Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 10

Vienam ligoniui persodinti ir plaučiai, ir širdis

Kauno medicinos universiteto klinikose atlikta širdies–plaučių komplekso persodinimo operacija. Tokia operacija – antroji šalyje ir labai reta pasaulio medicinos praktikoje.
Organų transplantacijos operacija
Organų transplantacijos operacija / „Scanpix“ nuotr.

„Kauno diena“ rašo, kad Juozas Galeckas, praėjus penkioms dienoms po jam atliktos unikalios ir labai sudėtingos operacijos, buvo slaugomas reanimacijos palatoje, bet jau valgė šaltibarščius ir plačiai šypsojosi. Buvo pietų metas. Vyras, nuleidęs kojas, sėdėjo ant lovos. Ant greta pristumto stalelio eilės laukė antras patiekalas ir sultys. Juozas patvirtino: valgo viską. Juk ne skrandis persodintas, o plaučiai ir širdis.

Retas reiškinys

Šių dviejų organų transplantacija vienam recipientui – retas reiškinys net ir pasaulio medicinos praktikoje. Juo labiau – sėkminga transplantacija.

Taip ją kardiochirugai jau gali pavadinti. Praėjusį penktadienį, prabėgus septynioms dienoms po operacijos, ligonis perkeltas į paprastą palatą, nes jaučiasi gerai: savarankiškai kvėpuoja, nekarščiuoja, vaikšto, valgo. Tačiau kai imame tuo džiaugtis, J.Galecko akyse sublizga ašaros.

„Bijome džiaugtis ir patikėti, kad gyvensime. Viskas atrodo dar taip trapu“, – tyliai pratarė ligonio žmona.

Svarbiausia, kad vyras gali lengvai kvėpuoti. Jam norisi visiems laikams užmiršti tą košmarą, kai dusino nuo bet kokio judesio, žengus žingsnį ar netgi ištarus žodį.

J.Galeckas, „Kauno vandenų“ uždarosios akcinės bendrovės darbininkas, susirgo senokai.

„Pastaraisiais metais sutriko širdies veikla. Dėl jos nepakankamumo skysčiai kaupėsi net pilvo ertmėje“, – ligonį trumpai apibūdino Kauno medicinos universiteto Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos gydytoja Loreta Jankauskienė.

Širdies veiklos sutrikimus išprovokavo nusilpę plaučiai, nebeįstengę aprūpinti širdies deguonimi. Ligoniui buvo diagnozuota plautinė hipertenzija.

Pirma mintis nubudus

Gyvas. Tokia pirmoji mintis, pasakoja J.Galeckas, šovė į galvą, pabudus po šešias valandas trūkusios operacijos. Ją pradėjo kardiochirurgų brigada, vadovaujama profesoriaus Juozo Sakalausko.

Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos vadovas profesorius Rimantas Benetis, Klinikos Širdies chirurgijos skyriaus vadovas Povilas Jakuška ir kiti gydytojai tuo metu dar buvo kelyje, gabendami į Kauną ypatingą krovinį – donoro organus. Jiems įsodinti kolegos parengė ligonį: užmigdė, atvėrė krūtinės ląstą. Organams transplantuoti skirtas ribotas laikas. Donoro organai išlieka gyvybingi neilgai, nes yra jautrūs deguonies badui.

„Širdį reikia persodinti per tris valandas“, – pabrėžė gydytojas P.Jakuška.

„Tokias sudėtingas operacijas, kai vienu metu transplantuojami du organai, pas mus atlieka tik Rimantas Benetis. Tai labai atsakinga, reikia įgūdžių“, – paaiškino Širdies nepakankamumo chirurgijos sektoriaus vadovas profesorius J.Sakalauskas.

Pasaulyje atlikta 80 tūkst. širdies, 26 tūkst. plaučių ir 3 tūkst. plaučių ir širdies persodinimo vienu metu operacijų.

Pasaulinio registro duomenimis, 2008 m. atlikta 3200 širdies ir plaučių transplantacijų, iš jų plaučių – 2560, širdies ir plaučių kartu – 60.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius