-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 09

Vienišos motinos svarbiau už šeimą

„Nejaugi reikia išsiskirti, kad gautum socialinį būstą?“ – stebisi Nakvynės namuose su šeima besiglaudžiantis Eduardas Boligatovas. Čia pat gyvenančios vienišos mamos tokius būstus netrukus gaus, o pilnai šeimai telieka tik svajoti.
E.Boligatovas su vaikais ir žmona Nakvynės namuose gyvena jau dvejus metus.
E.Boligatovas su vaikais ir žmona Nakvynės namuose gyvena jau dvejus metus. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kitos savaitės posėdyje Vilniaus miesto savivaldybės taryba pasiruošusi septynioms Nakvynės namų mamoms, auginančioms 12 vaikų, įteikti raktus nuo socialinių būstų bendrabučiuose.

Komunalinius mokesčius (už šildymą, vandenį, elektrą ir kt.) pirmaisiais metais savivaldybė visiškai kompensuos, antraisiais – padengs pusę sumos. Moterims teks susimokėti tik už nuomą.

Savivaldybėje tik pasišaipė

Darbo neturinčiai E.Boligatovo šeimai apie tokią prabangą telieka tik svajoti. Vyras Nakvynės namuose su žmona ir dviem vaikais, kurių vienam – 11, o kitam – 5 metai, glaudžiasi jau dvejus metus. Dar ilgiau šeima laukia socialinio būsto.

Lifte yra aštuonios vietos, todėl juo negali važiuoti 20 žmonių. Mes turime tokias galimybes, kokias turime, – kalbėjo A.Zuokas.

O štai vos kelis mėnesius Nakvynės namuose praleidusios vienišos mamos jau netrukus džiaugsis nors ir nedideliu, bet vis dėlto savu stogu virš galvos. Į socialinius butus jos turėtų persikraustyti iki Kalėdų arba Naujųjų metų. Esą tiek laiko prireiks sutvarkyti dokumentus, pasirašyti sutartis. Per tą laiką ketinama bent minimaliai butus paremontuoti.

„Vadinasi, taip Lietuvoje vertinama pilna šeima? Vadinasi, geriau išsiskirti? – „15min“ nuoskaudą liejo E.Boligatovas. – Tą klausimą uždaviau ir Vilniaus savivaldybėje, bet iš manęs tik pasišaipė – patarė eiti dirbti ir uždirbti savo būstui. Tai aš ir paklausiau, kas man suteiks tokį atlyginimą, kad galėčiau butą išsinuomoti?“

Neįregistruoja santykių

E.Boligatovas stebisi: Vilniaus meras Artūras Zuokas kalba, kad socialiniu būstu pirmiausia reikia aprūpinti ikimokyklinio amžiaus vaikus, tačiau vėliau kažkodėl kai kam daromos išimtys ir malonės sulaukia tie vaikai, kurių mamos oficialiai yra vienišos.

„Dabar socialinius būstus gaus ir tos moterys, kurios paprasčiausiai nėra įregistravusios santykių su savo vyrais, – tikino dviejų vaikų tėvas. – Jos su vaikais gyvena viename Nakvynės namų aukšte, vyras – kitame. Jie paprasčiausiai juokiasi iš mūsų.“

Gali ir sukčiauti

Meras A.Zuokas ginasi esą žinoti viską iki smulkmenų apie vienišas su vaikais Nakvynės namuose gyvenančias motinas yra sudėtinga, todėl neatmeta, kad kažkas gali bandyti sukčiauti. O visiems suteikti gyvenamąjį būstą neįmanoma, nes tiek laisvų butų Vilniuje nėra.

„Lifte yra aštuonios vietos, todėl juo negali važiuoti 20 žmonių. Mes turime tokias galimybes, kokias turime. Todėl ieškome netradicinių sprendimų, kad vaikai, kurie yra ikimokyklinio amžiaus, galėtų augti kitur“, – kalbėjo A.Zuokas ir pažadėjo pasidomėti E.Boligatovo šeimos istorija.

Reikia didesnio buto

Tą patį pažadėjo ir savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktorius Gintaras Žandaravičius. Tačiau įspėjo: paieškos gali užtrukti, mat keturių asmenų šeimai reikėtų bent dviejų kambarių buto, kurį gali prireikti ir šiek tiek paremontuoti.

„Mes turime vieno kambario butų, mamoms su vaikais juos ir siūlome. O čia jau reikėtų didesnio, dviejų kambarių. Įmanoma tai padaryti, tik negaliu pasakyti, kada tai įvyktų. Turiu pasikalbėti su „Vilniaus miesto būsto“ atstovais, aptarti galimybes“, – kalbėjo G.Žandaravičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius