Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 28

Uodų platinamas virusas taikosi į smegenis

Į gripą panaši Vakarų Nilo virusinė infekcija išgydoma. Tačiau šis virusas gali mutuoti, tapti ypač pavojingas žmogui. Nuo šiuo metu Rusijoje kilusio infekcijos protrūkio neapsaugota ir Lietuva, šeštadienį perspėja „Lietuvos rytas“.
Uodas
Uodas / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.
Temos: 2 Infekcija Uodas

Liepą ir rugpjūtį besidauginantys mažesni negu įprasta uodai – siaubas Rusijos gyventojams. Nuo įgėlimų šimtai žmonių jau atsidūrė ligoninėse. Bet išnaikinti uodų rusams nepavyksta. Ar gali užkrėsti kraujasiurbiai atskristi iki Lietuvos?

Gamtos tyrimo centro vyresnioji mokslo darbuotoja Rasa Bernotienė įspėjo, kad Vakarų Nilo virusas gali pasiekti ir Lietuvą. Šį virusą platina daug uodų rūšių, kurių esama ir mūsų šalyje.

Uodai, pavyzdžiui, culex pipiens, mėgsta daugintis liepą, rugpjūtį, o ne pavasarį. Šie vabzdžiai nėra labai reiklūs, jiems veistis užtenka mažų balų arba net prilytų skardinių. Dar viena Vakarų Nilo virusą perduodanti uodų rūšis (aedes vexans) aptinkama Europoje, Šiaurės Amerikoje, taip pat ir Lietuvoje.

Kaip rašo „Lietuvos rytas“, uodams sugėlus, suserga ne tik žmonės, bet ir arkliai, karvės, kiaulės, virusas cirkuliuoja ir paukščių organizme. „Uodus atbaido tik apsaugos priemonės, netgi atvėsus orams reikėtų jas naudoti būnant gamtoje”, – patarė R.Bernotienė.

Vakarų Nilo virusas taip pat pasiekė Vengriją, Italiją, Prancūziją, Rumuniją. Šiose šalyse kasmet uodai susargdina iki 20 žmonių. Didžiausių neramumų dėl šio viruso yra kilę Jungtinėse Amerikos Valstijose.

1999 metais iš Izraelio migruojantys paukščiai šį pavojingą užkratą nunešė net iki Niujorko apylinkių. Per dešimtmetį virusas JAV nukeliavo nuo rytinės iki vakarinės pakrantės, kasmet sukeldamas epidemiją. 1999–2008 metais nuo Vakarų Nilo encefalito šioje šalyje mirė 1150 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius