Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 05

Vilniaus miestui skirtas 2025 metų Europos žaliosios sostinės apdovanojimas

Europos Komisija ketvirtadienį Taline Europos žaliosios sostinės 2025 metų laureatu paskelbė Vilnių. 
Vilniaus savivaldybės nuotr.
Vilniaus savivaldybės nuotr.
Temos: 1 Vilnius

Finale dėl šio apdovanojimo kartu su Vilniumi rungėsi Gracas (Austrija) ir Gimarainsas (Portugalija), pranešė Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

2025 metų Europos žaliojo lapo titulas skirtas Trevizui (Italija) ir Viladekansui (Ispanija).

„Sveikinu savo gimtąjį Vilnių laimėjus Europos žaliosios sostinės apdovanojimą 2025-iesiems metams. Tai yra ir įvertinimas, ir atsakomybė. Su šiuo titulu Vilnius prisijungia prie 15-os Europos miestų, tokių kaip Oslas, Stokholmas, Kopenhaga, Talinas, Valensija, Hamburgas, Lisabona, kurie jau įsipareigojo būti Europos lyderiais kuriant draugiškus žmogaus sveikatai ir gamtai miestus, ir pademonstravo puikių proveržių. Tai taip pat yra papildomas tarptautinės bendruomenės bei Europos Sąjungos dėmesys ir pripažinimas, nes vertinimus visų pirma daro nepriklausomi savo sričių ekspertai“, – pranešime sakė už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius.

Tapdamas Europos žaliąja sostine, Vilnius taip pat įsipareigoja ne tik skleisti šią žinutę vilniečiams, tačiau ir demonstruoti tai konkrečiais darbais.

„Ši pergalė nėra proceso pabaiga, o tik ilgo kelio pradžia. Kitas etapas – konkreti vizija, kaip padaryti Vilnių dar geresne vieta gyventi. Būtent šiai vizijai įgyvendinti ir bus skiriama finansinė parama, ir būtent šios vizijos įgyvendinimo rezultatų nekantriai lauks ir kiti miestai, ir tarptautinė bendruomenė. Tad linkiu vilniečiams ir visai Lietuvai antrame etape parodyti, jog galime būti pavyzdžiu visai Europai,“ – sakė V. Sinkevičius.

Vertinimo komisija pripažino Vilnių 2025 metų Europos žaliąja sostine, įvertinusi miesto įsipareigojimą kurti tvarią ateitį ir siekti iki 2030 metais tapti klimatui neutraliu miestu.

Vertinimo komisija pripažino, kad Vilnius sėkmingai sumažino išmetamųjų teršalų kiekį įvairiomis priemonėmis, pavyzdžiui, plečiant atsinaujinančios energijos šaltinius ir atnaujinant šildymo infrastruktūrą. Miestas savo tvarumo pastangas sieja su gyventojų laimės pojūčiu ir apjungia iniciatyvas, susijusias su švariu oru, švariu vandeniu, biologinės įvairovės išsaugojimu, žaliosiomis erdvėmis.

Vilniui bus skirta 600 tūkst. eurų premija. Ji padės įgyvendinti miesto aplinkos tvarumo didinimo priemones. Europos žaliosios sostinės apdovanojimu įvertinamos vietos mastu dedamos pastangos gerinti aplinką, o kartu ir ekonomiką bei gyvenimo kokybę miestuose, kuriuose gyvena bent 100 000 gyventojų.

Apdovanojimas kasmet skiriamas miestui, kuris skatina aplinkai palankius urbanistinius sprendimus.

2025 metų Europos žaliojo lapo titulą laimėję Trevizas (Italija) ir Viladekansas (Ispanija) gaus 200 tūkst. eurų premiją. Europos žaliojo lapo apdovanojimu įvertinamos tvarios plėtros pastangos nedideliuose miestuose, kur gyvena nuo 20 000 iki 99 999 gyventojų.

Dėl šių apdovanojimų varžėsi 14 miestų. Tarptautinė ekspertų grupė, kurią sudaro septyni nepriklausomi miestų tvarumo ekspertai, įvertino kiekvieną paraišką ir į trumpąjį sąrašą įtraukė penkis miestus finalininkus. Tuomet finalininkai prisistatė tarptautinei vertinimo komisijai, kurią sudaro Europos Komisijos, Regionų komiteto, Merų pakto, Europos aplinkos agentūros ir Europos aplinkos biuro atstovai, ir atsakė į jos klausimus.

Europos žaliosios sostinės apdovanojimus Europos Komisija įsteigė 2010 metais, norėdama paskatinti miestus tapti žalesniais bei švaresniais ir taip pagerinti savo piliečių gyvenimo kokybę. Apdovanojimu pagerbiami miestai, kurie yra įsipareigoję siekti Europos žaliojo kurso tikslų, visų pirma Nulinės taršos veiksmų plano, Žiedinės ekonomikos veiksmų plano ir Biologinės įvairovės strategijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius