-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 30

Vaikų saugumui Vilniuje trūksta pinigų

„15min“ atlikus eksperimentą paaiškėjo – mažyliai Vilniaus vaikų darželiuose nėra tokie saugūs, kaip kartais mano jų tėvai, mat vaiką iš ikimokyklinio ugdymo įstaigos gali išsivesti bet kas. Sostinės valdininkai ir darželių vadovai teisinasi tradiciškai – saugumo priemonėms trūksta pinigų.
Dažname sostinės vaikų darželyje po jo valdas gali vaikščioti kas tik nori.
Dažname sostinės vaikų darželyje po jo valdas gali vaikščioti kas tik nori. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Žurnalistai prieš savaitę apsilankė keturiuose vaikų darželiuose. Paaiškėjo, kad bent iš dviejų išsivesti vaikus, žinant jų ir tėvų vardus, – juokų darbas. Auklėtojos iš atėjusių nepažįstamųjų nereikalavo jokių įrodymų, kad jie tikrai pažįsta vaikus ar jų tėvus. Kai kurie vaikai pasirodė esantys kur kas atsargesni, nei jų prižiūrėtojos – su nepažįstamaisiais atsisakė kur nors eiti.

Reikalavimų nėra

Vilniaus Švietimo departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis sakė, kad konkrečių reikalavimų, kaip švietimo įstaigos, tarp jų ir darželiai, turi saugoti savo teritorijas, nėra.

„Yra tik vienas gana griežtas nurodymas – pašaliniai asmenys negali patekti į pastatus. Kaip tai organizuoja kiekvienas vaikų darželis ar mokykla, sprendžia arba ugdymo įstaigos taryba, arba administracija. Darželiuose paprastai yra koduotos durų spynos, bet kas patekti negali. Vis dėlto gal kai kurie vadovai aplaidžiai žiūri į tai, galbūt nebuvo patekę į keblias situacijas“, – svarstė G.A.Petronis.

Prieš kelerius metus garsiai eskaluota idėja aptverti visas Vilniaus mokyklas tvoromis nepalaidota, tačiau ir neįgyvendinta. Anot G.A.Petronio, higienos normose neliko reikalavimo statyti tvoras – teritorijų ribos gali būti apželdintos gyvatvorėmis.

„Vaikų darželius vis dėlto linkstama aptverti. Žinoma, tai daroma pagal finansines galimybes – ne visų jos tokios, kad galėtų pasistatyti aukštas ir saugias tvoras“, – teigė G.A.Petronis. Vis dėlto jis pridūrė, kad daug kas priklauso nuo ugdymo įstaigų vadovų ir jų prioritetų. Esą vieni pirmiausia rūpinasi kiauru stogu ar langais, kiti – saugumu.

Nesulaukia pagalbos

Vilniaus ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacijos pirmininkė, Vilniaus lopšelio-darželio „Daigelis“ direktorė Tatjana Dvilevič prisipažino labai nustebusi, kad auklėtojos leido iš darželių svetimam žmogui išvesti vaiką. „Mano nuomone, darželio teritorija turi būti skirta tik darželio vaikams, o įėjimas – tik su leidimais. Tada nebus jokių pašalinių, kurie gali padaryti ką nors bloga“, – dėstė T.Dvilevič.

Anot jos, į savivaldybę dėl darželių aptvėrimo kreipiamasi nuolat, tačiau pagalbos nesulaukiama. Šiuo metu mieste yra vos apie dvi dešimtys vaikų darželių, kurie tinkamai aptverti. Kituose darželiuose ne visur yra net kodinės durys.

„Darželiai pastatyti taip, kad žmogus gali ateiti, vaikščioti koridoriais, pavogti ką nors, sugadinti. Niekas to nepamatys, mes juk neturime budėtojų. Gerai, kai administracijos darbuotojai yra patalpose, tada jie prižiūri. Mano vadovaujamame darželyje laikome atidarytas virtuvės duris, tada nors virėjos mato, kas ateina“, – pasakojo T.Dvilevič.

Direktorė tikino suprantanti, kad vaikų darželiai yra didelė finansinė našta savivaldybei, tačiau nesusirūpinus vaikų saugumu gali kilti rimtų problemų. „Juk vaikų ir taip mažėja, tai kam bus reikalinga ta savivaldybė po keliolikos metų, kai paprasčiausia neturėsime ateityje vilniečių“, – valdžios atstovus įspėti bandė T.Dvilevič.

Reikalauja raštiško prašymo

Vaikų darželio „Pasakaitė“ vadovė Janė Danienė teigė, kad jų įstaigoje įvesta griežta tvarka – svetimi žmonės su vaikais gali ateiti pasivaikščioti po darželio teritoriją, kuri kruopščiai tvarkoma ir prižiūrima. Tačiau į patalpas galima patekti tik darželio darbuotojui leidus.

O išsivesti vaiką svetimas žmogus gali tik tuo atveju, jeigu iš vakaro auklėtoja gauna raštišką tėvų prašymą. „Kategoriškai į tai žiūrime. Turi būti iš vakaro parašytas prašymas, kuriame tėvai įsipareigoja nereikšti jokių pretenzijų, jeigu kas nutiks. Jeigu močiutė, auklė nuolat ateina, tai per metus užtenka vieno tokio prašymo, jeigu nepažįstamas asmuo nori ateiti – turi tėvai palikti prašymą auklėtojai iš vakaro. Jeigu tą pačią dieną taip sugalvojama, tuomet mama turi paskambinti, o tas žmogus atėjęs atsinešti raštišką prašymą. Žinote, bijome, visko pasitaiko juk“, – apie griežtą tvarką sakė J.Danienė.

Darželio vadovė pasidžiaugė tik tuo, kad pastaraisiais metais sumažėjo chuliganų, kurie niokoja darželio turtą. „Tokių chuliganų, kaip buvo prieš 10 metų, sumažėjo, gal vis dėlto grožis nugali, kaip sakoma. Jeigu pamatome kokius piktybiškai nusiteikusius asmenis, tai draugiškai bandome susitarti“, – teigė „Pasakaitės“ direktorė.

T.Dvilevič tikina, kad darželiai sostinėje jaučiasi pamiršti ir apleisti valdžios jau ne vienerius metus. Pernai kelios ikimokyklinio ugdymo įstaigos pagaliau sulaukė Europos Sąjungos paramos, todėl buvo renovuotos, tačiau šiemet tokių didelių remontų jau nenumatoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius