-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 02

Užupio bendruomenė dėl statybų Zarasų g. 15: buvęs neteisėtas namas įteisintas?

Šiemet balandį Užupio bendruomenė piktinosi statybomis Vilniaus Zarasų g. 15, kur, jų teigimu, vietoj dviejų aukštų ir mansardos jau stovėjo šešių aukštų pastatas, nors detalusis planas to neleido. Tada į užupiečių skundus sureagavo ir Kultūros paveldo departamentas (KPD), ir Kultūros ministerija, tačiau dabar baiminamasi, kad pakeistą projektą vis dėlto pavyko įgyvendinti.
Namas Vilniaus Zarasų gatvėje
Namas Vilniaus Zarasų gatvėje šių metų balandį / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmadienį Užupio bendruomenė kreipėsi į KPD dėl šio departamento atliktų derinimų, susijusių su neteisėtos statybos Zarasų g. 15 įteisinimu.

Kaip rašoma rašte, adresuotame KPD, bet taip nusiųstame ir prezidentei, Vyriausybei, Kultūros ministerijai, Lietuvos nacionalinei UNESCO komisijai, Valstybinei kultūros paveldo komisijai, Seimo Audito komitetui, Valstybės kontrolei, Seimo Antikorupcijos komisijai, Vilniaus miesto savivaldybės administracijai, ICOMOS Lietuvos nacionaliniam komitetui ir Restauratorių sąjungai, „IS „Infostatyba“ (www.planuojustatyti.lt) paskelbta, kad 2015-10-08 buvo išduotas statybos leidimas naujo daugiabučio gyvenamojo pastato statybai adresu Zarasų g. 15, Vilnius“.

Užupiečiai nori žinoti

Užupiečių baimė – ta pati: „Suprantame, kad tokiu būdu buvo leista įsiteisinti plačiai paveldosaugininkų sukritikuotą ir visuomenės pasipiktinimą sukėlusią neteisėtą daugiabučio statybą kraštovaizdinę vertę turinčių Vilniaus senamiesčio ir Bernardinų kapinių apsaugos zonose.“

Todėl tikimasi gauti atsakymą, kaip galėjo būti įteisintos statybos, kurioms prieštaravo ir KPD, ir Kultūros ministerija.

„Šiuo raštu prašome KPD per trumpiausius galimus terminus nurodyti, ar KPD atliko kokius nors naujus Zarasų g. 15 detaliojo plano keitimo derinimus ir/ar techninio projekto derinimus“, – rašoma Užupio bendruomenės administratorės Rėdos Brandišauskienės pasirašytame rašte.

Jeigu tokių pakeitimų derinimai įvyko, Užupio bendruomenė nori žinoti, ar jie buvo apsvarstyti KPD komisijoje kultūros paveldo apsaugos klausimams nagrinėti. Ir jeigu taip – kodėl apie tokį svarstymą nebuvo informuota Užupio bendruomenė. Taip pat bendruomenės norėtų gauti visų suderintų dokumentų kopijas.

Dar balandžio vidury Užupio bendruomenė savo priekaištus šio projekto vystytojams išsakė labai aiškiai. Visų pirma, dėl paties detaliojo plano korekcijos laiko, nes tai buvo daroma po to, kai išdygo gerokai aukštesnis namas.

Žemės sklypas Zarasų g. 15 yra Vilniaus senamiesčio apsaugos zonoje, tad 17 metrų daugiabutis per aukštas šioje teritorijoje, kur pastatai turėtų būti ne aukštesni kaip 16 metrų. Taip pat kartota, kad statinys nustelbia senąsias Bernardinų kapines.

Nieko naujo netvirtinta

Vitas Karčiauskas, KPD Vilniaus regioninio padalinio vedėjas, 15min.lt tvirtino, kad jeigu statybos leidimas naujo daugiabučio gyvenamojo pastato šioje vietoje statybai ir išduotas, tai statytojams teksią nugriauti bent vieną iš jau iškilusių aukštų. Detaliojo plano pakeitimų esą niekas nederino.

Statybos ten – ne pagal projektą ir ne pagal detalųjį planą. Mes nesutinkame keisti detaliojo plano, tą esame jau seniau pasakę ir būtent dėl aukštingumo, – teigė V.Karčiauskas.

„Statybos ten – ne pagal projektą ir ne pagal detalųjį planą. Mes nesutinkame keisti detaliojo plano, tą esame jau seniau pasakę ir būtent dėl aukštingumo. O jeigu bandoma pakeisti patį projektą, nepažeidžiant detaliojo plano, negalima pamiršti, kad čia yra tik Senamiesčio apsaugos zona. Mes to ginčyti negalėtume“, – teigė V.Karčiauskas.

Pasak KPD Vilniaus regioninio padalinio vedėjo, jeigu siekta gauti leidimą, atitinkantį galiojančio detaliojo plano sprendinius, o ne pagal tai, kas jau yra pastatyta, tai teks nugriauti mažiausiai vieną aukštą.

„Mažiausiai vienas aukštas turės būti nugriautas, nes tam, kad tas aukštas išliktų, ir buvo planuojama keisti detalųjį planą. Mes tam tikrai nepritartume. Jeigu jie gavo leidimą statyboms, tai tik pagal iki šiol galiojusio detaliojo plano reikalavimus“, – Užupio bendruomenę ramino V.Karčiauskas.

Pasak paveldosaugininko, asmeniškai jis vis dėlto pritartų dabartiniam projektui, tik sumažinus daugiabučio aukštingumą. Pirmąjį projektą Zarasų g. 15 parengė Alfredas Žalys, o antrojo projekto vadovas – Henrikas Štaudė, pagal šį projektą ir buvo vykdomos statybos, tik namas pastatytas aukštesnis. V.Karčiausko teigimu, H.Štaudės projektas buvo profesionalesnis ir įdomesnis, mažiau kenkiantis aplinkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius