Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 21

Vilniaus mokyklose tuštėja suolai

Problema dėl perpildytų Vilniaus mokyklų gali išsispręsti savaime. Tokia mintis peršasi matant Vilniaus savivaldybės pateiktus skaičiavimus, kad kasmet sostinės ugdymo įstaigose sumažėja beveik dviem tūkstančiais vaikų. Tačiau sostinės savivaldybės atstovai linkę manyti, kad mokyklose artimiausiu metu neatsiras itin daug laisvų vietų.
Kiekvieną rugsėjį į Vilniaus mokyklas ateina maždaug dviem tūkstančiais mokinių mažiau. Toks skaičius sudaro dviejų sostinės bendrojo lavinimo mokyklų bendruomenę.
Kiekvieną rugsėjį į Vilniaus mokyklas ateina maždaug dviem tūkstančiais mokinių mažiau. Toks skaičius sudaro dviejų sostinės bendrojo lavinimo mokyklų bendruomenę. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Valdininkai, net ir matydami, kad mokinių skaičius kasmet sumažėja keliais tūkstančiais, neskuba patvirtinti, jog perpildytose mokyklose neliks antros pamainos.

„Vilniuje turime 130 mokyklų, tad tie keli tūkstančiai mokinių nėra itin daug – galima paskaičiuoti, kad kasmet kiekvienoje mokykloje sumažėja tik po 10–15 vaikų. Mokyklų trūkumo šis mažėjimas neišspręs“, – sakė Švietimo departamento direktorius Gintaras Alfonsas Petronis.

Labiausiai mokinių skaičius mažėja pietiniuose miesto rajonuose – Naujininkuose, Liepkalnyje, Naujamiestyje. O pastaraisiais metais vietų mokyklose, vaikų darželiuose labiausia trūksta šiaurinėje ir vakarinėje miesto dalyse. Ypač sudėtinga situacija Antakalnyje, kadangi į čia esančias mokyklas vaikus tėvai veža iš netoliese esančių Vilniaus rajono gyvenviečių, net iš Nemenčinės.

„Aš manau, kad artimiausiu metu mes spręsime ne mokyklų uždarymo, o jų reorganizavimo klausimą. Vietoje pradinių mokyklų steigsime mokyklas-darželius, o pradinukus nukreipsime į būsimas progimnazijas ir pagrindines mokyklas. Taip nušausime du zuikius: turėsime daugiau vietų ikimokykliniam ugdymui ir užpildysime tuštesnes pagrindines mokyklas“, – sakė G.A.Petronis.

Gimstamumas auga

Lietuvoje bendras gyventojų skaičius mažėja, bet pastebima, kad gimstamumas Vilniaus mieste ir visoje Vilniaus apskrityje jau beveik dešimtmetį didėja. Todėl, Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto statistikos ir demografijos dėstytojos Gindros Kasnauskienės manymu, neturėtume savęs vadinti nykstančia tauta, mokslininkai labiau linkę vartoti terminą depopuliacija, kuris suprantamas, kaip gyventojų skaičiaus mažėjimas.

„Gyventojų skaičius mažėja dėl dviejų priežasčių: žmonės emigruoja ir mirtingumo lygis viršija gimstamumo. Bet pagal „Eurostat“ prognozes, iki 2060 metų Lietuvoje žmonės vis dar gyvens, bus apie 2,5 mln. gyventojų. O ir gimstamumas ūgtelėjo pastaraisiais metais, skaičiuojama, kad dabar vienai moteriai tenka apie 1,55 vaiko, nors buvo laikas, kai šis skaičius siekė tik 1,24 vaiko“, – sakė G.Kasnauskienė.

Jos teigimu, tai, kad dauguma šeimų nesiryžta auginti daugiau negu vieną ar du vaikus, lemia daug priežasčių: „Sakyti, jog mažiau vaikų gimdoma tik dėl ekonominių priežasčių, būtų neteisinga, čia ir psichologiniai, ir socialiniai dalykai lemia. Tai susiję ir su tuo, kad pirmą vaiką moterys gimdo vis vėliau, todėl per savo gyvenimą gali pagimdyti mažiau vaikų. Bet tai ne tik Lietuvos problema, ši tendencija pastebėta visame pasaulyje.“

2010–2011 mokslo metais Vilniaus miesto bendrojo lavinimo mokyklose mokosi 62 724 mokiniai. Per trejus mokslo metus bendras mokinių skaičius savivaldybės mokyklose sumažėjo beveik 6 tūkst. G.A.Petronis pastebi, kad vaikų skaičius itin mažėja tautinių mažumų mokyklose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius