-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 22

Vilniaus savivaldybė: pasiektas susitarimas dėl medžių J.Basanavičiaus gatvės skvere

Vilniaus savivaldybės, verslo įmonės ir visuomenės atstovai penktadienį sutarė, kad jokių greitų veiksmų dėl medžių sostinės J.Basanavičiaus gatvėje rašytojo Romano Gary skvere nebus imamasi. Bus atliekama nepriklausoma ekspertizė dėl devynių medžių būklės, kelios institucijos taip pat atlieka savuosius tyrimus. „Vilniečiai bent artimiausiu metu žalią erdvę dar turės“, – 15min šeštadienį sakė Vilniaus savivaldybės administracijos vadovas Adomas Bužinskas.
Protestas dėl medžių J.Basanavičiaus gatvėje
Protestas dėl medžių J.Basanavičiaus gatvėje / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Dalies vilniečių pasipiktinimą sukėlę verslininkų planai vystant statybų projektą nupjauti devynis medžius sostinės J.Basanavičiaus gatvės skvere kol kas stabdomi. Apie tokį penktadienį pasiektą sutarimą pranešė Vilniaus savivaldybės Administracijos vadovas Adomas Bužinskas.

„Vakar turėjome tokį formatą – susėdo trys pusės, savininkai patalpų, visuomenės iniciatyvinės grupės ir savivaldybės atstovai. (...) Sėdėdami prie vieno stalo žmogiškai susitarėme, kad visų pirma kol vyksta tyrimai tie Generalinės prokuratūros, tiek savivaldybės, tiek Kultūros paveldo departamento, tol, kaip savininkas pažadėjo, su medžiais nieko nebus daroma toje teritorijoje“, – 15min šeštadienį sakė A.Bužinskas.

Jis pasidžiaugė, kad užsimezgęs konstruktyvus dialogas kiek nuslopino kilusią įtampą.

„Galima pasidžiaugti, kad turime šiek tiek nuslūgusią pagrindinę įtampą, nes greitų veiksmų visi susitarėme šioje istorijoje nedaryti, tad medžiai kol kas lieka stovėti ir vilniečiai tikrai bent artimiausiu metu tą žalią erdvę dar turės“, – pridūrė jis.

Pasak jo, penktadienį taip pat sutarta, kad visuomenės atstovų iniciatyvinei grupei nekliudomai bus leista atlikti nepriklausomą ekspertizę, ką numato ir teisės aktai.

„Ir ta visuomenės inicijuota ekspertizė atsakys į klausimus, ar tie medžiai gali ten toliau būti, ar negali“, – teigė A.Bužinskas. Atlikus ekspertizę, specialistams įvertinus medžių būklę, bus aišku kokių veiksmų ir sprendimų galima imtis toliau.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Adomas Bužinskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Adomas Bužinskas

Tiesa, pasak A.Bužinsko, kol kas nėra sutarta dėl konkretaus laiko, kada bus atliekama minėta ekspertizė.

„Ekspertizės metu atliekamų darbų apimtis pakankamai nemaža ir ta kavinė, kuri ten yra veikianti, prarastų likusį vasaros sezoną. Tai sutarėme, kad pasiderinsime tiek su kavine, tiek su patalpų savininkais, tiek su iniciatyvine grupe, kada geriausias laikas atlikti tą ekspertizę“, – teigė Administracijos vadovas.

Jis pažymėjo, kad savivaldybė yra besikreipusi į Generalinę prokuratūrą dėl pačios išduoto statybos leidimo. Be to, savivaldybė atlieka ir savo vidinį patikrinimą dėl leidimo išdavimo.

Kodėl anksčiau nebuvo atlikta privaloma ekspertizė?

„Kodėl reikalinga arboristo (medžių specialisto – red.) ekspertizė? Nes privaloma pagal įstatymą, nes tik taip galima atsakyti, ar šaknys daro žalą kultūros paveldo objektui, ir jei iš tikrųjų daro – kokių inžinerinių priemonių reikia norint išsaugoti ir pastatą, ir medžius“, – socialiniame Facebook tinkle penktadienį rašė viena iniciatyvinės grupės atstovių partijos „Vardan Lietuvos“ narė Olga Vebrienė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Protestas dėl medžių J.Basanavičiaus gatvėje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Protestas dėl medžių J.Basanavičiaus gatvėje

Šios grupės nariai kelia klausimus, kodėl dar prieš išduodama leidimus, Vilniaus savivaldybė nepadarė šios privalomos ekspertizės ir rėmėsi prielaidomis.

„,Tai žino, matyt, tik vyr. architektas Romas Pakalnis ir tuometinė administracija – meras Šimašius ir jo aplinka?“, – rašė O.Vebrienė.

Bendrovės planai sulaukė vilniečių protesto

Trečiadienio pavakarę daugybė žmonių susirinko Vilniaus Jono Basanavičiaus gatvėje šalia rašytojui Romainui Gary skirto paminklo, siekdami išreikšti nepritarimą bendrovės „Dobilo daigas“ planams virš kavinės esančioje terasoje nupjauti devynis senus medžius.

Miesto bendruomenei pristatyti numatomą rekonstrukcijos projektą įmonę įpareigojo savivaldybė, tačiau projekto pristatymas virto ir protesto akcija.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Protestas dėl medžių J.Basanavičiaus gatvėje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Protestas dėl medžių J.Basanavičiaus gatvėje

Akcijoje dalyvavo etnologas Libertas Klimka, užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas, žurnalistas ir laidų vedėjas Rytis Zemkauskas, teatro kritikas Vaidas Jauniškis, poetas ir vertėjas Marius Burokas, menotyrininkė Laima Kreivytė ir kiti.

Rekonstruojant J.Basanavičiaus g. 14A priklausančio pastato dalį, vystytojas bendrovė „Dobilo daigas“ ketina praplėsti kavinės patalpas, o rūsyje įsirengti stoglangius.

Tuo metu brandžių medžių vietoje numatyta pasodinti medelių bei krūmų, įrengti augalų vazonus.

Medžių šalinimą įmonė motyvuoja tuo, kad jie trukdo atlikti rekonstrukcijos darbus, taip pat ardo pastatus ir atraminę sieną.

Ši kavinė, kurią įsigijusi bendrovė „Dobilo daigas“ su virš jos esančia medžiais apaugusia terasa, priklauso Geležinkelių valdybos pastatų kompleksui, turinčiam kultūros paveldo objekto statusą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Protestas dėl medžių J.Basanavičiaus gatvėje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Protestas dėl medžių J.Basanavičiaus gatvėje

Tiesa, nė vienas iš šių devynių medžių neturi saugotinų želdinių statuso. O pagal galiojančius teisės aktus medžiai, augantys ant pastatų stogų, pamatų ar kitų jų dalių, inžinerinių statinių, laikomi nesaugotinais, todėl leidimas juos kirsti nereikalingas.

Registrų centro duomenimis, bendrovės „Dobilo daigas“ savininkas verslininkas Irmantas Rimas, įmonės vadovė – Karolina Pakeltytė. 2017 metais „Dobilo daigo“ pavadinimu buvo pervadinta įmonė „Vingrių namai“.

2022 metų finansinės ataskaitos Registrų centre įmonė nėra pateikusi. 2021 metų duomenimis įmonė „Dobilo daigas“ dirbo nuostolingai.

Įmonė žemės valstybinės žemės sklypą sostinės centre 23 metams išsinuomojo 2017 metais. Tais pačiais metais iš kitos privačios įmonės įsigijo ir šiame sklype esantį 38 kvadratinių metrų ploto pastatą – kavinę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius