-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 27

Valdiško būsto nuoma Vilniuje brangs

Daliai vilniečių, iš savivaldybės besinuomojančių socialinius būstus, jų nuoma netrukus gali gerokai pabrangti. Kai kuriems – net iki keturių kartų. Valdininkai planuoja nuomos mokesčius diferencijuoti pagal tai, ar nuomininkas turi kito nekilnojamojo turto, ar ne.
Iki šiol socialinį būstą stačiusiai savivaldybei verslininkai siūlo nuomotis ir ilgainiui išsipirkti jau pastatytus naujus butus.
Iki šiol socialinį būstą stačiusiai savivaldybei verslininkai siūlo nuomotis ir ilgainiui išsipirkti jau pastatytus naujus butus. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktorius Gintaras Žandaravičius patvirtino, kad nuomos mokesčiai už socialinį būstą artimiausiu metu sostinėje keisis. Tačiau, direktoriaus teigimu, tik daliai nuomininkų jie išaugs.

„Dabar mes svarstome ir ruošiame tarybos sprendimą dėl socialinio būsto nuomos mokesčio sumažinimo, nes po audito paaiškėjo, kad administravimo lėšos yra per didelės. Todėl diferencijuosime mokesčius, nes dabar jie panašūs – vidurkis siekia apie 2,67 Lt už kv.m“, – teigė G.Žandaravičius.

Socialinis teisingumas

Socialinio būsto nuomos mokestis mažės tiems žmonėms, kurių pajamos neviršija Vyriausybės nustatyto pajamų dydžio. Tuo tarpu asmenys, kurie savivaldybės būstuose gyveno dar iki 2003 metų ir iki šiol nepasirašė socialinės nuomos sutarčių, gali ruoštis mokėti gerokai daugiau – net iki keturių kartų.

„Tie žmonės būstus gavo pagal orderius, buvusio vykdomojo komiteto tarybos sprendimu ar pan. Nespėję iki 2003 metų privatizuoti šitų butų gyventojai turėtų pasirašyti nuomos sutartis, bet jie nenori to daryti, nes tada jiems tektų deklaruoti turtą ir pajamas. Tarp šių gyventojų tikrai yra ir tokių, kurie turi po kelis butus, žemės. Jiems ir norime padidinti nuomos mokestį, turime atsižvelgti į socialinį teisingumą“, – dėstė G.Žandaravičius.

Pasak direktoriaus, jeigu šie žmonės nenorės mokėti didesnės nuomos, butus tikrai atsiras kam pasiūlyti – šiuo metu Vilniuje eilėje gauti socialinį būstą laukia 6 tūkst. asmenų. Savivaldybės butų fonde yra apie 4200 būstų. Paskutiniai nauji socialiniai butai buvo pastatyti 2009-aisiais – nuo tada Vyriausybė panašioms statyboms lėšų neskyrė.

Dalį butų privatizuos

Vilniaus savivaldybė svarsto galimybę dalį socialinių butų privatizuoti rinkos kaina ir už gautas lėšas įsigyti ar pastatyti naujų butų. Šiuo metu savivaldybėje sudaryta komisija, kuri vertins, kurie butai yra tinkami gyventi, kokio remonto jiems reikėtų.

„Tai daugiausia Senamiestyje esantys būstai, jų remonto sąmatos siekia daugiau negu 100 tūkst. Lt. Ten ir šildymas brangus, todėl paprasčiausiai neapsimoka remontuoti, nes į tokį butą atėjęs gyventi socialiai remtinas žmogus negalės sumokėti už paslaugas“, – sakė G.Žandaravičius.

Nusprendus, kad dalį butų geriau parduoti, jie bus perduoti Turto valdymo ir verslo paslaugų departamentui, kuris organizuoja aukcionus.

Įsigalios kitąmet

Kiek tiksliai socialinių būstų gyventojams teks pakloti už nuomą, savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktorius atsakyti negalėjo. Esą sprendimas dar tik pradėtas ruošti, ketinama jo nuostatus derinti su tarybos Socialinių reikalų komitetu.

Galutinį sprendimą savivaldybė turės priimti po to, kai Vyriausybė patvirtins naująją Valstybės ir savivaldybės gyvenamųjų patalpų nuomos mokesčio apskaičiavimo tvarką. Tą ketinama padaryti iki liepos. Nauji nuomos mokesčiai už socialinį būstą greičiausia bus įvesti ne anksčiau negu 2012 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius