-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 07

Vaiko teisių kontrolierė Edita Žiobienė stalo žaidimą „O mano namai gražesni“ pripažino netinkamu vaikams

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė konstatavo, kad stalo žaidimas „O mano namai gražesni“ pažeidžia vaiko teises, nes jame skelbiama informacija daro neigiamą poveikį nepilnamečiams.
Edita Žiobienė
Edita Žiobienė / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Žaidimo platintojui Lietuvoje rekomenduota pašalinti vaiko teises ir teisėtus interesus pažeidžiančią informaciją ir pažymėti, kad šis žaidimas tinka tik asmenis nuo 18 metų.

Kontrolierės teigimu, žaidimo kortelėse skelbiama informacija, kuria teigiamai vertinama arba net skatinama nusikalstama veika, niekinamos šeimos vertybės.

Žaidėjams siūloma laimėti gražiausią namą, geriausią sutuoktinį pasitelkiant kyšius, padirbant dokumentus, skleidžiant gandus ir panašiai.

Stalo žaidimu, skirtu vaikams nuo 15 metų, E.Žiobienė susidomėjo, gavusi vienos motinos skundą

Žaidžiant naudojamos kortelės, kuriose sakoma: „Su trupučiu atsargių pakišų pasiekiate, kad savivaldybė leistų pastatyti bokštelį prie jūsų namo“, „Iš pavydo jūs suplanuojate naktį pradurti jam padangas“, „Jūs turite padirbtą pažymėjimą, kad jūsų automobilis priklausė Valdui Adamkui“, „Jūs verdate truputį senos geros samanės po savo jachta, gerindamas jos įvaizdį tarp kaimynystės girtuoklių“, „Jūsų nesibaigiantys juokeliai apie uošvienę pagaliau atneša vaisių: ji praleidžia šeimyninę vakarienę“, „Jūs pavogėte savo uošvienės nagų nuokarpas ir užkasėte jas sode. Po savaitės vietinis muziejus suteikia jums gražų apdovanojimą už neįtikėtiną atradimą. Radioaktyviuoju metodu nustatoma, kad iškasenos siejasi su senovinėmis primityviomis būtybėmis – kaip jūs ir manėte“.

Prie žurnalistų etikos inspektoriaus veikianti ekspertų grupė nustatė, kad minėti žaidimo tekstai skatina nusikalstamą elgesį ir menkina šeimos vertybes.

Stalo žaidimu, skirtu vaikams nuo 15 metų, E.Žiobienė susidomėjo, gavusi vienos motinos skundą. Jos aštuonmetis sūnus šį žaidimą pirko žaislų parduotuvėje.

Pagal Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą, neigiamą poveikį nepilnamečiams darančia informacija laikomas smurto, agresijos nepagarbos gyvybei, turto naikinimo ar gadinimo, azartinių lošimų, savižudybių skatinimas, teigiamas atsiliepimas apie nusikalstamą veiką, kvaišalų vartojimą, platinimą, erotinio pobūdžio ar baimę, siaubą kelianti informacija.

Be to, įstatymas neleidžia skatinti žeminti žmogaus orumo, tyčiotis iš tautybės, rasės, lyties, kilmės, neįgalumo, seksualinės orientacijos, socialinės padėties, kalbos, tikėjimo, įsitikinimų, pažiūrų ar kitais panašiais pagrindais, niekinti šeimos vertybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius