-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 05

Vaikų globos įstaigų atstovas: gyvenimas kotedže vaikų problemų neišspręs

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigia, kad šiuo metu veikianti vaikų globos namų sistema turi būti ir toliau tobulinama. Kaip radijui „Laisvoji banga“ sakė Lietuvos vaikų globos įstaigų direktorių asociacijos vadovas Algimantas Liaudaitis, vykdoma reforma yra žingsnis į priekį, tačiau viskas daroma skubotai.
Šakių vaikų globos namai
Šakių vaikų globos namai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Vaikų globa Šeima

„Dažnai būnu nesuprastas, kai sakau, kad tai, kas dabar vyksta Lietuvoje, yra sveikintina. Turiu omenyje vaikų globos namų reorganizavimą, tačiau tai daroma per greitai. Pagal petvarkos programą, iki 2020-ųjų metų tokių vaikų globos namų, kokie yra dabar, turėtų nelikti. Mano nuomone, iki 2020-ųjų metų tai neįvyks“ , – kalbėjo A. Liaudaitis.

Anot specialisto, Lietuvoje yra vos keletas globos namų, kurie „kvepia tarybiniu palikimu“.

Anot specialisto, Lietuvoje yra vos keletas globos namų, kurie „kvepia tarybiniu palikimu“: „Dauguma vaikų globos namų yra maži. Tokiuose namuose globojama apie 50 vaikų, jie gyvena šeimų principu. Šiuo metu mano vadovaujamuose namuose gyvena 52 vaikai. Šeimų principu mes gyvename daugiau kaip 10 metų. O tai reiškia, kad kiekviena šeima turi atskiras patalpas, laiptines, įėjimus, taip kaip įprastai gyvenančios šeimos“.

A.Liaudaitis vaikų globos namų reformą vertino prieštaringai: „Ar po 5-6 metų mes nekalbėsime, kad be reikalo taip darėme ir be reikalo investavome pinigus. Manyčiau, kad šiuo metu, kai kuriuos globos namus iš tikrųjų reikia reorganizuoti. Taip ir bus daroma. Bet dauguma globos namų atitinka jiems keliamus reikalavimus. Todėl manau, kad pernelyg sutirštiname spalvas“.

Specialisto nuomone, vaikų globos namų mažinimas sveikintinas procesas, tačiau dabartinė sistema taip pat nėra bloga: „Vaikų globos namuose augantys vaikai yra labiau pažeidžiami ir jiems yra reikalinga specialistų pagalba. Gyvendami pagal naują sistemą, jie praras galimybę gauti specialistų pagalbą. Manau, kad tai, ką darome dabar, po truputėlį mažindami vaikų globos namus, yra tas kelias, kuriuo reikia eiti. Man teko būti vaikų globos namuose, kur vaikai auga atskiruose nameliuose, tačiau tokie globos namai sprendžia lygiai tokias pačias problemas kaip ir mes“.

Pasak A. Liaudaičio, vaikus išvežę gyventi į kotedžus, problemų neišpsręsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius