, glausdamas prie savęs katiną.

Ketvirtadienį, apie pusę trijų dienos, gaisras kilo Kauno rajone, Domeikavos kaime, daugiabutyje.

Atvykus ugniagesiams dūmuose skendėjo 3-iajame aukšte esantis butas, kuriame pagalbos balkone šaukėsi vaikas, glausdamas prie savęs katiną.

Ugniagesiai kopėčiomis pateko į butą ir išgelbėjo devynerių metų berniuką ir katiną.

Pasak Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininko pavaduotojos Editos Zdanevičienės, kiekvienas atvejis, kai mažamečiai vaikai paliekami namuose vieni, liudija tėvų aplaidumą.

„Yra tėvų, kuriems atrodo, kad jų penkerių ar septynerių metų vaikas yra pakankamai savarankiškas, kad nieko baisaus jam nenutiks, jei jis pabus namuose vienas. Deja, tiek skaudžios vaikų žūtys gaisruose, tiek kitos tokiomis aplinkybėmis įvykstančios nelaimės, liudija ką kitą, – teigia ji. – Iš tiesų vaiką palikdami namuose vieną, tarsi jam patvirtiname, kad jį laikome suaugusiu. O vaiko vaizduotė laki, tada jis ima elgtis kaip suaugęs. Būta atvejo, kai vaikai, likę vieni, namuose keptuvėje ėmė kepti plastmasinius žaislus...“,– sako moteris.

E.Zdanevičienės nuomone, ne tik vaikai dažnai nejaučia neatsargaus elgesio pasekmių, deja, to nesuvokia ir patys suaugusieji. Ji pasidalijo istorija, kai mamai tarkuojant bulves, jai į talką atskubėjusi trejų metukų dukrelė, kuriai labai patiko perduoti bulvę ir žiūrėti, kaip ši, įdėta į trintuvę, virsta tarkiais. Mama nusisuko vos akimirkai, o tuo metu mergaitė, čiupusi bulvę, įkišo trintuvėn su ja ir savo rankytę, ketindama pažiūrėti, kas nutiks. Pasak E.Zdanevičienės, panašiose pavojingose situacijose vaikas kaipmat gali atsidurti, jei jis, likęs vienas, pabandys uždegti degtuką, ar, pavyzdžiui, sumanys su žvake pasišviesti spintoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius