-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 09

Vilniaus raitoji policija išlipo iš duobės

Vos prieš keletą metų kone ant išnykimo ribos balansavusi Vilniaus raitoji policija šiemet neatpažįstamai pasikeitusi: 21 žirgas, 15 puikiai paruoštų raitųjų policininkų, naujos priekabos žirgams, nauja raitų pareigūnų ir žirgų apranga, apsauganti riaušių atveju.
Raitieji policininkai, praėjusį savaitgalį savo įgūdžius demonstravę Anykščių žirgų sporto šventėje „Bėk, bėk, žirgeli“, grįžo patruliuoti į žaliąsias Vilniaus zonas
Vilniaus raitieji policininkai savo įgūdžius demonstravo Anykščių žirgų sporto šventėje „Bėk, bėk, žirgeli“ / K.Vildžiūnaitės nuotr.

Pasak Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos patrulių rinktinės Raitosios policijos kuopos vado Laimono Bankausko, dabar raitieji pareigūnai pasiruošę viskam - jie neapsiriboja vien patruliavimu Vilniaus žaliosiose zonose. Savaitgalį jie savo įgūdžius demonstravo Anykščių žirgų sporto šventėje „Bėk, bėk, žirgeli“. Šiemet raitųjų pareigūnų įspūdingus pasirodymus dar bus galima pamatyti įvairiose šventėse – Prancūzijos ambasados renginiuose, Mindaugo karūnavimo dienos šventėje Vilniuje ir Kaune ir, žinoma, Lenkijoje vyksiančioje Žalgirio mūšio inscenizacijoje.

„Šie parodomieji „šou“, kuriuos vėl galime rengti, nėra noras pasipuikuoti, jie nėra ir kažkokia sporto ar meno forma. Tai tiesiog mėginimai parodyti visuomenei, kaip policijos pareigūnai atrodo riaušių metu, kaip geba valdyti žirgus, reaguoti į situacijas ir dirbti drauge kaip viena komanda. Tyčia įtraukiame tokių elementų, kaip šūviai, liepsnojančios kliūtys, jojimas tiesiai į minią ir staigus sustojimas. Norime parodyti žmonėms, ką sugebame“, – pasakojo L.Bankauskas.

Nauja įranga ir žirgai

Anot Raitosios policijos kuopos vado, vos prieš keletą metų Vilniaus raitoji policija kone merdėjo, tačiau galiausiai pavyko pasiekti, kad ši visoje Lietuvoje unikali policijos kuopa būtų išsaugota. „Riaušių metu, o taip pat žaliosiose zonose raitoji policija nepakeičiama. Pagaliau galime pasigirti naujomis priekabomis žirgams vežti, keturiais naujais žirgais ir, žinoma, taip reikalinga apranga tiek raiteliams, tiek žirgams“, – teigė L.Bankauskas. Pašnekovo teigimu, anksčiau raitieji pareigūnai kur kas labiau rizikuodavo tiek savo, tiek žirgų sveikata, o dabar visi 15 raitosios policijos pareigūnų puikiai treniruoti ir gerai valdantys žirgus.

Žirgus renkasi pagal charakterį

Pasak raitųjų policininkų, magiško recepto, kaip išsirinkti tinkamą žirgų veislę tokiam darbui, nėra. „Kiekvienas žirgas, kaip ir žmogus, yra asmenybė. Tikrai nėra vienos žirgų veislės, kuri būtų idealiai tinkama policijos darbui. Svarbu treneris, raitelis, paties raitelio darbas, santykis su žirgu. Turime ir latvių jojamųjų, budionų, trakėnų, hanoverių, rusų ristūnų veislių žirgų. Juos renkamės tikrai ne pagal kilmę, o pagal charakterį ir psichiką“, – pasakojo L.Bankauskas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius