-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 15

Naujininkų kioskus pražudė krepšinio čempionatas ir pasitikėjimas Vilniaus valdžia

Oro uostą su centru jungiančioje S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje stovinčių kioskų savininkai apstulbę. Dar neseniai Vilniaus valdžia skubino juos vietoje sukiužusių kioskų savomis lėšomis pastatyti naujus paviljonus, tačiau dabar ėmė ir persigalvojo. Suvedžioti kioskų šeimininkai tikina statybinėms medžiagoms jau išleidę apie 150 tūkst. Lt.
JKAL2450
S.Dariaus ir S.Girėno gatvės kioskai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sostinės savivaldybė metų pradžioje žadėjo, kad iki rugpjūčio 31 dieną prasidėsiančio Europos vyrų krepšinio čempionato S.Dariaus ir S.Girėno gatvė blizgės. Miesto vadovai prašė Vyriausybės tam skirti 2 mln. Lt, tačiau išgirdę, kad pinigų nėra, sutarė, kad pakaks kiek „papudruoti“ gatvės prieigas, sutvarkyti šalia jos esančią prekyvietę.

Buvo teigiama, kad į čempionatą suplūsiančius miesto svečius gali išgąsdinti suklypusių metalinių kioskų vaizdas, todėl juos reikia pakeisti naujais prekybos paviljonais.

Tačiau dabar merijos atstovai pripažįsta, kad iki Europos vyrų krepšinio čempionato nauji paviljonai pastatyti nebus. Planuojama, kad jie išdygs tik rugsėjo ar spalio mėnesį.

„Teisybė, buvo kalbama, kad žmonėms, važiuojantiems iš oro uosto, kioskai neturėtų gadinti vaizdo. Jie yra šiek tiek toliau. Jie stovi toliau nuo kelio ir važiuojant iš oro uosto ne taip matyti“, – „15min“ vakar aiškino Vilniaus miesto savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius Vytautas Grinius.

Darbas – šuniui ant uodegos

Atnaujinti prekyvietę savo lėšomis savivaldybės atstovai kioskininkams pasiūlė dar žiemą. Šie sutiko vietoje 25 kioskų pastatyti 17 paviljonų, pasisamdė architektus, buvo parengtas prekyvietės atnaujinimo projektas, sudarytas darbų planas.

„Visą šį laiką jautėme miesto valdžios paramą ir tikėjome, kad viskas bus gerai. Meras ir jo pavaduotojas Romas Adomavičius domėjosi, ar mums nėra sudaromos kliūtys, matėsi, kad jie nori, jog viskas būtų padaryta kaip galima greičiau“, – „15min“ sakė kioskų savininkų atstovas Viktoras Verpetinskis.

Projekto derinimas judėjo į priekį tol, kol birželio mėnesį, verslininko žodžiais, „nugriaudėjo griaustinis“. „A.Zuokas tiesiog apsigalvojo. Jis pasakė, kad nereikia, jog mes statytume paviljonus. Meras įsigeidė, kad juos įrengtų savivaldybė, o mes prekyvietes nuomotumėmės. Visas mūsų darbas nuėjo šuniui ant uodegos“, – piktinosi pašnekovas.

Pritrūko vienintelio parašo

Kioskų savininkai greitai pajuto, ką reiškia pasikeitusi mero nuomonė.

Artūras Zuokas ketina pastatyti „auksinius“ paviljonus, kurie atsieis po 60–70 tūkst. Lt. Tikino Viktoras Verpetinskas.Iki tol kioskų savininkams įvairių leidimus dalijančių institucijų durys buvo atviros – verslininkai gavo 10 iš 11 prekyvietės atnaujinimo darbams pradėti reikalingų parašų. Paskutiniojo jie negavo, nes patvirtinti projektą atsisakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo skyriaus Rytinės teritorijos poskyrio vedėjas Vytautas Kondratas.

„Kai mes jo paklausėme, kodėl atsisako pasirašyti, jis aiškino esąs tik mažas sraigtelis ir pasiūlė kreiptis į miesto valdžią“, – sakė V.Verpetinskas.

Verslininkas dabar gailisi, kad kartu su kitais kioskų savininkais pasikliovė miesto vadovų žodžiu – nesuderinus visų projektų pradėjo pirkti prekyvietės atnaujinimui reikalingas statybines medžiagas. „Ką mums dabar daryti? Mes jų neturime kur dėti, bijau net kalbėti su statybininkais, kurie tas medžiagas mums pirko. Tiesiog likome kvailio vietoje“, – piktinosi verslininkas.

Jo teigimu, kioskų savininkams kiekvienas paviljonas būtų atsiėjęs po 20–25 tūkst. Lt. „O A.Zuokas ketina pastatyti „auksinius“ paviljonus, kurie atsieis po 60–70 tūkst. Lt. Matyt, milijardą litų pasieksianti savivaldybės biudžeto skola jam dar atrodo per maža“, – ironizavo V.Verpetinskas.

A.Zuokas į kalbas nesileido

Susidariusią padėtį kioskų savininkų atstovai bandė aptarti su miesto vadovais, tačiau šie, anot V.Verpetinsko, į kalbas nesileido. Jie nebuvo pakviesti į raštu išdėstytų jų priekaištų sostinės valdžiai svarstymą.

„Atėjome pas A.Zuoką, tačiau jis į kabinetą mūsų neįsileido. Visą laiką sėdėjome už durų, tik vėliau tarpduryje pasirodęs A.Zuokas pasakė: jūsų klausimu nuspręsta „ne“. Ką reiškia tas „ne“, taip ir nepaaiškino“, – dėstė V.Verpetinskas.

Jo teigimu, verslininkų nuostoliai dėl pasikeitusios sostinės savivaldybės pozicijos gali siekti 150 tūkst. Lt. Verslininkai neatmeta galimybės prarastą sumą atsikovoti per teismą. „Nematome kitos išeities, nes išleidome dideles sumas“, – pabrėžė jis.

Patys kalti?

Vilniaus valdžios atstovai net nesileidžia į kalbas apie kompensacijas apgautiems kioskininkams.

Apie kioskininkų priekaištus „15min“ norėjo pasikalbėti su A.Zuoku, tačiau mero atstovė Irma Juškėnaitė nurodė, kad komentarus šiuo klausimu dalija savivaldybės administracijos  Ekonomikos ir investicijų departamento direktorius V.Grinius. Jis „15min“ teigė, kad sprendimas pačiai savivaldybei pasirūpinti naujų paviljonų statymu buvo priimtas prieš mėnesį pasitarimo pas merą metu.

„Priėjome vieningos nuomonės, kad leidus kiekvienam kiosko savininkui statyti paviljoną, nebus išvengta eklektikos. Mes norime, kad visame mieste stovėtų panašios architektūros paviljonai“, – aiškino jis.

V.Grinius pabrėžė, kad verslininkams nėra ko jaudintis –  toje vietoje jie galės prekiauti ir toliau, paviljonai jiems bus nuomojami lengvatinėmis sąlygomis. Pašnekovas negalėjo atsakyti į klausimą, kuri bendrovė statys paviljonus, tačiau svarstė, kad darbai galėtų būti patikėti savivaldybei priklausančiai įmonei „Vilniaus vystymo kompanija“.

Kioskininkų priekaištus dėl statybinėms medžiagoms išleistų pinigų V.Grinius pavadino spekuliacijomis. „Nereikia pirkti medžiagų nesuderinus projekto. Juk jūs nepirksite medžiagų namui statyti, kol neturite dokumentų ir leidimų, kol nežinote, ar jums bus apskritai leista tas medžiagas naudoti. Čia nėra jokios logikos“, – aiškino jis. Departamento direktorius sakė, kad apie kompensaciją verslininkams negali būti jokios kalbos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius