-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 12 /15:31

Viktoras Uspaskichas: esu politinis kalinys

Buvęs Darbo partijos pirmininkas, Seimo narys Viktoras Uspaskichas išklausęs teismo nuosprendžio pareiškė esąs pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos politinis kalinys. Tuo tarpu Vilniaus apygardos teismas jokios politikos Darbo partijos byloje nerado. Jo teigimu, V.Uspaskichas yra paprasčiausias sukčius.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Darbo partijos (leiboristų) atstovai dar neįsiteisėjusį nuosprendį skųs.

Prokurorė Nijolė Frolova taip pat tikino nesanti iki galo patenkinta teismo sprendimu, nors jame įžvelgė teigiamų aspektų. Pasak N.Frolovos, nuosprendžio skundimas svarstytinas ir Generalinėje prokuratūroje.

Tiesos ieškos Europoje

Išklausęs teismo sprendimą Viktoras Uspaskichas sakė esąs politinis kalinys ir aiškino teisybės ieškosiąs po visą Europą. Tačiau, kas vykdė tą tariamą politinį spaudimą, atsisakė įvardinti.

„Pasaulis ne be gerų žmonių. Būna, atneša vieną kitą gandą, vieną kitą informaciją. Mes žinome, kad buvo patirtas (spaudimas – red.past.). Tai yra politinis susidorojimas. Matyt, teisėjai neatlaikė. Kitas dalykas, kad man gaila to, kad kai kurie aukšti vadovai ir oponentai nori, jog ši byla keliautų po pasaulį ir Lietuva atrodytų nelabai gerai“, – teigė jis.

„Nuosprendis yra toks, kad Lietuva pirmą kartą po Lietuvos Nepriklausomybės turi politinį kalinį“, – apibendrino nuteistasis V.Uspaskichas (žr. filmuotą medžiagą).

VIDEO: Po nuosprendžio paskelbimo V.Uspaskichas vadino save politiniu kaliniu

Politikas tikina teisybės ieškosiąs pasaulinėse žmogaus teises ginančiose organizacijose, taip pat rašysiąs laiškus ES Vyriausybėms. V.Uspaskichas neatmeta, kad kaltu pripažintas ir aukštesnės instancijos teismo, užsienyje ieškotų ne tik užtarimo, bet ir politinio prieglobsčio.

Ar pats nesistengs kitąmet grįžti darbuotis į Europos Parlamentą, V.Uspaskichas teigė dar nenusprendęs.

V.Uspaskichas mano teismo buvęs įvertintas per griežtai. Esą verdiktas yra klaidingas, nes jis atsistatydinęs iš Darbo partijos pirmininko posto anksčiau, nei teigiama nuosprendyje.

„Vertinu, aišku, per griežtai. Tikiuosi, kad apeliacija kitaip įvertins“, – kalbėjo V.Uspaskichas.

Politikas kalbėjo, kad jis baudžiamas per griežtai ir dėl to, jog pats iš Darbo partijos veiklos negavo jokios materialinės naudos.

„Kaip juridinio asmens vadovas, dirbęs visuomeniniais pagrindais, be jokių sutarčių su politine organizacija, nebūdamas šios organizacijos akcininkas, tai yra, kai jos šeimininkai yra 17 tūkst. žmonių, jokios naudos negalėjo turėti kuris nors vienas žmogus. Todėl tai yra per griežta bausmė“, – verslininko sampratomis apie partiją kalbėjo V.Uspaskichas.

V.Gapšys iš posto nesitrauks

Seimo vicepirmininkas, Darbo partijos (leiboristų) pirmininkas Vytautas Gapšys, kuriam teismas skyrė tik baudą (37 750 litų), taip pat aiškino nesąs patenkintas sprendimu.

Tiesa, V.Gapšio kritika teismui buvo kur kas nuosaikesnė.

„Mano principas – ne tik bausmė. Mano principas tai, kaip yra įvertinti argumentai. Kol kas matau pagrindą, nes į mano argumentus, išdėstytus teismo salėje, dėstytus ne vieną valandą, nebuvo atsižvelgta. Manau, kad neišvengiamai teks skųsti nuosprendį, kad būtų priimtas teisingas sprendimas“, – teigė jis.

V.Gapšys, paklaustas, ar pirmosios instancijos teismo pripažintas kaltu neketina trauktis iš Seimo vicepirmininko pareigų, sakė apie tai negalvojantis bent tol, kol teismo sprendimas nėra įsigaliojęs.

„Aš sakiau ir toliau sakau, kad aš esu nekaltas dėl man inkriminuojamų nusikalstamų veikų“, – kalbėjo jis.

V.Vonžutaitė spruko

Seimo narė Vitalija Vonžutaitė jai skirtos 3 metų laisvės atėmimo bausmės nekomentavo. Ji nuo žurnalistų paspruko pasakiusi tik tiek, kad nuosprendį tikrai skųs.

Primename, kad penktadienį Vilniaus apygardos teismas pripažino V.Uspaskichą kaltu, jam skirti 4 metai laisvės atėmimo.

V.Vonžutaitė pripažinta kalta, jai skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė pataisos namuose.

V.Gapšys pripažintas kaltu, bet jam skirta tik bauda.

M.Liutkevičienė pripažinta kalta, jai skirta metų laisvės atėmimo bausmė.

Darbo partijai bausmė neskirta, nes jos nebelikę.

VIDEO: Nuteistieji Darbo partijos byloje po nuosprendžio paskelbimo atrodė sutrikę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius