-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 09

Valdantieji: po savaitės – daugiau informacijos dėl pensijų kompensavimo

Valdančiosios daugumos politinė taryba skubina sumažintų pensijų kompensavimą. Valdantieji pirmadienį susitarė, kad turi būti skubiai ieškoma būdų, kaip išmokėti pensininkams apkarpytą jų pensijos dalį. Premjeras tikina, kad kompensacijos bus išmokėtos iki 2016 metų.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

„Seimo nutarimas turi būti vykdomas“, – po valdančiųjų pasitarimo žurnalistams sakė Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė

Seimas praėjusią savaitę pasiūlė Vyriausybei svarstyti galimybes nuo kitų metų vidurio arba dar anksčiau pradėti kompensuoti per krizę sumažintas pensijas.

Premjeras Algirdas Butkevičius tikina, kad kompensacijos bus išmokėtos iki 2016 metų: „Mes tikrai ruošiamės sumažintas pensijas kompensuoti mūsų Vyriausybės kadencijos laikotarpiu. Kai leis finansinės galimybės ir kompensuosime – priimsime politinį sprendimą, kad dalis lėšų būtų skirta pensijų kompensavimui, dalis – pensijų didinimui, o dalis – skolų finansavimui“.

Politinėje taryboje vandantieji sutarė, kad kitą savaitę posėdyje dalyvaus finansų ir socialinės apsaugos ir darbo ministrai, kurie turės pateikti informaciją apie „Sodros“ situaciją bei viziją, kaip turėtų būti įgyvendintas Seimo nutarimas dėl pensijų kompensavimo.

„Ministrai pateiks paskaičiavimus, grafikus  ir labai konkrečiai bus matyti pagal finansinę situaciją, kada – kurį ketvirtį ar mėnesį bus pradėtas pensijų kompensavimas“, – teigė L.Graužinienė.

„Valdančiosios koalicijos politinė taryba konstatuoja, kad pensijos turi būti atstatytos ir turi būti numatyta, kada tai turi būti ir ne tik atstatytos, bet ir kada pensijos bus didinamos šios kadencijos metais“, – žurnalistams sakė „tvarkiečių“ lyderis europarlamentaras Rolandas Paksas.

A.Butkevičius teigė, kad valstybės ir „Sodros“ biudžeto priėmimui pensijų kompensavimo svarstymai įtakos neturės.  

Seimas praėjusią savaitę atsisakė priimti opozicijos inicijuotą rezoliuciją, kuria siūlyta įpareigoti Vyriausybę dar kartą apsvarstyti per krizę sumažintų pensijų kompensavimo galimybes ir tam numatyti lėšų kitų metų biudžete. Finansų ministras Rimantas Šadžius teigė, kad norint kitais metais kompensuoti sumažintas pensijas, reikės tikslinti biudžetą. Jis būtų peržiūrimas, surinkus viršplaninių pajamų.

Finansų ministerija iki kitų metų gegužės Vyriausybei žada pateikti siūlymus, kaip grąžinti 2010 metais sumažintas pensijas. Ministras anksčiau yra sakęs, kad kol kas neaišku, ar bus atsižvelgta į Seimo siūlymą kompensuoti pensijas nuo kitų metų vidurio.

Gelbėdamas finansinėje duobėje esančią „Sodrą“, Seimas 2009 metų gruodį nutarė dvejiems metams – 2010-2011-iesiems – „apkarpyti“ daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų: valstybines ir senatvės pensijas, motinystės ir tėvystės išmokas, išmokas vaikui bei kitas. Dirbantiems pensininkams pensijos buvo sumažintos didesniu laipsniu nei nedirbantiems, tačiau vidutiniškai jos sumažėjo 15 procentų.

Skaičiuojama, kad pensijų kompensavimui reikėtų ne mažiau kaip 1-1,2 mlrd. litų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius