-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 11

Vilniaus korupcijos skandalo herojus Jonavoje nusitaikė į europinius pinigus

Buvęs Vilniaus savivaldybės bendrovės „Start Vilnius“ direktoriaus pavaduotojas Rimantas Jurkšas yra per žingsnį nuo tapimo įtariamuoju korupcijos byloje. Tačiau vieno didžiausių pernai Vilnių sukrėtusių skandalų herojus nesnaudžia – į europines lėšas nusitaikęs R.Jurkšo verslas kelia pasipiktinimo bangą Jonavoje.
Rimantas Jurkšas
Rimantas Jurkšas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

R.Jurkšo su partneriu valdoma bendrovė „Ukmergės statyba“ pretenduoja į maždaug 1,6-1,7 mln. eurų Europos Sąjungos ir Jonavos savivaldybės lėšų. Ir nors tokiam pirkiniui reikalingas viešasis konkursas dar net nėra paskelbtas, Jonavos meras atvirai kalba pats besiderantis tiek su R.Jurkšo verslu, tiek su kitais interesantais. 

Socialiniam būstui – STT „kliento“ butai

Jonavos rajono savivaldybės valdžia šiuo metu suka galvą, kaip aprūpinti būstu gausų būrį nepasiturinčių Jonavos šeimų. „Ukmergės statybos“ nebaigtas įrengti daugiabutis Žemaitės g. 11 – vienas realiausių variantų. Savivaldybė svarsto galimybę išpirkti R.Jurkšo verslo valdomus butus ir čia įkurdinti kelias dešimtis šeimų, stovinčių eilėje socialiniam būstui gauti.  

Domo Jakučio nuotr./Bendrovės „Ukmergės statyba“ nebaigtas daugiabutis Jonavoje
Skaitytojo nuotr./Bendrovės „Ukmergės statyba“ nebaigtas daugiabutis Jonavoje

Potencialaus socialinio būsto kaimynai toli gražu nesijaučia sužavėti.

Į 15min redakciją kreipėsi Jonavos gyventojai, turintys būstus neparduotų „Ukmergės statybos“ butų pašonėje. Jie su būriu kaimynų priešinasi savivaldybės planams ir pirmiausiai pabrėžia, kad pavienių senesnės statybos butų supirkinėjimas būtų kur kas racionalesnis ir ekonomiškai labiau pagrįstas sprendimas.

Jonavos nekilnojamojo turto skelbimus išanalizavę miestiečiai skaičiuoja, kad senesnės statybos butą galima įsigyti už maždaug 20 tūkst. eurų. „Ukmergės statybos“ siūlomas variantas – 48 butai už 1,7 mln. eurų arba po maždaug 35,4 tūkst. eurų už butą – tokius skaičius paviešino Jonavos meras socialdemokratas Mindaugas Sinkevičius.

Jonavos gyventojų skaičiavimais, superkant pavienius senesnės statybos butus, būstu būtų galima aprūpinti apie 80 šeimų – kone dvigubai daugiau nei variante su „Ukmergės statyba“.

Dar vienas variantas – „Achema“ ir R.Jurkšo verslas

Vietos televizijai neseniai duotame interviu meras M.Sinkevičius užsiminė ir apie kiek kitokį problemos sprendimą. Politikas prasitarė besiderantis su didžiausiu miesto darbdaviu – „Achemos“ koncernu – dėl jo naudojamų svečių namų išpirkimo.

„Dar praėjusiais metais pasiskambinau į „Achemą“, „Achemos“ generaliniam direktoriui. Ir pasiūliau. (...) Savivaldybė galėtų galbūt įsigyti jų svečių namus“, – kalbėjo M.Sinkevičius.

Tiesa, ir šis variantas, pasak mero, neapsieitų be „Ukmergės statybos“ butų. Anot M.Sinkevičiaus, „Achemai“ netekus svečių namų, koncernui reikėtų ieškotis kitos vietos, kur būtų galima apgyvendinti ilgesniam ar trumpesniam laikui į Jonavą atvykstančius specialistus. O „Ukmergės statybos“ butai čia esą puikiai tiktų.

Rimgaudo Budrio nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Rimgaudo Budrio nuotr./Mindaugas Sinkevičius

„Mano siūlymas yra platesnis. Sakau: žiūrėkit, „Achema“ – parduokit savo daugiabutį. Tą, kurį turit prie upės. Ir padarykim dargi taip, kad jūs parduodat tą, bet jums, tikėtina, reikia [butų], nes jums reikia, kad atvažiuotų specialistai kažkokie, padirbtų, technologai ar, sakykim, svečiai. (...) Tai sutarkim taip, kad mes iš jūsų perkam, o jūs nueinat į Žemaitės g. 11, pas savininką, ir sakot: žiūrėkit – iš mūsų nupirko, mes norim čia vat turėti naujus ir mes potencialiai perkam iš jūsų 15 ar 10 butų. Kitaip tariant, mes nuperkam jų, jie, gavę pinigus, kažkiek tai būtų – ne visus – įsigyja Žemaitės g. 11“, – savo viziją dėstė M.Sinkevičius.

Mero žodžiais, šiuo metu „Ukmergės statybos“ noras baigti nebaigtas statybas Žemaitės gatvėje „yra nulinis“, nes nėra pirkėjų. O štai „Achemos“ pasiūlymas šį norą esą galėtų pakeisti.

Nors konkursas socialinių būstų įsigijimui net nepradėtas, meras atviravo jau laukiantis „Achemos“ atsakymo savo saliamoniškam pasiūlymui. „Achema“ dar svarsto ir svarstys iki sausio pabaigos“, – sausio viduryje duotame interviu teigė M.Sinkevičius.

Su meru 15min susisiekti nepavyko – jo referentė informavo, kad M.Sinkevičius yra komandiruotėje.

Vicemeras mero žodžius gesina

Kitokią poziciją 15min išdėstė Jonavos vicemeras Eugenijus Sabutis. Nors meras atvirai kalba apie „Ukmergės statybą“ ir „Achemą“, jo pavaduotojas tikina, kad jokių kalbų apie butų pardavėjus nėra ir nebus, kol nepaskelbtas konkursas.

Jonavos savivaldybės nuotr./Eugenijus Sabutis
Jonavos savivaldybės nuotr./Eugenijus Sabutis

„Savivaldybė neplanuoja būtent šitų butų išpirkti. Taip, yra keli variantai. Ir dar nei vienas variantas nei paskelbtas, nei organizuojami pirkimai, nei ko panašaus“, – kalbėjo E.Sabutis.

Pasak jo, butų pirkimui bus skelbiamas viešas konkursas, o su „Ukmergės statyba“ ar kitais tiekėjais bus kalbama „konkrečiai“, jei šie pateiks pasiūlymą savivaldybei.

Paklaustas, ar jam yra žinoma, kad „Ukmergės statybos“ akcininkas yra specialusis liudytojas tyrime dėl Vilniaus savivaldybės turto užvaldymo, vicemeras teigė apie R.Jurkšą negirdėjęs. Pasiteiravus, ar savivaldybė atsižvelgs į „Ukmergės statybos“ akcininko statusą STT tyrime, pašnekovas nuo vertinimų susilaikė. „Žiūrint, kokios bus konkurso nustatytos sąlygos“, – svarstė E.Sabutis.

Primename, jog R.Jurkšas ir buvęs „Start Vilnius“ vadovas Simas Ramutis Petrikis tyrime dėl R.Jurkšo verslo perimto savivaldybės turto turi specialiojo liudytojo statusą.

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas po 15min publikacijų, atskleidusių, kaip su R.Jurkšu tiesiogiai susijusios įmonės perėmė „Start Vilnius“ statinius, leidžiančius užvaldyti vertingą valstybinę žemę. Po 15min tyrimo R.Jurkšas buvo atleistas iš darbo. Kiek vėliau S.R.Petrikis „Start Vilnius“ vadovo postą paliko savo noru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius