Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 10 30

Vilniaus seniūnijų neliks – politikai ėmėsi galutinio jų reorganizavimo

Vilniaus politikai grįžo prie sostinės seniūnijų reorganizavimo. Po pusantrų metų teisminių ginčų leista šį procesą pabaigti: seniūnijos bus naikinamos, vietoj jų dirbs biurai. Anot mero Artūro Zuoko, dauguma seniūnijų jau reorganizuotos į biurus, juose dirba vos po vieną ar du specialistus, o gyventojai esą net nepastebėjo šių pokyčių.
Grupė vilniečių Europos aikštėje protestavo prieš seniūnijų naikinimą.
Pernai žiemą vyko protesto akcijos dėl seniūnijų reorganizacijos. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus seniūnijų reforma sukėlė diskusijų bangą 2012-ųjų žiemą ir pavasarį. Vilniaus tarybai grįžus prie šio klausimo opozicija vėl siūlė to klausimo net nesvarstyti, kadangi esą gyventojų apklausa rodo, jog gyventojai nori išlaikyti seniūnijas.

Savivaldybės taryboje svarstyti Vilniaus m. savivaldybės gyventojų apklausos rezultatai. Šioje apklausoje apklausta 800 Vilniaus miesto gyventojų, kurių teirautasi, ar Vilniaus mieste seniūnijų yra per daug, į ką du trečdaliai atsakė, kad ne. Taip pat tiek pat gyventojų pasisakė prieš dalies seniūnijų panaikinimą. 

Mes tik sugaišome pusantrų metų, išleidome nemažai lėšų, kurių nėra, tad dabar tik pabaigsime seniūnijų reorganizavimą. Iš esmės seniūnijos jau yra reorganizuotos pusantrų metų ir niekas jų nepasigedo – nei gyventojai, nei niekas kitas, – sakė A.Zuokas

Vis dėlto pasiūlyta į apklausos duomenis neatsižvelgti. Esą tą leido ir visų instancijų teismai.

Opozicija prieštaravo tokiam žingsniui, vis dėlto jų balsai nieko nelėmė – klausimo pateikimui pritarta, tad po komitetų svarstymo seniūnijų reorganizacija bus baigta.

Anot A.Zuoko, visi sprendimai priimti jau prieš pusantrų metų, tačiau Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje apskundė šį sprendimą teismui, kur tarybos sprendimai pripažinti teisėtais ir atitinkančiais visus įstatymus.

„Mes tik sugaišome pusantrų metų, išleidome nemažai lėšų, kurių nėra, tad dabar tik pabaigsime seniūnijų reorganizavimą. Iš esmės seniūnijos jau yra reorganizuotos pusantrų metų, išskyrus likę tik keletas seniūnų, kurie tiesiog gavo atlyginimą. Niekas jų nepasigedo – nei gyventojai, nei niekas kitas“, – kalbėjo meras. 

A.Zuokas aiškino, kad jam suprantamas kai kurių tarybos partijų atstovų nenoras pertvarkyti seniūnijų tinklą – esą seniūnijose dirba jų partijų nariai, bičiuliai, kurie neretai gelbėja rinkimų metu.

O perdavus funkcijas savivaldybės skyriams sistema pradėjo veikti gerokai efektyviau – yra labai aiški kontrolė, atskaitomybė. „Gyventojai gali pastebėti, kad mieste ir tvarka keičiasi, ir daugiau vaikų žaidimų aikštelių atsiranda, ir želdynai tvarkomi, ko iki tol nebuvo, nes seniūnijos didžiąja dalimi atlikdavo ne tą darbą, kurį turėjo“, – teigė A.Zuokas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Valdas Benkunskas tikino, kad didžioji dauguma apklaustų Vilniaus gyventojų praėjusiais metais pasisakė, jog seniūnijos turi išlikti, taip pat jie nepritaria ir mero Artūro Zuoko planams įsteigti biurus vietoje seniūnijų.

„Mes pasisakome prieš savivaldos silpninimą ir valdžios centralizavimą Konstitucijos prospekto dangoraižiuose, kadangi tai tiesiogiai atsilieps seniūnijų gyventojų kokybei. A. Zuokui vilniečių aiškiai išreikšta nuomonė visiškai nesvarbi, tad dabartinė miesto valdžia pamina demokratijos principus“, – tvirtino frakcijos seniūno pavaduotojas Gediminas Švilpa.  

Po reformos Vilniuje išliks penkios seniūnijos nutolusiuose miesto rajonuose – tokiuose kaip Naujoji Vilnia, Grigiškės ir pan. Kitos 11 virs biurais, kurie dirbs kaip savivaldybės padaliniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius