-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 18

Vainikas aukoms – dar per sunkus Maskvai

Bendraudama su mūsų šalimi Rusija vis dar neturi jėgų atsikratyti savo imperinių kompleksų ir ambicijų. Tai įrodo nesena istorija, apie kurią sužinojo „Lietuvos rytas“.
Gėlių padėjimo ant žuvusiųjų Laisvės gynėjų kapų Antakalnio kapinėse ceremonija.
Teigiama, kad Rusijos ambasada planavo šiemet padėti vainiką ant Sausio 13-osios aukų kapų. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Buvusią Lietuvos okupaciją oficialiai neigianti Rusija buvo pasišovusi bent viešu simboliniu gestu patikinti, kad gerbia dabartinę nepriklausomą mūsų valstybę ir kovų už laisvę aukas. „Lietuvos ryto“ duomenimis, Rusijos ambasadorius Vladimiras Čchikvadzė buvo susiruošęs padėti vainiką ant Sausio 13-osios aukų kapų.

V.Čchikvadzės vadovaujama ambasada net gavo pylos iš Maskvos – esą todėl, kad paskubėjo ir nesuprato, jog kol kas negalima lietuviais pernelyg pasitikėti ir pulti su jais draugauti.Tačiau Rusijos diplomatas vainiko, kuris jau buvo nupirktas, į kapines taip ir neatnešė. Teigiama, kad rusai supyko, kai Lietuvos politikai vėl viešai priminė sovietų padarytas skriaudas mūsų šaliai.

Idėja pagerbti vainiku Sausio 13-osios aukas pirmiausia kilo pačiai ambasadai. V.Čchikvadzė ir jo komanda nusprendė, kad tokiu simboliniu gestu būtų galima bent kiek sušvelninti politinę įtampą tarp dviejų šalių, taip pat parodyti Lietuvos visuomenei ir politikams, jog Rusija gerbia ir pripažįsta sovietinės agresijos aukas.

Teigiama, kad ambasados Vilniuje idėją Maskva įvertino itin atsargiai ir skeptiškai, nors pernelyg nesispyriojo. Ambasadai leista veikti savo nuožiūra. Bet po to, kai ant lietuvių užsigavę rusai taip ir neatnešė vainiko į Antakalnio kapines, „Lietuvos ryto“ šaltinių duomenimis, V.Čchikvadzės vadovaujama ambasada net gavo pylos iš Maskvos – esą todėl, kad paskubėjo ir nesuprato, jog kol kas negalima lietuviais pernelyg pasitikėti ir pulti su jais draugauti.

Kas vis dėlto nulėmė, kad Rusijos ambasados vainikas Sausio 13-osios aukoms taip ir liko neįkūnyta idėja? Politikos užkulisiuose kalbama, kad rusai įsižeidė ant mūsų šalies veikėjų, dar kartą viešai užsiminusių apie istorines Rusijos skriaudas Lietuvai. Teigiama, kad rusai atšaukė savo „geros valios gestą“ išgirdę kai kuriuos viešus premjero Andriaus Kubiliaus pareiškimus, kai stalinizmas buvo prilygintas fašizmui. Tai – viena temų, į kurias Maskva reaguoja labai jautriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius