-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 09

Vaikų darželyje Užgavėnėms mokoma daina apie mušamą čigoniuką papiktino tėvus

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) gavo tėvų skundą, neva darželyje jų sūnus mokomas netinkamų dainų.
Kanapinis džiaugiasi pergale.
Kanapinis džiaugiasi pergale. / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Vaikui namuose pradėjus dainuoti „čigonėliui duos, duos, prisirišę prie tvoros, (...) už viščiukų vogimą, už paršiukų smaugimą“, tėvai iš pradžių manė, kad jis to išmoko iš kitų vaikų. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad tą dainą Užgavėnėms vaikus moko darželio auklėtojos, pranešama antradienį išplatintame LGKT patarėjo viešiesiems ryšiams Valdo Dambravos pranešime.

Vaiko tėvų manymu, tokia dainelė jau nelabai tinka ir galėtų likti knygose tik kaip paveldas. Jų vertinimu, daina įžeidžia ir nuteikia priešiškai prieš „čigonėlius“, nereikėtų jos kalti į galvą vaikams.

Dėl šio skundo pradėtas tyrimas. Jo metu, be kita ko, įvairių sričių specialistų bus prašoma pateikti savo išvadas ir pasiūlymus.

Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė teigia: „Kažin ar darželinukai gali atsirinkti, kas dainelėse yra gražu ir meniška, o į ką reikėtų nekreipti dėmesio? Ankstyvoje vaikystėje įdiegtų stereotipų paskui labai sunku atsikratyti.“

LGKT jau anksčiau tyrė skundus dėl vadovėliuose naudojamų netinkamų sakmių bei rašytojų kūrinių ištraukų.

2007 m. gauti skundai dėl lietuvių kalbos vadovėlyje 7 klasių moksleiviams aprašyto „Efektyvaus skaičių įsiminimo būdo“, kuriame netekėjusi moteris buvo lyginama su nuliu. Pareiškėjų nuomone, tai žemino moteris, formavo nepagarbą moteriai ir supratimą apie jos niekinį vaidmenį šeimoje ir visuomenėje. Ištyrus skundą, kreiptasi į Švietimo plėtotės centrą ir pasiūlyta nenaudoti tokio mokymo būdo ar metodo, kuris propaguotų diskriminavimą bet kokiu Lygių galimybių įstatyme nustatytu draudžiamu pagrindu.

2009 m. gautame skunde buvo nurodoma, jog „Skaitiniuose“ 5 klasių moksleiviams spausdinamoje sakmėje „Senelis moko žmones darbų“ vaikams buvo aiškinama, kad moterys dirba be poilsio, o vyrai esą gali pailsėti, o taip yra dėl to, kad moterys yra melagės, o vyrai sąžiningi.

Pareiškėjas abejojo, ar tokio pobūdžio sakmė yra tinkama mokymo priemonė moksleiviams. Ištyrus šį skundą padaryta išvada, kad moteris menkinančių grožinės literatūros tekstų naudojimas mokymo vadovėliuose gali suformuoti paauglių sąmonėje žeminančias moterį nuostatas. Dėl to buvo pasiūlyta pateikti prie šios sakmės tokį komentarą, kuris būtų suprantamas atitinkamo amžiaus vaikų grupei bei nekeltų dviprasmiškų sampratų apie moters ir vyro socialinius vaidmenis, nemenkintų vienos iš lyčių.

Visas skunde atsiųstos dainelės tekstas:

Smarkiai plaka čigonėlį, kai papjauna avinėlį,

Vai plaka ir vėl plaka, kai papjauna avinėlį.

Čigonėliui duos, duos, prisirišę prie tvoros,

Vai duos ir vėl duos, prisirišę prie tvoros.

Už viščiukų vogimą, už paršiukų smaugimą,

Oi lylia, oi lylia, už viščiukų vogimą, oi lylia, oi lylia, už paršiukų smaugimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius