-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 25

Užgavėnių Naisiuose organizatoriams – kaltinimai dėl antisemitizmo

Lietuvos žydų bendruomenę papiktino Naisiuose rengiamos Užgavėnės. Į jas kviečiama naudojant atributiką, kuri primena nacių naudotą prieš žydus nukreiptą propagandą.
Kvietimas į Užgavėnes Naisiuose
Kvietimas į Užgavėnes Naisiuose

Seimo kultūros komiteto pirmininkas ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis savo socialinio tinklo paskyroje kvietė visus į Užgavėnes Naisiuose.

„Lietuvos žinios“ penktadienį pranešė, kad renginio organizatoriai demonstravo iliustracijas, priminusias nacių naudotą antisemitinę propagandą.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky išplatintame pareiškime teigia, kad Nasiuose, „panašu, antisemitizmo idėjos ne tik klesti, bet ir yra viešosios komunikacijos dalimi – socialinėje paskyroje „Didžiosios Užgavėnės Naisiuose“ paskelbta ne tik šventės programa, bet ir patarimai, kur tyčiojamasi iš žydų“.

Iš nekaltos šventės per Naisių ruporą virsta aiškūs ryškūs antisemitiniai lozungai, grįžtama į prieškarį. Kaip turi jaustis Lietuvos žydai? , – klausė F.Kukliansky.

„Lietuvos žmonių reakcijos laukti ilgai nereikėjo. Kilo pasipiktinimo banga, o kita vertus – ir antisemitiniai komentarai. Juk šalį valdančios koalicijos vienas lyderių kviečia švęsti Užgavėnes su fašistine propaganda, naudota 1939 m. , – rašoma pirmininkės pareiškime. – Lietuva žino, kad netrukus po to įvyko Holokaustas.“

„Po vasario 16-os eitynių Kaune, kai nelabai galėjome suprasti, kur nacionalistai, o kur patriotai, dabar veiksmas tęsiasi Užgavėnėse. Ar tai naujos valdančiosios partijos politika? Kaip mums tą suprasti? Iš nekaltos šventės per Naisių ruporą virsta aiškūs ryškūs antisemitiniai lozungai, grįžtama į prieškarį. Kaip turi jaustis Lietuvos žydai? , – klausė F.Kukliansky. – Užgavėnių šventė yra šventė, suprantame etnologiją, bet čia jau nebe Užgavėnės ir ne jų kaukės – tai antisemitinės nacių kaukės, pasiekę Lietuvą iš hitlerinės Vokietijos.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky

„Norime aiškiai iš R.Karbauskio lūpų išgirsti, kas jis yra – antisemitas ar ne? Esu Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė ir prašau atsakyti į klausimą, koks jo požiūris į žydus, jeigu jis išdrįso viešai rodyti tokias kaukes? Už fašistinę propagandą baudžiama pagal galiojančius Lietuvoje įstatymus“, – į R.Karbauskį viešai kreipėsi F.Kukliansky.

„Didžiųjų Užgavėnių Naisiuose“ renginio puslapyje feisbuke organiztoriai išdėstė savo poziciją.

„Atsakydami į žiniasklaidoje pasirodžiusį straipsnį, kad organizuojama Užgavėnių šventė Naisiuose neva turi antisemitizmo prieskonį, norime pareikšti, kad žydeliai, čigonai ir kt. veikėjai yra nuo seno laikomi Užgavėnių personažais, – rašo jie. – Paskelbti įrašai cituoti remiantis Švietimo mokslo ministerijos, Ugdymo plėtotės centro ir Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto išleistu tautosakos aplanku „Užgavėnių dieną“. Pažymime, kad šiais įrašais nesiekiama įžeisti žydų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius