Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 01 13

Užsimojo keisti vairuotojų pažymėjimus (atnaujinta 15.46 val.)

Šimtams tūkstančių vairuotojų netrukus gali tekti stumdytis eilėse laukiant naujo vairuotojo pažymėjimo. Specialistai mano, kad politikų nustatyti dokumentų keitimo terminai – per trumpi.
Vyriausybės sprendimas keisti senuosius vairuotojų pažymėjimus paliestų pusę milijono šalies piliečių.
Vyriausybės sprendimas keisti senuosius vairuotojų pažymėjimus paliestų pusę milijono šalies piliečių. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Artimiausiu metu Vyriausybė turėtų apsispręsti, ar daugiau nei pusė milijono Lietuvos gyventojų bus priversti keistis seno pavyzdžio vairuotojo pažymėjimus, išduotus iki 2000 m. balandžio 1 d., praneša „Lietuvos rytas“. Jie pamažu būtų pakeisti iki kitų metų gruodžio.

„Didžiausia problema yra ta, kad niekas realiai nežino, kiek Lietuvoje iki 2000 metų buvo išduota vairuotojo pažymėjimu ir kiek ateis žmonių“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino pažymėjimų keitimu besirūpinančios valstybės įmonės „Regitra“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

Duomenų bazėje yra įregistruota apie 517 tūkst. pažymėjimų. Vidaus reikalų ministerija (VRM) spėja, kad jų galėtų būti iki 655 tūkst. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę pusantrų metų išduotų dokumentų niekas neregistravo.

Lietuviški pažymėjimai dažnai klastojami

Keisti pažymėjimą greičiausiai kainuos 49 litus. Tačiau „Regitra“ teigia, kad ši paslauga realiai kainuoja 65 litus. Keisdami dokumentus vairuotojai turės pasitikrinti sveikatą.

„Pakeisti seno pavyzdžio dokumentus nutarėme todėl, kad jie vis dažniau klastojami. Iš užsienio kasmet gauname šimtus klastočių“, – „Lietuvos rytui“ aiškino VRM sekretorius Stanislovas Liutkevičius.

Suklastotus lietuviškus dokumentus perka Europos Sąjungoje gyvenantys emigrantai iš trečiųjų šalių. Turėdami netikrą lietuvišką pažymėjimą jie jį keičia į tikrus šalies, kurioje gyvena, dokumentus.

Pajuto savo kailiu

Vyriausybė antradienį atidėjo klausimo dėl senų vairuotojo pažymėjimo galiojimo pakeitimo sprendimą. Pasak vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio, sprendimas atidėtas, nes jo projektą rengė dar senas ministrų kabinetas.

Po Vyriausybės posėdžio R.Palaitis teigė, kad buvo nuspręsta dar sykį vairuotojų pažymėjimo klausimą suderinti su visomis ministerijomis. „Suprantu, kad šis klausimas yra nepopuliarus be galo, tačiau jis yra uždelstas. Tie vairuotojai, kurie išvažiuoja į Europos Sąjungą su senomis teisėmis, turi problemų, ir į juos kreipiuosi – važiuodami į Europą jūs pasikeiskite teises į naujo pavyzdžio“, – Lietuvos vairuotojus paragino ministras.

„Aš asmeniškai su tokiomis problemomis susidūriau prieš dvejus metus, kai važiavau Lenkijoje. Man tiesiog atėmė ir suplėšė pažymėjimą. Teko sumokėti baudą ir važinėti su suplėšytu, kol grįžau į Lietuvą“, – būtinybę keisti pažymėjimus pabrėžė R.Palaitis.

Nežino, ką keis

Pagal dabartinį VRM pateiktą projektą, iki 2000 m. balandžio 1-osios išduotų pažymėjimų galiojimo laikas baigsis 2010 m. gruodžio 31 dieną. VRM duomenimis, iki 2000 m. išduotiems „LT1“ pavyzdžio vairuotojo pažymėjimams nebuvo nustatytas galiojimo terminas, taip pat jie nepakankamai apsaugoti nuo klastojimo: naudojant ofsetinę spaudą juos galima klastoti dideliais kiekiais, o klastočių kokybė beveik nenusileidžia tikriems dokumentams.

R.Palaitis negalėjo atsakyti, kas bus keičiama šiame projekte: „Šiuo klausimu neturiu komentaro, kai nauji ministrai pateiks savo samprotavimus, tada galėsiu atsakyti“.

Visas procedūras praėjęs projektas bus svarstomas artimiausiu metu.

Siūlomas pažymėjimų keitimo grafikas

Išdavimo dataGalios iki
1990 03 11-1993 03 312009 03 31
1993 04 01-1996 03 312010 02 01
1996 04 01-2000 04 012010 12 01

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius