-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 24 /11:40

Vaikžudys pasiųstas į Rokiškio psichiatrijos ligoninę

Kovo 24 dieną Kauno apygardos prokuratūroje surengta spaudos konferencija, kurios metu dviejų mažamečių nužudymo Kėdainių rajone tyrimą kontroliuojantys pareigūnai sutiko atskleisti dar keletą šio kraupaus nusikaltimo detalių. Nustatyta, jog įtariamasis Aurelijus tiek nusikaltimo darymo metu buvo, tiek dabar yra nepakaltinamas.
Aplinka, kurioje gyveno šeima
Aplinka, kurioje gyveno šeima / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nuo visą Lietuvą sausio 2 d. sukrėtusios Saviečių kaimo tragedijos praėjo jau beveik trys mėnesiai. 

Iškart po įtariamojo nužudytų mažamečių tėvo suėmimo, sausio 6 d. surengtoje spaudos konferencijoje prokurorai patikino, kad areštinėje jis elgėsi neadekvačiai, jo pasakojimas – nelogiškas. Nužudymo motyvų jis  pareigūnams iki tol nebuvo įvardijęs. Ruoštasi įtariajam paskirti psichiatrinę ekspertizę Utenos ekspertiniame skyriuje. 

„Sveikas žmogus nedarytų tokių dalykų, kokius daro jis. Areštinėje jis plėšė nuo savęs rūbus, graužė dantimis kameros sienas, lakstė nuogas, kišo atneštą maistą į įvairias kūno vietas. Teko panaudoti antrankius. Vėliau jis buvo išvežtas į Kauno tardymo izoliatorių. Ten vykdoma jo priežiūra. Dienas izoliatoriuje jis leidžia ne vienas“, – dar sausio 6 d. atskleidė pareigūnai.

Taip pat jie teigė, jog pribėgę prie šulinio, policininkai neva tai girdėjo vaikiškus balsus. 

Praėjus daugiau nei dviems mėnesiams, detalių paaiškėjo ir daugiau.

Ketvirtadienį 11 valandą Kauno apygardos prokuratūroje surengtoje specialioje spaudos konferencijoje dalyvavo Kauno apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo 1-jo skyriaus prokuroras Andrius Kiuršinas bei Kauno apskrities VPK Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkas Gintautas Žukauskas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Baudžiamojo persekiojimo 1-jo skyriaus prokuroras Andrius Kiuršinas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Baudžiamojo persekiojimo 1-jo skyriaus prokuroras Andrius Kiuršinas

Žurnalistams jie sutiko pateikti daugiau informacijos apie šiuo metu vis dar vykstantį dviejų mažamečių vaikų nužudymo, įvykdyto sausio 2 dieną Kėdainių rajone, ikiteisminį tyrimą ir jo metu gautus duomenis.

Anot A.Kiuršino, gautas specialistų išvados, atlikti visi tyrimai. Buvo nustatyta, kad berniukas mirė nuo bendro kūno atvėsimo ir vandens patekimo į kvėpavimo takus. Neaišku, kuri priežastis buvo esminė.

Mažametė mergaitė mirė paskendusi vandenyje. Išorinių sužalojimų nenustatyta. Berniukas taip pat nepatyrė smurto iki įmetimo į šulinį. Ant jo kūno aptikta tik sužalojimų, patirtų krintant į šulinį.

Mirtis vaikus ištiko per kelias minutes. Paklaustas, ką tuomet galėjo girdėti policininkai, atvykę į įvykio vietą, A.Kiuršinas pasakyti negalėjo. Anot jo, tokie pareigūnų parodymai byloje užfiksuoti ir tiek. Girdėjosi vieno vaiko balsas.

Bylos duomenimis, pareigūnai atvykę matė įtariamąjį nueinantį nuo šulinio. 

„Tai reiškia, per tas kelias minutes, tik jiems atvykstant, ir buvo vaikai įmesti“, – patikino A.Kiuršinas.

Vaikžudys, pasak prokuroro, negali suprasti savo veiksmų esmės ir negali tų veiksmų valdyti, – tokia psichiatrinės ekspertizės išvada. Jis tiek nusikaltimo metu, tiek dabar – nepakaltinamas.

Vaikžudys, pasak prokuroro, negali suprasti savo veiksmų esmės ir negali tų veiksmų valdyti, – tokia psichiatrinės ekspertizės išvada, daliniai jos duomenys. Įtariamajam buvo atliktas stebėjimas ir ekspertai nustatė, jog tiek nusikaltimo darymo metu, tiek dabar jis – nepakaltinamas. Jam rekomenduojamas gydymas.

„Praėjusią savaitę gavome teismo nutartį ir Aurelijus patalpintas į Rokiškio psichiatrijos ligoninę“, – patikino A.Kiuršinas. 

Prokuroras nedetalizavo, kokie sutrikimai nustatyti jam, tačiau teigė, kad „alkoholis šiems psichikos sutrikimams turėjo įtakos“.

Išsamus ekspertizės aktas dar nėra pateiktas. Ligoninėje vyras  išbus iki teismo posėdžio. Nužudymo motyvai ir toliau neaiškūs. Prokuratūra mąsto apie kreipimąsi į teismą dėl priverstinių medicinos pobūdžio priemonių taikymo.

„Tyrimo metu nenustatyta, jog nužudytų mažamečių mama galėjo prie to prisidėti. Jai įtarimai nepareikšti“, – patikino A.Kiuršinas.

Per kelis mėnesius byla turėtų pasiekti teismą. Beveik visi, anot A.Kiuršino, ikiteisminio tyrimo veiksmai yra atlikti.

„Apibendrinant galima pasakyti, kad atlikus ikiteisminį tyrimą surinkta pakankamai duomenų, kurie pagrindžia kaltinamojo kaltę, tačiau jeigu bus nustatyta ir galutinai patvirtinta, kad jis tai padarė nepakaltinamas, bus iš esmės kitas procesas“, – kalbėjo A.Kiuršinas.

Įtariamasiskaltinamas atlikęs nusikalstamą veiką pagal Baudžiamojo kodekso 129 straipsnio 2 dalies net 5 punktus: nužudęs mažametį, bejėgiškos būklės žmogų, savo šeimos narį, du ar daugiau asmenų ir itin žiauriai.

Neteko ir kitų dviejų vaikų

15min primena, jog su dviem kitais likusiais gyvais vaikais paskirtame socialiniame būste kitame kaime apsigyvenusi nužudytų mažamečių mama Lina nesugebėjo atlikti savo motiniškų pareigų. Ji jais nesirūpino, nuolat girtavo, palikdavo mažylius pas kaimynę.

Dėl to kovo 21 d. Jonavos rajono savivaldybėje svarstytas laikinosios globos suteikimo klausimas. Likę du gyvi Linos vaikai metams perduoti tetos globon. Tad ir kitų dviejų šios šeimos vaikų likimas – ne ką geresnis.

Šiurpus nusikaltimas

Tragiškas įvykis Kėdainių rajone įvyko sausio 2-osios naktį, apie 02.56 valandą. Pelėdnagių seniūnijos Saviečių kaimo sodyboje vyras, buitinio konflikto metu išvijęs iš namų sugyventinę, įmetė į šulinį du savo vaikus – 2 metų sūnelį ir 4 mėnesių dukrytę.

Žuvusių vaikų kūnus iš šulinio ištraukė ugniagesiai gelbėtojai. Pagalbą į nelaimės vietą iškvietė žuvusiųjų mama, kuri vėliau dėl patirtų sužalojimų buvo paguldyta į ligoninę. Dar du mažamečiai vaikai nuo įniršusio tėvo nenukentėjo. 

Tėvą, kuris įvykio metu buvo blaivus, tačiau, kaimynu teigimu, nuolat girtaudavo, tą pačią naktį tragedijos vietoje sulaikė policijos pareigūnai. 

Sausio 3-iąją atvesdintas į Kauno apylinkės teismą jis prisipažino nužudęs abu mažylius. Paaiškinti motyvų, kodėl taip pasielgė, negalėjo. Į žurnalistų klausimą, ar gailisi dėl brutalaus poelgio, vaikžudys teatsakė šypsniu. 

Įtariamajam nužudymu teismas skyrė maksimalią kardomąją priemonę – suėmimą trims mėnesiams. Už žvėrišką nusikaltimą jam gresia kalėjimas iki gyvos galvos.

Anksčiau Kėdainių rajono gyventojas kartą jau teistas, taip pat 5 kartus baustas administracine tvarka. Visus prasižengimus jis įvykdė apgirtęs nuo alkoholio. Policija dėl smurto artimoje aplinkoje į tragedijos ištiktos šeimynos sodybą iki tol vyko ne kartą. Tačiau oficialūs kaltinimai jam nebuvo pareikšti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius