Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 04 18

Vilniaus valdžios pažadai po metų: į brangius privačius darželius – prašom, o valstybinių teks palaukti

Vilniaus valdžia nuo pat pradžių vienu pagrindinių darbų įvardijo naujų vietų kūrimą vaikų darželiuose. Prabėgo vieneri kadencijos metai: vietas kuria privatūs darželiai, o naujus pastatus ikimokyklinukams statančios bendrovės laukia, kada sostinės savivaldybė atsiskaitys už darbus, nes pinigų nėra. Tačiau Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas žada, kad jų bus.
Vilniaus meras Remigijus Šimašius darželyje „Žilvinėlis“
Vilniaus meras Remigijus Šimašius darželyje „Žilvinėlis“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pernai balandį Vilniaus meru tapęs liberalas Remigijus Šimašius žadėjo, kad prie kompiuterių sėdintys darželinukų tėvai nebesiraus plaukų bandydami užregistruoti atžalas į darželius, o vaiko užregistravimas nebeprilygs stebuklui.

R.Šimašius tuomet teigė, kad senoji sostinės valdžia slėpė tiesą – kalbėjo apie 1,5 tūkst vietų darželiuose trūkumą, tačiau iš tiesų į darželius „netilpo“ apie 7 tūkstančiai vaikų.

Vilniaus savivaldybės teigimu, dabar tokių vaikų – 5 tūkstančiai.

Dėl kompensacijų plečiasi privatūs darželiai

Pernai buvo parengtas planas, pagal kurį buvo ketinama kai kuriuos darželius renovuoti, atidaryti naują „Kodėlčiuko“ skyrių ir taip pernai žiemą įkurti 560 naujų vietų.

Taip pat nemažai vilčių dėta į 100 eurų kompensacijų skyrimą tėvams, nusprendusiems vesti vaikus į privačius darželius. Taip tikėtasi sukurti papildomas 900–1300 vietų.

Naujų darželių statybos stringa dėl pinigų trūkumo, bet kompensacijų dalijimas pasiteisino.

Vilniaus miesto savivaldybės 15min pateikti duomenys atskleidžia, kad naujų darželių statybas stabdo pinigų trūkumas, bet kompensacijų dalijimas pasiteisino.

Savivaldybės darželius lanko 28,6 tūkst. vaikų, kiek jų eina į privačius darželius – savivaldybė duomenų neturi.

100 eurų kompensacijos šiuo metu yra mokamos už 4 565 vaikus.

Pasak sostinės vicemero V.Benkunsko, nuo kadencijos pradžios dėl mokamų kompensacijų privatūs darželiai pasipildė 1 440 naujų vietų.

„Kompensavimo tvarka pasiteisino, nes pasirašančiųjų sutartis dėl kompensavimo ir patenkančių į nevalstybinius darželius skaičius nuolat auga. Kas mėnesį naujų vietų suteikiama maždaug šimtui vaikų“, – teigiama 15min atsiųstuose atsakymuose.

Savivaldybės duomenimis, 2015 metų rugsėjį sutartys buvo pasirašytos su 87 įstaigomis, o dabar bendradarbiaujama su 99 įstaigomis, kuriasi naujos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mero pavaduotojas Valdas Benkunskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mero pavaduotojas Valdas Benkunskas

Anot vicemero, patikrinus, kaip laikomasi priėmimo į darželius tvarkos, buvo, jo žodžiais, išlaisvinta dar daugiau kaip 1 tūkst. vietų savivaldybės darželiuose.

„Nors tai ir nėra visiškai naujai sukurtos vietos, tačiau tai leido sutrumpinti laukiančiųjų eilę. Šiuo metu eilėje yra apie 5 tūkst. vaikų“, – tvirtino jis.

Statyti yra kam, bet nėra pinigų

Tačiau planai pastatyti naujus darželius ar renovuoti senus įstrigo.

V.Benkunskas pripažino, kad nesugebama laiku atsiskaityti su statybų bendrovėmis.

Savivaldybė yra toks klientas verslininkams, kad mokėjimai visada vėluoja.

„Savivaldybė yra toks klientas verslininkams, kad mokėjimai visada vėluoja. Tame nieko naujo, rizikas verslininkai, dalyvaudami konkursuose, turėjo įvertinti“, – sakė jis.

„Kad yra pradelsimų – tą mes žinome, bet tai nesitęs taip, kaip iki šiol būdavo, kad trejų ar ketverių metų skolas turime dabar mokėti“, – pridūrė vicemeras.

Kitą savaitę savivaldybė planuoja perskirstyti biudžetą ir numatyti lėšų darželių statybai.

Savivaldybės pateiktais duomenimis, ketinama 4,29 mln. eurų didinti Švietimo investicinės programos lėšas nuosavomis savivaldybės lėšomis: 0,5 mln. eurų paimti iš Švietimo departamento, 1 mln. – iš Ūkio departamento, kita suma – savivaldybės administracijos lėšos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaikų darželis „Vikutis“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaikų darželis. Asociatyvinė nuotr.

„Didžioji dalis lėšų – apie 11 mln. eurų, skirtų bendrai investicinėms programoms švietimo sektoriuje, numatyti iš skolintų lėšų, o pasiskolinimas numatytas rugpjūčio arba rugsėjo mėnesiais. Mūsų biudžeto lėšų pradėtiems darbams užteks. Perskirstymas daromas tam, kad nesustotų darbai“, – sakė jis.

V.Benkunskas teigė, kad savivaldybė supranta, kad statybininkai už dyką nedirbs.

Tačiau jis nenorėjo sutikti, kad naujų vietų darželinukams kūrimas savivaldybės darželiuose stringa: „Iš pastato darželį padaryti pagal higienos normas užtrunka. Ir konkursai, ir projektavimai. Vietas planuojame turėti rugsėjo mėnesį.“

Praėjusių metų pažadų įgyvendinti nepavyko

Savivaldybės teigimu, naujuose darželiuose turėtų atsirasti 900 vietų: Žirmūnų gatvėje esančiame lopšelyje-darželyje „Ąžuolas“ planuojama 220 vietų, Justiniškėse esančiame lopšelyje-darželyje „Gluosnis – 210 vietų, Vitebsko gatvėje numatomame darželyje-mokykloje „Malūnėlis“ – 230 vietų, Laisvės prospekte esančiame „Kodėlčiuko“ skyriuje – 120 vietų, Žolyno gatvėje esančiame „Žolyno“ darželyje – 120 vietų.

„Malūnėlyje“ kol kas tik vyksta projektavimo darbai, o „Žolyno“ 6 vaikų grupių įrengimo konkursas dar tik bus skelbiamas.

Tiesa, „Malūnėlyje“ kol kas tik vyksta projektavimo darbai, o „Žolyno“ 6 vaikų grupių įrengimo konkursas dar tik bus skelbiamas.

Savivaldybė teigia ieškanti galimybių išnaudoti ir kitą savivaldybės turtą – sklypus ar patalpas. Nuomojamos patalpos naujų darželių steigimui – pvz., darželiui „Abadelė“.

Planuojamas patalpų Antakalnio g. 17 nuomos konkursas.

Savivaldybė taip pat planuoja naujų darželių statyboms skirti 7 valstybės sklypus.

Juose darželius statysiantys privatūs investuotojai patys projektuos įstaigas.

Juose galima statyti 220 vietų ir daugiau turinčius darželius. Ugdymo įstaigas bus siūloma statyti tuose rajonuose, kuriuose ypač trūksta vietų vaikų darželiuose. Anot savivaldybės, planuojama, jog tokiu būdu gali būti patenkintas 1000-1500 vietų poreikis.

Santariškių gatvėje esantis sklypas jau išnuomotas naujo darželio statybai su sąlyga, kad darbai bus pradėti per 12 mėnesių, o paslaugos pradėtos teikti per 24 mėnesius.

Tiesa, pernai pavasarį dėstyti planai buvo kitokie. Renovavus „Ąžuolo“ ir „Gluosnio“ darželių patalpas bei atidarius „Kodėlčiuko“ skyrių 560 naujų vietų planuota įkurti dar pernai žiemą. Pritaikius kitas turimas patalpas darželiams, iki 700 naujų vietų turėjo atsirasti jau šį pavasarį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius