-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 12 23

Viešėdamas Izraelyje Andrius Kubilius teigia itin pajutęs saugumui kylančias grėsmes

Lietuva ir Izraelis jaučia abipusį supratimą dėl grėsmių saugumui, sako Izraelyje su oficialiu vizitu viešintis Lietuvos premjeras Andrius Kubilius.
Andriaus Kubiliaus viešnagės Izraelyje akimirka.
Andriaus Kubiliaus viešnagės Izraelyje akimirka. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Andrius Kubilius

„Izraelis Artimuosiuose Rytuose turi nemažų iššūkių savo valstybės saugumui, tikrai mato, kad mes iš savo patirties gerai suvokiame, ką reiškia valstybei gyventi, kurios saugumui nuolat kyla vienokių ar kitokių grėsmių“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė ministras pirmininkas.

„Abipusio supratimo galima jausti labai nemažai, ir todėl gal ir toks politinis interesas yra bendradarbiauti vardan to, kad to supratimo, kokią grėsmę XXI amžiuje gali kelti ir terorizmas, ir kiti pavojai, kuriuos įveikiant Lietuva dalyvauja ir Afganistane, dalyvavo ir Irake, ir žino, kokį pavojų gali kelti Irano apsiginklavimas branduoliniu ginklu. Būnant Izraelyje, tas suvokimas jaučiasi labai ryškiai“, – kalbėjo A.Kubilius.

Premjero teigimu, besilankydamas Izraelyje, jis savo akimis nematė pavojingų incidentų, tačiau sužinojo, kad tomis dienomis teritorija netoli vaikų darželio apšaudyta raketomis.

Jis taip pat pabrėžė, kad Lietuvoje reikėtų atvirai kalbėti apie su žydais susijusias „istorijos žaizdas“ bei atkurti savimonėje žydų kultūros paveldą.

„Mes čia nematėme pavojingų incidentų, nors tikrai matėme daug policijos, kareivių apsiginklavusių, (...), bet kai girdi tuos paaiškinimus, ką reiškia gyventi Izraelyje – ar Gazos ruože, ar Libane, ar kitose teritorijose, šalia Izraelio paslėpta keli tūkstančiai raketų, kuriomis vis apšaudomos Izraelio gyvenvietės, supranti, su kokiais išmėginimais susiduria žmonės čia gyvendami. Mums lankantis pas Izraelio vadovus, buvo informuota, kad viena gyvenvietė apšaudyta raketomis, ir kelios nukrito šalia vaikų darželio. Buvo išvengta didesnių aukų, bet tik atsitiktinumo dėka“, – pasakojo premjeras.
Anot A.Kubiliaus, konfliktą Artimuosiuose Rytuose turėtų spręsti Izraelis ir palestiniečiai, susitardami tarpusavyje.

„Sprendimą turi pasiekti pati žydų tauta ir palestiniečių tauta, susitardami tarpusavyje. Galbūt greitų sprendimų negali būti, kurie atneštų labai ryškų pasikeitimą“, – sakė jis.
Premjero žodžiais, šiuo metu yra „neblogų požymių“.

„Dabartinė Vakarų Krante esanti palestiniečių valdžia ir premjeras S.Fayyadas (S.Fajadas – BNS), kaip teko girdėti iš Izraelio valstybės vadovų, sugeba geriau tvarkytis ir garantuoti tvarką bei saugumą savo teritorijoje. Ekonomikos vystymasis taip pat įgauna naujus pagreičius – per pastaruosius metus ekonomika Vakarų Krante augo iki 10 proc. per metus. Aišku, kitos problemos yra Gazos ruože, kur „Hamas“ valdo“, – teigė jis.

„Sunku iš šalies žiūrint būti gerais patarėjais, bet suvokti saugumo iššūkius šiame regione ir Izraelio valstybei galime ir privalome, ir ieškoti būdų, kaip to suvokimo daugiau perkelti į tas organizacijas, kurioms mes priklausome“, – teigė premjeras.

Jis taip pat pabrėžė, kad Lietuvoje reikėtų atvirai kalbėti apie su žydais susijusias „istorijos žaizdas“ bei atkurti savimonėje žydų kultūros paveldą.

„Lietuvoje dedame visas pastangas, kad istorinė tiesa, gal mums ir skausminga, ir gėdinga, tame tarpe, kiek lietuviai susitepę holokausto krauju – dedame visas pastangas, kad tai būtų žinoma, kad mūsų visuomenė tai žinotų, kad būtų mokoma mokyklose, kad derama pagarba holokausto aukoms būtų pareikšta“, – teigė premjeras.

„Norėtume, kad Lietuvos žydų – litvakų kultūros paveldas – Vilnius buvo vadinamas Lietuvos Jeruzale, ir tie žodžiai čia Izraelyje skamba vos ne ties kiekvienu kampu – kad tas kultūros paveldas būtų grąžintas į Lietuvą, į mūsų pačių savimonę. Tai mūsų pačių turtas, ir susigrąžinti jį sau – visų mūsų prievolė, ir moralinė pareiga“, – sakė A.Kubilius.

Ministras pirmininkas ketvirtadienį turėtų iš Izraelio grįžti į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius