-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 27 /12:14

V.Blinkevičiūtė: politinę krizę reikia spręsti greitai, LSDP gali prisiimti atsakomybę

Konservatorių sukeltą politinę krizę reikia spręsti greitai, jei dabartinė valdžia to nesugeba, socialdemokratai pasirengę prisiimti atsakomybę, teigia opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkė.
Vilija Blinkevičiūtė
Vilija Blinkevičiūtė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Mūsų, socialdemokratų, nuomonė dėl galimų pirmalaikių Seimo rinkimų nesikeičia. Jeigu nebus efektyvių žingsnių sprendžiant Vyriausybės valdymo ir reputacijos krizę, esame pasiruošę prisiimti atsakomybę“, – šeštadienį per partijos suvažiavimą sakė Vilija Blinkevičiūtė.

Kaip būtent socialdemokratai prisiimtų atsakomybę, ji nepaaiškino.

Anksčiau LSDP skelbė, kad jei konservatoriai tikrai siekia pirmalaikių Seimo rinkimų, pirmiausia turėtų pasitraukti Ingridos Šimonytės Vyriausybė. Tuo metu Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai siūlo priešingą scenarijų – iš pradžių balsuoti dėl pirmalaikių rinkimų, o jeigu jų nepavyksta paskelbti, Ministrų kabinetas atsistatydina.

V.Blinkevičiūtė šeštadienį sakė, kad tęsiantis karui Ukrainoje, artėjant recesijai, būtina imtis greitų ir veiksmingų ekonominių bei socialinių sprendimų.

„Konstitucijoje yra įtvirtintas atsakingo valdymo principas. Susiklosčiusią politinę krizę valdantiesiems reikia išspręsti greitai. Ir taškas“, – kalbėjo socialdemokratų lyderė.

Ji tvirtino, kad LSDP nepriimtina tai, kas dabar vyksta Seime ir Vyriausybėje.

„Gabrielius Landsbergis skelbia nusiteikęs viską sugriauti. Tiesa, gražiau Gabrielius Landsbergis sako: perkrauti. Nori esą perkrauti visą Seimą ir Vyriausybę. Čia man kyla klausimas gal geriau tegu persikrauna savo kompiuterį“, – kalbėjo V.Blinkevičiūtė.

Anot jos, šiuo metu Seime ir valdančiojoje daugumoje girdimos rietenos yra neeilinės.

„Užuot pasikalbėję tarpusavyje, koalicijos partneriai svaidosi įžeidimais. (...) Niekas, kaip visada, nieko nežino, kas ten, koalicijoje, realiai vyksta. O tada patys stebisi, piktinasi pamatę rezultatus ar laiškus. Ir tada vėl viskas iš pradžių“, – sakė politikė.

Socialdemokratės teigimu, jei centro dešinės Vyriausybė nebegali ar nebenori dirbti, ji turi atsistatydinti arba tardamasi su prezidentu keisti dabartinės Vyriausybės sudėtį.

„Dabar viskas aukštyn kojomis. Matyt, konservatoriai taip bando laimėti laiko ir sugalvoti, ką daryti toliau“, – svarstė V.Blinkevičiūtė.

„Kol kas atrodo, kad vis tik sąmoningai siekiama politinės suirutės konservatoriams sprendžiant savo bėdas valdžioje. Bandoma dėl krizės Vyriausybėje apeiti prezidentą ir permetama atsakomybė visam Seimui. O Vyriausybė tarsi lieka šešėlyje. Negi joje ir su ja viskas gerai?“ – klausė ji.

Valdančioji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) siūlo rugsėjo 10 dieną skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus, taip siekiant visos politinės sistemos perkrovimo dėl neskaidrių išmokų savivaldoje.

Visuomenininkas Andrius Tapinas paskelbė, kad kai kurie savivaldos politikai transportui, ryšiams, kanceliarinėms prekėms išleido tūkstančius eurų, nepaisant to, kad per pandemiją judėjimas ir kitokia veikla buvo smarkiai apriboti, pylėsi kurą mokėdami daug skirtingų banko kortelių, skirtinguose miestuose beveik tuo pačiu metu. Keletas savivaldos politikų yra patvirtinę, jog pateikdavo fiktyvius čekius, kad galėtų gauti išmokas.

Šešėlis dėl neskaidraus lėšų naudojimo mestas ant įvairių politinių partijų narių, tarp jų – ir dabartinių ministrų. Negalėdama dokumentais pagrįsti išlaidų dirbant Kauno miesto savivaldybės taryboje iš švietimo, mokslo ir sporto ministrės pareigų pasitraukė konservatorė Jurgita Šiugždinienė.

Paskelbti pirmalaikius parlamento rinkimus gali ne mažiau kaip 85 Seimo nariai iš 141.

Ragino skleisti kitokią politinę kultūrą

V.Blinkevičiūtė teigia matanti valdžios polinkį sumenkinti Lietuvos žmones ir ragino bendražygius skleisti kitokią politinę kultūrą.

„Lietuva visų pirma yra jos žmonės. Jie valstybę sukūrė ir toliau kuria. Žemai lenkiuosi Lietuvos žmonėms“, – šeštadienį per partijos suvažiavimą Vilniuje sakė ji.

„Kai kas valdžios viršūnėse kartais linkę sumenkinti ir mūsų Lietuvos žmones. Man be galo apmaudu dėl to. „Mes žinom geriau“, „dabar bus pagal mus“, „nepatinka – išsirinksit kitus“ (...) – socialdemokratams toks veikimo būdas ir toks bendravimas su žmonėmis yra nepriimtinas. (...) Mes privalome skleisti visai kitokią politinę kultūrą“, – tvirtino politikė.

Anot jos, visos LSDP pastangos yra ir bus nukreiptos link socialinio teisingumo, bendrystės, solidarumo ir pažangos siekimo.

Socialdemokratų lyderė: piktnaudžiavimo atvejai savivaldoje yra sukrečiantys

Piktnaudžiavimo atvejai išmokomis yra sukrečiantys, sakė V.Blinkevičiūtė. Ji šeštadienį per partijos suvažiavimą viešai atsiprašė Lietuvos žmonių dėl susiklosčiusios situacijos.

„Akcija „Skaidrinam“ tiria apmokėjimą ir kompensacijų tvarką savivaldybių tarybų nariams. Jų dokumentuoti galimo piktnaudžiavimo atvejai yra sukrečiantys“, – teigė politikė.

„Griežtai ir kritiškai vertinu susiklosčiusią situaciją. Visa tai įžeidė Lietuvos žmones ir padidino nepasitikėjimą savivaldybių darbu, – sakė ji. – Aš suvažiavimo ir Socialdemokratų partijos vardu atsiprašau Lietuvos žmonių už šią savivaldoje susiklosčiusią neskaidraus lėšų panaudojimo praktiką.“

V.Blinkevičiūtė tvirtino, kad partija įsipareigoja keisti neskaidrią sistemą.

Anot jos, LSDP frakcija Seime „visokeriopai padės ir parems kuo greitesnį šio klausimo teisinį sureguliavimą“.

„Tik konkretūs sprendimai ir tinkamas teisinis sureguliavimas gali padėti numalšinti šią politinę krizę. Tai labai svarbu žmonių pasitikėjimu savivalda. Pasitikėjimui arčiausiai žmonių esančia valdžia“, – sakė partijos vadovė.

Seimo frakcijų seniūnai šią savaitę sutarė savivaldoje atsisakyti vadinamųjų kanceliarinių išlaidų, savivaldybių tarybų nariams mokėti fiksuotą atlyginimą, kuris siektų penktadalį mero algos. Tokias pataisas parlamente tikimasi priimti iki liepos 1-osios.

Visuomenininkas Andrius Tapinas, be kitų, iškėlė abejonių ir dėl galimo neskaidraus išmokų panaudojimo Jonavos rajono savivaldybėje, kuriai vadovauja pirmasis LSDP pirmininkės pavaduotojas, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

„Totalinis viso LSDP skyriaus galimas piktnaudžiavimas ir klastojimas. 28 kartus lažybų čekius klastojusi ir už tai nuteista LSDP vicemerė Birutė Gailienė dabar atsiskaito 20 svetimų kortelių. Kiti perka didelius ir mažus televizorius, pateikia žmonos ryšio išlaidas. Kuras pilamasis 12 sekundžių tarpu, o viena socialdemokratė sugeba teleportuotis iš Jonavos į Kaišiadoris“, – pranešė jis.

M.Sinkevičius penktadienį žurnalistams neigė piktnaudžiavęs tarybos nariams skiriamomis išmokomis, dokumentų neklastojęs, bet savivaldybės biudžetui grąžinęs 4 tūkst. eurų, kurie buvo sumokėti už ryšių paslaugas, nes vieną iš savo telefonų jis buvo davęs naudotis žmonai, kai ši buvo motinystės atostogose.

Teisėsauga yra pradėjusi ne vieną ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo savivaldybių tarybose mokant išmokas politikams už transportą, ryšius, kanceliarines prekes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius