-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 02

Vilniaus teismas pradėjo nagrinėti šnipinėjimu Baltarusijai kaltinamo M.Danielius bylą

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį pradėjo nagrinėti šnipinėjimu Baltarusijai ir poveikiu liudytojams kaltinamo vilniečio Manto Danieliaus bylą.
Mantas Danielius atvestas į teismo posėdį
Mantas Danielius atvestas į teismo posėdį / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Kadangi byla nevieša, rengiami uždari teismo posėdžiai.

BNS žiniomis, per pirmąjį posėdį buvo paskelbtas kaltinamasis aktas.

Į posėdį buvo atvykę nukentėjusieji.

M.Danielius yra laikomas suimtas, į teismo posėdį jį lydėjo Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

Baudžiamoji byla nagrinėti teismui buvo perduota rugsėjį.

Kaip skelbė prokuratūra, ikiteisminis tyrimas dėl šnipinėjimo buvo pradėtas 2022 metų rugsėjo pabaigoje, gavus pagrįstų duomenų, kad M.Danielius, įtariama, nuo 2022 metų pradžios rinko Baltarusijos žvalgybą dominančią informaciją ir tą informaciją perdavė.

Tyrimo duomenimis, M.Danielius nuo 2022 metų sausio vykdė Baltarusijos pilietės, bendradarbiaujančios su šios šalies žvalgybos organizacija, užduotis, rinko ir perdavė ją dominančią informaciją.

Manoma, kad prisidengdamas savanorio veikla, M.Danielius bendravo su Lietuvoje veikiančiomis organizacijomis, vienijančiomis Baltarusijos režimo demokratinę opoziciją, asmenimis, kurie po 2020 metų rugpjūčio mėnesį vykusių Baltarusijos prezidento rinkimų, siekdami išvengti arešto, įkalinimo ar kitokio teisinio persekiojimo, persikėlė į Lietuvą.

Tyrimo duomenimis, M.Danielius lankydavosi Baltarusijos opozicijos organizacijų patalpose, dalyvaudavo renginiuose, įtariama, rinko ir perdavė informaciją apie jų veiklą, vykdomus projektus, finansavimo šaltinius, organizacijoms priklausančius asmenis ir jų susitikimus.

Tyrimo duomenimis, su Baltarusijos žvalgyba bendradarbiaujanti ir M.Danielių užverbavusi Baltarusijos pilietė instruktavo jį apie užsienio šalies žvalgybos organizaciją dominančios informacijos rinkimo būdus ir naudotinas technines priemones, taip pat surinktos informacijos perdavimo būdus, tarpusavio bendravimo saugumo reikalavimus. BNS žiniomis, ši Baltarusijos pilietė yra Minsko kontroliuojamos žiniasklaidos laidų vedėja Ksenija Lebedeva.

Lietuvos pilietis kaltinamas Baltarusijos žvalgybai ne tik rinkęs ir galbūt perdavęs informaciją apie Lietuvoje veikiančias baltarusių opozicijos organizacijas, bet ir Ukrainoje esantį baltarusių Konstantino Kalinausko pulką.

Baltarusijos žvalgybą domino Lietuvoje veikiančios baltarusių opozicijos organizacijos, Lietuvoje politinę veiklą vykdanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Apie įtartiną M.Danieliaus veiklą Lietuvos teisėsaugai pranešė čia veikiančių baltarusiškų organizacijų atstovai.

M.Danielius kaltinamas, jog vykdydamas kitos valstybės užduotį, pagrobė, pirko ar kitaip rinko, perdavė informaciją, kuri yra Lietuvos valstybės paslaptis, arba kitą užsienio valstybės žvalgybą dominančią informaciją.

Už tai baudžiama laisvės atėmimu nuo šešerių iki 15 metų.

Už tai gali būti baudžiama laisvės atėmimu nuo 6 iki 15 metų.

M.Danielius buvo suimtas praėjusių metų rugsėjo pabaigoje, tik pradėjus ikiteisminį tyrimą.

Vilniaus apygardos teismas šiemet vasarį įtariamąjį paleido iš suėmimo ir paskyrė švelnesnes kardomąsias priemones – intensyvią priežiūrą trijų mėnesių laikotarpiui, įpareigojant įtariamąjį dėvėti elektroninį stebėjimo įtaisą, ir asmens dokumento paėmimą.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras tos pačios dienos nutarimu įtariamajam paskyrė ir kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti, įpareigojant jį nebendrauti bei neieškoti ryšių su proceso dalyviais ir kitais nutarime nurodytais asmenimis.

Vis dėlto teismas vėliau M.Danieliui vėl skyrė suėmimą, tenkinęs prokuroro prašymą po gautų duomenų, kad įtariamasis ne kartą pažeidė kardomosios priemonės sąlygas, įskaitant bendravimo su tam tikrais asmenimis draudimus.

M.Danieliui taip pat buvo pareikšti įtarimai ir dėl poveikio liudytojams. Už tai baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

M.Danielius anksčiau ne kartą yra teistas už dokumentų klastojimą, sukčiavimą, apgaulingą apskaitos tvarkymą ir kitus nusikaltimus.

Birželį teismas paskelbė devintą nuosprendį teisininko išsilavinimą turinčiam vilniečiui, juo jis buvo nuteistas lygtinai už netikrų dokumentų pagaminimą ir jų panaudojimą. Ši byla su šnipinėjimo byla nesusijusi, joje buvo nagrinėjami netikrų dokumentų pagaminimo epizodai, susiję su įmonių perleidimu, valdymu.

Vasario pradžioje dar būdamas laisvėje M.Danielius BNS tvirtino, kad baltarusių organizacijų atstovės pačios jį pasikvietė, esą net žadėjo rasti žmoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius