Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 01 27

Valdemaras Tomaševskis: senasis Tautinių mažumų įstatymas vėl įsigalios kovą

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) vadovas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis sako, kad senoji Tautinių mažumų įstatymo versija galioti bus grąžinta jau kovą.
Valdemaras Tomaševskis
Valdemaras Tomaševskis / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Kol nepatvirtinta nauja redakcija, yra politinės tarybos sprendimas kuo skubiau priimti seną, 1991 metų, Tautinių mažumų įstatymo redakciją. Jau buvo pateikimas, jam pritarta, ir dabar pavasario sesijoj bus svarstymas ir tikimės, kad kovo mėnesį bus priimta“, – pirmadienį po politinės tarybos posėdžio Seime žurnalistams sakė V.Tomaševskis.

„Taip, sena redakcija bus priimta kovo mėnesį“, – klausiamas, ar dėl įstatymo grąžinimo yra užsitikrinęs koalicijos partnerių paramą, sakė V.Tomaševskis.

LLRA atstovas pažymėjo, jog priimti Tautinių mažumų įstatymą numatyta Vyriausybės programoje.

Seimas paskutinę praėjusios sesijos dieną planavo svarstyti projektą, kuriuo grąžinama nepriklausomybės pradžioje galiojusio Tautinių mažumų įstatymo redakcija, tačiau klausimas opozicijos iniciatyva išbrauktas iš darbotvarkės

Tuo metu premjeras socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius sakė, kad situaciją dėl Tautinių mažumų įstatymo pavesta išsiaiškinti Vyriausybės vicekancleriui Remigijui Motuzui.

„Duotas pavedimas vicekancleriui R.Motuzui, kad išanalizuotų šitą klausimą ir artimiausiu metu pateiktų  pasiūlymus, ką reikėtų daryti“, – po tarybos posėdžio sakė premjeras.

Seimas paskutinę praėjusios sesijos dieną planavo svarstyti projektą, kuriuo grąžinama nepriklausomybės pradžioje galiojusio Tautinių mažumų įstatymo redakcija, tačiau klausimas opozicijos iniciatyva išbrauktas iš darbotvarkės.

Dar 2010 metais LLRA atstovo Jaroslavo Narkevičiaus įregistruotas projektas numato, kad tautinių mažumų kompaktiškai gyvenamose vietovėse valstybės įstaigose ir organizacijose greta valstybinės kalbos gali būti vartojama ir tautinės mažumos kalba, taip pat šalia lietuvių kalbos leidžiami užrašai tautinės mažumos kalba.

Lenkai sudaro daugiau nei 25 proc. gyventojų Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių ir Trakų rajonuose, rusai – Visagino savivaldybėje

LLRA įregistruotą projektą yra sukritikavusi ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pasak šalies vadovės, Seimas pažeistų Konstituciją, jei priimtų Tautinių mažumų įstatymą, kuris būti paremtas iki 1992 metų galiojusiais teisės aktais. Tokį siūlymą sukritikavo ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija, pažymėdama, kad jis nesuderinamas su Konstitucija.

LLRA lyderis europarlamentaras V.Tomaševskis laikosi pozicijos, kad J.Narkevičiaus pateiktas projektas su sena įstatymo redakcija – tinkamas, bet galiotų laikinai, kol būtų priimtas naujas įstatymas dėl tautinių mažumų.

LLRA deleguoto kultūros viceministro Edvardo Trusevičiaus vadovaujama darbo grupė yra parengusi Tautinių mažumų įstatymo projektą, kuris leistų dvikalbius užrašus vietovėse, kur tautinės mažumos atstovai sudaro ne mažiau nei 25 proc. gyventojų, tačiau jis neranda pritarimo Vyriausybėje.

A.Butkevičiaus vadovaujamos Vyriausybės programoje įrašytas įsipareigojimas parengti Tautinių mažumų įstatymo projektą ir išspręsti gatvių bei vietovių pavadinimų rašymo klausimus, atsižvelgiant į Europos Tarybos tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvenciją.  

Lenkai sudaro daugiau nei 25 proc. gyventojų Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių ir Trakų rajonuose, rusai – Visagino savivaldybėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius