-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 04

Už neteisėtą Seimo nario palėpės rekonstrukciją – griežtos nuobaudos

Kultūros paveldo departamento (KPD) atestavimo komisija už šiurkščius įstatymų pažeidimus rengiant Seimo nario Armino Lydekos palėpės rekonstravimą į du butus iš projekto vadovės Birutės Dedūrienės atėmė paminklosaugos atestatą. B.Dedūrienė mažiausiai 3 metus negalės rengti kultūros vertybių restauravimo ir rekonstravimo projektų.
Palėpės rekonstrukcija į butą Žydų g. 4A, Vilniuje. Apčioje – skylanti siena.
Palėpės rekonstrukcija į butą Žydų g. 4A, Vilniuje. Apčioje – skylanti siena. / Kultūros paveldo departamento nuotr.

Griežtu papeikimu taip pat nubausta KPD vyriausioji specialistė Laima Navickienė, kuri pažeisdama nustatytą tvarką suderino minėtą projektą.

Atliekant patikrinimą pastebėta ir galimai neteisėta šalia esančio kito pastato palėpės rekonstrukcija, todėl imtasi papildomo tyrimo. Tokių griežtų priemonių KPD ėmėsi todėl, kad rengiant ir derinant A.Lydekos palėpės Vilniaus senamiestyje Žydų g. 4A rekonstravimo į du butus projektą buvo pažeidžiami įstatymai.

Kultūros paveldo departamento nuotr./Palėpės rekonstrukcija į butą Žydų g.
Kultūros paveldo departamento nuotr./Palėpės rekonstrukcija į butą Žydų g.

Minėtas pastatas yra kultūros paveldo statinys, todėl priskiriamas ypatingų statinių kategorijai, kuriems taikoma kitokia projektų derinimo tvarka nei paprastiems statiniams. Jiems reikalinga paminklosauginė projekto dalis, kurioje būtų numatytos saugomų elementų apsaugos ir restauravimo priemonės. B.Dedūrienė, rengdama projektą, nesilaikė šių reikalavimų, o L.Navickienė nepastebėjo šios klaidos. Todėl Vilniaus miesto nuolatinė statybos komisija, kurios pirmininkas yra Egidijus Dedūra, neteisėtai pasirinko supaprastintą projekto suderinimo tvarką, tarsi palėpė būtų naujame Vilniaus mikrorajone, o ne kultūros vertybė, esanti Vilniaus senamiesčio centre. Tokiu būdu buvo pažeistas įstatymas ir statybos leidimas negalėjo būti išduotas.

Vilniaus apskrities viršininko administracija sustabdė minėtos palėpės rekonstrukciją, nes kilo įtarimų, kad gali neatlaikyti suaižėjusi kultūros vertybės siena, ir įpareigojo statytoją pašalinti projekto dokumentacijos trūkumus.

KPD kreipėsi ir į Aplinkos ministeriją, prašydama sustabdyti atestato galiojimą minėtą projektą rengusiai firmai UAB „Renova“. Šiai firmai vadovauja A.Songaila, kurio rengtas viešbučio „Novotel“ projektas priešais Vyriausybės pastatą sukėlė visuomenės protestus dėl paminklosaugos reikalavimų neatitikimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius