-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

URM teigia negalinti Prezidentūrai suteikti prašomų duomenų dėl ambasadorių skyrimo

Užsienio reikalų ministerija (URM) atsakė Prezidentūrai dėl vykdytų kandidatų į Lietuvos ambasadorius konkursų, bet nurodė negalinti pateikti prašomų duomenų.
Užsienio reikalų ministerija
Užsienio reikalų ministerija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 1 Gitanas Nausėda

Tęsiantis ginčui dėl ambasadoriaus Lenkijoje skyrimo, Prezidentūros kanclerė praėjusią savaitę raštu kreipėsi į URM kanclerę, prašydama pateikti prezidentui Gitanui Nausėdai dokumentaciją apie URM vykdytus kandidatų į Lietuvos diplomatinių atstovybių, tarp jų ir ambasados Varšuvoje, vadovus atrankos konkursus.

Ministerijos kanclerės Ingos Černiuk teigimu, Atestacijos komisija nedalyvauja kandidatų į ambasadorius atrankoje.

„Jis (atsakymas – BNS) gana paprastas: diplomatų atestacijos komisija niekada nedalyvavo ir nedalyvauja atrenkant kandidatus į ambasadorius, todėl jokių protokolų tiesiog fiziškai neegzistuoja, nes tai yra ne jų kompetencija“, – žurnalistams po uždaro Seimo Užsienio reikalų komiteto posėdžio sakė I.Černiuk.

URM atstovės teigimu, Atestacijos komisija dalyvauja tik teikdama pasiūlymą suteikti rangą diplomatui.

„Tas pasiūlymas formuojamas tik tada, kai kandidato pavardė yra aiški, kai yra parengtas Vyriausybės nutarimas dėl kandidato, jau yra rengiamas prezidento dekretas. Tada lygiagrečiai diplomatų Atestacijos komisija siūlo suteikti rangą, nes tai jos kompetencija teikti siūlymus suteikti rangus visiems diplomatams – nuo sekretoriaus iki ambasadoriaus“, – sakė I.Černiuk.

URM ir Prezidentūra nesutaria, kas turėtų būti skiriamas į Varšuvą. Prezidentūra sako, kad URM pateikti kandidatai nebuvo tinkami ir galop pasiūlė peržiūrėti ambasadorių atrankos ministerijoje tvarką.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis savo ruožtu teigia, kad prezidentas G.Nausėda neįvardijo kandidatų, kuriuos jis būtų galėjęs teikti atsakingam Seimo komitetui.

Prezidento vyriausiasis patarėjas komunikacijos klausimais Frederikas Jansonas siūlė keisti dabartinę ambasadorių skyrimo tvarką, kad valstybės vadovui būtų pateiktas ne tik URM geriausiai įvertintas, bet visi atrankoje dalyvavę diplomatai.

Lietuvos ambasadorius Lenkijoje Eduardas Borisovas iš pareigų pasibaigus kadencijai buvo atšauktas nuo šių metų rugsėjo 7 dienos, ambasadai šiuo metu vadovauja įgaliotoji ministrė Audronė Markevičienė.

Ambasadorius Vyriausybės teikimu skiria prezidentas, pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.

Seimo Užsienio reikalų komitetas pirmadienį toliau aiškinosi, kodėl stringa Lietuvos ambasadorių skyrimas.

Po posėdžio prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė teigė mananti, kad netrukus ambasadorių skyrimo klausimas turėtų pajudėti iš mirties taško.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius