Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 09 07

V.Adamkaus dekretas dėl V.Jakunino apdovanojimo prieštarauja Konstitucijai (atnaujinta 17.48 val.)

Kadenciją baigusio prezidento Valdo Adamkaus dekretas dėl valstybės apdovanojimo skyrimo prieštaringai vertinamam Rusijos piliečiui Vladimirui Jakuninui prieštarauja Konstitucijai, antradienį paskelbė Konstitucinis Teismas.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nustatyta, kad tuometinis šalies vadovas skyrė tokį apdovanojimą, koks dar nebuvo numatytas galiojančiuose teisės aktuose.

Antikonstituciniu pripažintą dekretą V.Adamkus pasirašė prieš aštuonerius metus Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi apdovanodamas tuometinį Rusijos susisiekimo viceministrą, kuris dabar vadovauja Rusijos geležinkelių bendrovei.

Prieštaringai vertinamas faktas, kad V.Jakuninas praeityje galima užėmė aukštas pareigas Sovietų Sąjungos specialiosiose tarnybose.

Seimo narys, konservatorius Saulius Pečeliūnas po posėdžio žurnalistams sakė apgailestaujantis, kad KT giliau nenagrinėjo prezidento institucijos galių ribų, tačiau teigė tikįs, kad dėl šio klausimo gali būti grįžta ateityje.

Nustatyta, kad tuometinis šalies vadovas skyrė tokį apdovanojimą, koks dar nebuvo numatytas galiojančiuose teisės aktuose.

„Apdovanojimas yra įteiktas neteisėtai, pažeidžiant Konstituciją. Štai ir viskas. Galima apgailestauti, kad KT giliai nenagrinėjo ex officio galių, kad jos irgi turi tam tikras ribas, nors buvo apie tai užsiminta, ir buvo cituota Konstitucija toje dalyje, tai giliau nebuvo nagrinėta. Aš manau, kad ateityje bus bylų, prie kurių turėsime sugrįžti ir labai aiškiai nusistatyti, kad net ir prezidentas ne viską gali, yra tam tikros ribos, kurios jį riboja: dėl apdovanojimų, dėl pilietybių ir kitais specifiniais klausimais“, – sakė parlamentaras.

Pasak konservatoriaus, išgirdus teismo verdiktą, kuris yra galutinis, galimi du keliai – laikyti suteiktą apdovanojimą niekiniu, arba laukti prezidentės Dalios Grybauskaitės žingsnio paskelbiant, kad Rusijos piliečiui suteiktas apdovanojimas yra neteisėtas.

„Galimi du keliai. Galime mes jau pripažinti, kad tai ir reiškia, kad tas apdovanojimas buvo įteiktas pažeidžiant Konstituciją ir jis yra juridiškai niekinis. Aišku, mes neatiminėsime to apdovanojimo, bet juridiškai jis yra negaliojantis. Yra kitas kelias –t am dar kartą sustiprinti ir patvirtinti prezidentė išleistų dekretą, panaikinantį ano dekreto šitą vietą ta apimtimi, kuria buvo skųsta“, – tvirtino Seimo narys.

Seimo opozicijos atstovas, „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis tvirtino, kad priešingas sprendimas nei paskelbta KT nutarimu žeistų nuo KGB nukentėjusius žmones.

„Manau, jeigu būtų priimtas priešingas sprendimas, tai būtų mažiausiai nepagarba tiems Lietuvos piliečiams, kurie buvo nukentėję, kurie buvo nužudyti KGB struktūrų, nes šis asmuo yra tų struktūrų vienas iš vadovų, generolas, ir jau vien todėl iš tiesų toks apdovanojimas negalėjo būti derinamas su Konstitucija“, – sakė V.Mazuronis.

Jis leido suprasti, kad imtis kokių nors žingsnių, kad apdovanojimas iš V.Jakunino būtų apimtas, nėra prasmės – apdovanojimą suteikęs dekretas negalioja, taigi ir pats apdovanojimas yra niekinis.

Konstitucinis Teismas antradienį paskelbė, kad tuo metu galiojusiame įstatyme Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžius nebuvo numatytas – šis apdovanojimas įstatymu įtvirtintas vėliau.

Atsižvelgdamas į tai, Konstitucinis Teismas nutarė, kad dekretas prieštaravo Konstitucijos nuostatai, jog Respublikos Prezidentas daro visa, kas jam pavesta Konstitucijos ir įstatymų bei konstituciniam teisinės valstybės principui.

Į Konstitucinį Teismą prašydami ištirti prezidento dekretą kreipėsi grupė parlamentarų. Vienas iš jų, S.Pečeliūnas teismo posėdyje sakė, kad V.Adamkus nepažinojo V.Jakunino ir nebuvo informuotas apie jo nuopelnus, o kai kas, įgijęs prezidento pasitikėjimą, ėmė juo naudotis savanaudiškais tikslais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius