Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 20

V.Čmilytė-Nielsen registravo projektą dėl antros apkaltos Seimo nariui P.Gražuliui

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pirmadienį registravo nutarimo projektą dėl antros apkaltos pradėjimo Seimo nariui Petrui Gražuliui, įsiteisėjus teismo nuosprendžiui dėl piktnaudžiavimo.
Pradės nagrinėti apkaltos iniciatyvą Seimo nariui Petrui Gražuliui
Petras Gražulis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Projekte numatoma, kad gruodžio 19 dieną parlamento plenariniame posėdyje bus svarstoma, ar panaikinti P.Gražulio mandatą.

Ši apkalta būtų vykdoma supaprastinta tvarka, tai yra be kreipimosi į Konstitucinį Teismą (KT).

Pagal Seimo statutą, Seimas, gavęs įsiteisėjusio apkaltinamojo teismo nuosprendžio nuorašą dėl asmens nusikaltimo, padaryto iki pradedant eiti pareigas, kai nusikaltimo padarymo faktas paaiškėjo šias pareigas asmeniui einant, priima nutarimą pradėti apkaltos procesą Seime šiam asmeniui. Tokiu atveju į Konstitucinį Teismą Seimas nesikreipia.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas lapkričio 7 dieną galutiniu sprendimu P.Gražuliui paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį už piktnaudžiavimą, kai šis pasinaudodamas Seimo nario statusu padėjo tvarkyti šaldytus maisto produktus gaminančios bendrovės „Judex“ problemas, Rusijos pareigūnams 2015 metais šios įmonės produkcijoje radus listerijos bakterijų.

Be to, šiuo metu KT nagrinėja kitą P.Gražulio apkaltos bylą – joje parlamentaras kaltinamas sulaužęs priesaiką ir šiurkščiai pažeidęs Konstituciją, kai tyčia balsavo už greta sėdintį kolegą socialdemokratą Liną Jonauską šiam nematant.

Tiek vienu, tiek kitu atveju Seimo nario mandatas panaikinamas, kai už tai Seime balsuoja ne mažiau kaip trys penktadaliai, tai yra ne mažiau kaip 85 Seimo nariai iš 141.

Jei Seimo nario mandatas panaikinamas už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą arba priesaikos sulaužymą, Seimo nariu toks asmuo gali būtų praėjus ne mažiau kaip dešimt metų nuo šio sprendimo.

Jeigu P.Gražulio mandatas būtų panaikintas dėl nuosprendžio baudžiamojoje byloje, minėtas ribojimas, anot Seimo teisininkų, nebūtų taikomas, politikas kitąmet galėtų vėl kandidatuoti.

Be to, praėjusią savaitę panaikino šio parlamentaro teisinę neliečiamybę, kad prokurorai jam galėtų pateiktų įtarimus byloje dėl LGBTIQ bendruomenės narių niekinimo.

P.Gražulis Seimo nariu renkamas nuo 1996 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius