Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 25

Užkliuvo paminklo nuogybė (atnaujinta 10.57 val.)

Pirmadienį miesto vadovą Andrių Kupčinską pasiekė grupės kauniečių laiškas, kuriame prašoma padaryti tam tikrų pakitimų dėl mieste stovinčių paminklų.
Šalia M.Žilinsko dailės galerijos stovinti nuogo vyro skulptūra dorovės sergėtojus piktina ne pirmus metus, o kitiems tai unikalus meno kūrinys.
Šalia M.Žilinsko dailės galerijos stovinti nuogo vyro skulptūra dorovės sergėtojus piktina ne pirmus metus, o kitiems tai unikalus meno kūrinys. / Laikraščio „15 minučių"/Eriko Ovčarenko nuotr.

Beveik 400 parašų patvirtintu raštu miestiečiai reikalavo nukeldinti ne vienus metus Mykolo Žilinsko dailės galerijos prieigas puošiančią, neva pornografinę, Petro Mazūro sukurtą nuogo vyro skulptūrą „Žmogus“ bei pakelti į viršų šiuo metu gražiai į Laisvės alėjos kontekstą įsiliejantį Roberto Antinio sukurtą Romo Kalantos aukos vietos įamžinimo paminklą. Tiesa, tokias raštais miestiečiai savivaldybę atakuoja jau ne pirmą kartą. Aiškintis dėl pastarojo meno kūrinio pabodo ir jos autoriui.

„Visų pirma, tai vietos, kur vyko istorinis įvykis, įamžinimo paminklas. Joks skulptorius ar menininkas nesukurs raiškesnio kūrinio už to meto įvykius. Todėl paminklas yra skirtas vietos įamžinimui. Būtų beprotybė galynėtis su tokiu įvykiu“, – sakė R.Antinis.

Menininko manymu, savivaldybės valdininkus dėl menkniekių atakuojantys žmonės yra senovinių pažiūrų. „Žmonės pripratę prie tarybinės istorijos ženklų. O šis paminklas – šiuolaikiškas ir europietiškas istorinės vietos įamžinimas, lietuviams tai gali būti atradimas menine prasme. Žmonės dedasi patriotais, bet neįskaito paminklo ženklų, kurių esmė ta, kad jis prieinamas visiems. Už šį darbą gavau premiją, nemanau, kad būtų įmanoma ką nors jame pakeisti net ir labai norint“, – paaiškino R.Antinis.

Kauno miesto savivaldybės vicemeras Stanislovas Buškevičius nebuvo linkęs dramatizuoti skundo dėl nuogo vyro statulos ir į jį pažvelgė su humoru. „Kiek žmonių, tiek nuomonių: vienam gražu, kitam – ne. Todėl „Žilinsko berniukui“ pritaikysime automatines trumpikes: kam bus smalsu, kas po jais, paspaus mygtuką ir trumpikės nusimaus. Tik štai bus reikalingas automatinis mechanizmas, neaišku, kaip tai pavyktų techniškai įgyvendinti“, – kvatodamas sprendimą siūlė vicemeras.

Vėliau kiek surimtėjęs S.Buškevičius užsiminė apie viešos apklausos galimybę. „Aš pats to paminklo jau nepastebiu, nes jis ten stovi keletą metų“, – prisipažino vicemeras.

Kauno meras Andrius Kupčinskas antradienį išplatino pranešimą, kad pritaria idėjai „aprengti“ M.Žilinsko galerijos „berniuką“. „Siūlysime, jog skulptūra „Žmogus“ nešaltų, kiekvienos reikšmingesnės šventes metu jį aprengti kokiais šventiniai rūbais. Pavyzdžiui, prieš Kalėdas – kalėdinėmis trumpikėmis ir kepuraite, prieš Policijos ar Kariuomenės dieną – uniforma, prieš kovo 11-ąją – tautiniais rūbais“, – rašo Kauno meras. Pasak jo, tai galėtų įgyvendinti visuomeninės organizacijos, bendruomenės ar asocijuotos profesinės gildijos.

„Kažkas panašaus yra Briuselyje, kur Berniukas irgi aprengiamas ypatingomis progomis“, – rašoma miesto vadovo pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius