-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 21

Valstybėje – dvylika laisvų aukštų postų

Visa virtinė atsistatydinimų ir atleidimų iš pareigų be vadovų paliko ne vieną svarbią valstybės instituciją. Prezidentei, Seimui ir Vyriausybei teks per trumpą laiką paskirti daugiau kaip dešimt aukštų pareigūnų.
Darbo vieta
Darbo vieta / Photos.com

Prezidentė Dalia Grybauskaitė turės parinkti bent penkis žinybų vadovus ir suderinti jų kandidatūras su Seimu arba premjeru Andriumi Kubiliumi. Seimo pirmininkei Irenai Degutienei teks pasiūlyti dviejų institucijų vadovus. Dar mažiausiai penkis aukštus pareigūnus turės paskirti Vyriausybė ar atskiros ministerijos, rašo „Vilniaus diena“.

D.Grybauskaitė tvirtino po Naujųjų metų pateiksianti Seimui kandidatą į Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus postą vietoj šiomis dienomis atsistatydinusio Povilo Malakausko. Kol kas šiai tarnybai vadovaus direktoriaus pavaduotojas Romualdas Vaišnoras.

Neoficialiai jau vardijama nemažai asmenų, kurie esą gali būti numatyti į šį postą. Tai R.Vaišnoras ir kitas VSD direktoriaus pavaduotojas Andrius Tekorius, buvę aukšti VSD pareigūnai Linas Petronis, Algirdas Grublys, VSD darbuotojas Virginijus Petkevičius.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė turės parinkti bent penkis žinybų vadovus ir suderinti jų kandidatūras su Seimu arba premjeru Andriumi Kubiliumi. Seimo pirmininkei Irenai Degutienei teks pasiūlyti dviejų institucijų vadovus. Dar mažiausiai penkis aukštus pareigūnus turės paskirti Vyriausybė ar atskiros ministerijosKitų metų pradžioje baigsis valstybės kontrolierės Rasos Budbergytės penkerių metų kadencija. Vyriausybė ir Seimas jau suderino R.Budbergytės delegavimą į Europos Bendrijų Audito rūmus. Į Liuksemburge įsikūrusią organizaciją šešerių metų kadencijai ji turėtų išvykti kitų metų pavasarį.

Neatmetama, kad naująja valstybės kontroliere gali tapti ligšiolinė Lietuvos deleguota Europos Audito rūmų narė Irena Petruškevičienė.

Jau kurį laiką viena aukščiausių teisminės valdžios institucijų turi tik l.e.p. pirmininką. Tai Vyriausiasis administracinis teismas. Jam daugiau kaip metus laikinai vadovauja teismo pirmininko pavaduotojas Ričardas Piličiauskas.

Pagal dabar galiojantį įstatymą Vyriausiojo administracinio teismo pirmininką skiria valstybės vadovas, atsiklausęs Teisėjų tarybos patarimo. Kandidatais laikomi R.Piličiauskas, teismo teisėjas Artūras Drigotas, tačiau neatmetama, kad atsiras ir daugiau pretenduojančių į šias pareigas.

Prieš kelias savaites netikėtai atsistatydino Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) pirmininkas Virgilijus Poderys. Šiuo metu komisijai laikinai vadovauja Danas Janulionis.

Anksčiau VKEKK pirmininką skirdavo prezidentas premjero teikimu. Tačiau pernai gana tyliai ir netikėtai įstatymas buvo pakeistas ir dabar VKEKK vadovo kandidatūrą Seimui turi pateikti prezidentas. Tikimasi, kad D.Grybauskaitė pratęstoje sesijoje sausį pasiūlys parlamentarams pretendentą.

Nuolatinio vadovo neturi ir Konkurencijos taryba. Jos pirmininko pareigas dabar laikinai eina Rimantas Stanikūnas, kurio kadencija baigėsi dar lapkritį. Kitam penkerių metų darbo laikotarpiui eiti Konkurencijos tarybos pirmininko pareigas R.Stanikūnas jau nebegali būti skiriamas. Todėl laukiama, kas taps naujuoju šios institucijos vadovu.

Pagal įstatymą premjeras turi pateikti prezidentui kandidatą į Konkurencijos tarybos pirmininko pareigas. Vyriausybės vadovas A.Kubilius kol kas to nepadarė. Prieš porą savaičių jis prisipažino vis dar derinąs priimtiną pretendentą į tarybos vadovo postą su prezidente.

Seimo pirmininkei I.Degutienei teks atsakomybė parinkti dviejų institucijų vadovus. Jau nuo šių metų pavasario nuolatinio vadovo neturi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), kai iš pirmininkės pareigų pasitraukė ir į VSD dirbti išėjo Jolanta Petkevičienė.

Be to, sausį Seimo pirmininkė turės pasiūlyti parlamentarams kandidatą į Vaiko teisių apsaugos tarnybos kontrolieriaus postą. Ligšiolinės institucijos vadovės Rimantės Šalaševičiūtės kadencija baigsis sausį. I.Degutienė jau yra pareiškusi, kad neketina siūlyti R.Šalaševičiūtės dar vienai kadencijai, todėl pradėta naujos kandidatūros paieška.

Daug laisvų vadovų vietų yra ir žemesnio rango institucijose, kurios priklauso Vyriausybei ar įvairioms ministerijoms.

Jau kurį laiką Valstybės turto fondo direktoriaus pareigas laikinai eina Jonas Niaura. Naująjį šios institucijos vadovą kitąmet turi parinkti premjeras A.Kubilius, su kuriuo Turto fondo valdyba turi suderinti kandidatūrą.

Vyriausybės vadovas sausio pradžioje turės surasti ir kandidatą į Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus postą. Dabartiniam šios institucijos vadovui Rimgaudui Vaičiuliui šiomis dienomis yra pareikštas papeikimas, todėl jis vargu ar išsaugos savo pareigas po 2010 metų sausio 10 dieną, kai baigsis kadencija.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas suka galvą, ką paskirti į dviejų institucijų vadovų postus. Tai „Sodros“ direktoriaus, nes iš šių pareigų prieš kelias dienas atsistatydino Mindaugas Mikaila, ir Lietuvos darbo biržos vadovo. Pastarosios pareigos liko laisvos šių metų gegužę, kai atsistatydino ilgametis biržos direktorius Vidas Šlekaitis.

Metus laisva Statistikos departamento direktoriaus vieta, po to, kai iš jos išėjo Algirdas Šemeta, pirmiausia tapęs naujuoju finansų ministru, o vėliau eurokomisaru. Dabar Statistikos departamentui laikinai vadovauja Vilija Lapėnienė.

Muitinės departamentas prie Finansų ministerijos jau beveik dvejus metus neturi nuolatinio vadovo. Visą tą laiką žinybai laikinai vadovauja Ramutė Liupkevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius