2010 01 06

Vakarų Europą sustingdžiusio sniego laukiama ir Lietuvoje (atnaujinta 16.27 val.)

Vakarų Europos gyvenimą sutrikdžiusio gausaus sniego galima tikėtis ir Lietuvoje. Sinoptikai prognozuoja, kad naktį į ketvirtadienį rytiniuose šalies rajonuose snigs, kai kur smarkiai. Dar daugiau sniego laukiama savaitgalį.
Eismas per pūgą
Sinoptikai prognozuoja, kad naktį į ketvirtadienį rytiniuose šalies rajonuose snigs, kai kur smarkiai. Dar gausesnio sniego laukiama savaitgalį. / Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr.

Kaip sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Meteorologinių prognozių skyriaus vyriausiasis sinoptikas Vytautas Sakalauskas, naktį į ketvirtadienį smarkiai snigs ir pustys Vilniuje, Švenčionyse, Ignalinoje. „Į Vakarus sniego bus mažiau“, – kalbėjo V.Sakalauskas.

Žemiausia temperatūra naktį į ketvirtadienį bus 6-10 laipsnių šalčio. Dieną daug kur truputį pasnigs, oras šals iki 3-7 laipsnių šalčio. Penktadienio naktį daug kur, o dieną vietomis truputį pasnigs. Temperatūra naktį 5–10, pajūryje 3–5, dieną 1–6 laipsniai šalčio.

V.Sakalausko teigimu, smarkesnio sniego Lietuvoje laukiama savaitgalį. Snigs, pustys šiauriniuose ir pietiniuose šalies rajonuose. „Vėjo greitis sieks 15-20 metrų per sekundę“, – sakė sinoptikas.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) trečiadienį įspėjo, kad smarkiai sningant iš namų išeiti ar išvažiuoti reikėtų tik esant būtinybei. Kaip teigiama PAGD išplatintame pranešime, per pūgą gali sumažėti matomumas, sutrikti miesto ir tarpmiestinio transporto eismas.

Sniege užklimpus automobiliui pareigūnai pataria neišjungti variklio arba periodiškai jį šildyti. Taip pat jie atkreipia dėmesį, kad tokioje situacijoje svarbu stebėti, jog išmetamojo vamzdžio neužverstų sniegas. Priešingu atveju į automobilio saloną patekusios išmetamosios dujos gali sukelti pavojų žmonių gyvybei.

Naujienų portalas 15min.lt primena, kad šaltis ir pūgos smarkiai sutrikdė Vakarų Europos gyvenimą. Trečiadienį Vilniuje nenusileido skrydžių bendrovės „Aer Lingus“ lėktuvas, turėjęs atskristi iš Londono Getviko oro uosto – jis uždarytas dėl prastų oro sąlygų.

Didžiojoje Britanijoje dėl šalčio ir blogų oro sąlygų taip pat neveikia Bristolio, Ekseterio ir Kardifo oro uostai. Kiti oro uostai – Hitrou, Birmingamo, Lutono, Glazgo ir Sautamptono – veikia. Tačiau keleiviai čia priversti gerokai palaukti, nes vieni skrydžiai būna atšaukiami, o kiti smarkiai atidedami.

Žiemiški orai taip pat trikdo įprastą gyvenimą Vokietijoje, Lenkijoje, Kinijoje, Indijoje. Smarkaus oro atšalimo taip pat laukiama Prancūzijoje.

Papildyta 16.27 val.: Sniego kiekis, iškritęs per vakarykštę parą Klaipėdoje, priartėjo prie pavojingos ribos, kai pravažiuoti keliais darosi neįmanoma, teigiama Klaipėdos gatves valančios bendrovės „Specialus autotransportas“ išplatintame pranešime.

„Vakar nuo aštuntos valandos ryto iki aštuntos vakaro Klaipėdoje iškrito šeši centimetrai sniego. Trūko tik centimetro iki statistinės pavojingos ribos, kai keliais važiuoti neįmanoma. Kadangi vakar pustė ir pūtė gūsingas vėjas, vietomis septynių centimetrų norma buvo viršyta,“ – pranešime cituojama sinoptikė Alva Nagelytė. Anot jos, uostamiestyje ir toliau prognozuojami krituliai, tačiau intensyviai snigti neturėtų.

Kaip rašoma pranešime, „Specialus autotransportas“ be atokvėpio dirba jau dvi paras. Naktį į trečiadienį Klaipėdos gatvėse sniegą stumdė ir smėlio bei druskos mišinį barstė 11 mašinų, kurias pasikeisdami vairavo 22 vairuotojai. Į pagalbą buvo pasitelktas ir vienas sniego stumdytuvas iš Šilutės. Per praėjusią parą Klaipėdos gatvėse išbarstytos druskos kiekis siekia 60 tonų – tris kartus daugiau nei įprasta.

„Pusantros paros snigo beveik be pertraukų. Sniegas gatvėse suvažinėtas, kai kur supustytas. Pirmiausia stūmėme nuo gatvių sniegą, tada apledėjusias vietas barstėme druska, po to dar kartą valėme. Šiuo metu visos pagrindinės gatvės nuvalytos. Dabar dirbame šalutinėse Klaipėdos gatvėse“, – sakė „Specialaus autotransporto“ direktorius Ramūnas Balčiauskas.

Daugiau informacijos apie orus ieškokite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius