Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 10

Vilnietis pyksta: kiemuose vietoj medžių – mašinos, savivaldybė sako medžius sodinanti

„Vietoj vieno išpjauto medžio pasodiname du“, – tvirtina Vilniaus miesto savivaldybė, gindamasi nuo kaltinimų, kad sostinėje mažėja medžių. Tačiau vilniečiai tvirtina matantys kiek kitokį procesą, jų teigimu, vietoj nupjautų medžių kiemuose daugėja ne jaunų augalų, o automobilių.
Vietoj medžių stovi mašinos viename Antakalnio g. kieme
Vietoj medžių stovi mašinos viename Antakalnio g. kieme / Dainiaus Razausko nuotr.

Vilnietis Dainius Razauskas tikina, kad jau ne vienerius metus stebi nemalonų reiškinį Lietuvoje – jo teigimu, nuodugniai ir atkakliai naikinami miestų ir gyvenviečių želdynai, pjaunami medžiai.

„Kad neliktų nieko“

„Pradėta bene Palangoje J.Basanavičiaus alėjos kaštonais, pereita per Miniją (Mingę), nuplikintos ne vienos senos kapinės, galiausiai Gedimino pilies kalnas – gražu negražu, dėl to ne dėl to, bet jis ėmė gana simboliškai griūti. Atrodo, rengiamasi nuplikinti ir Kreivosios pilies kalvas, vadinamąjį Kalnų parką. Kad neliktų nieko“, – stebisi vilnietis.

Kai kuriuos gyvenamuosius rajonus D.Razauskas tvirtina galintis palyginti su veidu nuskustais antakiais ir išpešiotomis blakstienomis: „Pavyzdžiui, Antakalnio mikrorajonas Vilniuje, kuriame gyvenu nuo 1963 metų. Jau keli dešimtmečiai čia nuosekliai, sistemiškai, kasmet po truputį išpjaunami tiek brandūs, vešlūs medžiai, paliekantys rasojančius baltus kelmus, tiek liaunesni medeliai, tiek krūmokšniai, vasarą sužaliuojantys ir bent laikinai užstojantys griuvėsiais ir sąvartynu bevirstančias „urbanistines erdves“, o jei kurie laikinai paliekami, tai nugenimi taip, kad tų „urbanistinių erdvių“ šiukštu nepridengtų, neužstotų.“

O skundų, kad tai nėra teisingas sprendimas, D.Razausko teigimu, įvairaus lygio valdininkai negirdi.

„Pastarosiomis savaitėmis Antakalnį vėl nusiaubė medpjovių vajus. Vėl liko rasoti balti sveiki kelmai. O jų vietoje beveik visada, beje, imami statyti automobiliai. Pažymėtina: neteisėtai, nes automobilius statyti vejų ir želdynų vietose lyg ir draudžiama (apie šaligatvius net nekalbu).

Tačiau Antakalnis jau pavirto ištisa tokia neteisėta automobilių stovėjimo aikštele. Policija vieną kitą atskirą pažeidėją, jei pirštu nurodai, norom nenorom nubaudžia. O savivaldybė tokią padėtį, regis, patyliukais palaiko. Juk ji pati ją ir sukūrė!“ – pasipiktinimo neslėpė D.Razauskas ir jam peršasi vienintelė išvada – kažkas siekia, kad būtų blogiau.

Pjauna tik avarinius medžius

Pastarosiomis savaitėmis Antakalnį vėl nusiaubė medpjovių vajus. Vėl liko rasoti balti sveiki kelmai, – sakė D.Razauskas.

Tačiau Vilniaus miesto savivaldybė įrodinėja, kad yra kitaip. Anot Gintauto Runovičiaus, Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Miesto tvarkymo ir aplinkos skyriaus vedėjo, Antakalnio gatvėje buvo pašalinti keli ligų ir kenkėjų pažeisti uosialapiai klevai, džiūstanti tuopa, taip pat buvo sutvarkyti prie gatvės esantys krūmai, apgenėti beržai, liepos.

„Sutvarkius šią teritoriją bus sudarytos geresnės augimo sąlygos kitiems medžiams, teritorija taps šviesesnė ir saugesnė. Šioje vietoje Vilniaus miesto savivaldybė automobilių stovėjimo aikštelės įrenginėti neplanuoja“, – 15min užtikrino G.Runovičius.

O ir nupjauti bet kurį medį mieste nėra įmanoma, kiekvienu atveju leidimas medžių šalinimui išduodamas tik įvertinus jų būklę.

„Bendro naudojimo teritorijose pjauname tik avarinius, pavojingus, neperspektyvius medžius. Dažnai į Vilniaus miesto savivaldybę kreipiasi ir patys daugiabučių namų gyventojai, prašydami praretinti medžius, kurie užstoja dienos šviesą. Ir nors teisės aktai leidžia pjauti medžius, jei pateikiami skaičiavimai dėl šviesios trūkumo patalpose, tačiau stengdamiesi išsaugoti kuo daugiau medžių visuomet pirma siūlome lajos retinimą ar kitą genėjimą. Leidimai pjauti sveikus, perspektyvius medžius išduodami tik gavus statybos leidimą, kuris leidžia statyti pastatus, pvz.: gatves, inžinerinius tinklus“, – aiškino Miesto tvarkymo ir aplinkos skyriaus vedėjas.

Bendro naudojimo teritorijose pjauname tik avarinius, pavojingus, neperspektyvius medžius, – sakė G.Runovičius.

Vieną nupjauna, du atsodina?

Įpareigojimo vietoj nupjauto medžio pasodinti jauną nėra, tačiau, kaip teigia G.Runovičius, stengiamasi vietoj vieno pašalinto pasodinti du, jeigu tik medžių sodinimo neriboja sklype esantys požeminiai inžineriniai tinklai, atstumai nuo pastatų, privatūs sklypai ir pan.

„Šiemet miesto iniciatyva bus pasodinta daugiau kaip 1000 įvairių rūšių medžių Žvėryne, Naujamiestyje, Antakalnyje, Pilaitėje, Šnipiškėse, Pavilnyje. Šie rajonai buvo apsirinkti ne atsitiktinai, pvz., Antakalnyje medžiai bus sodinami norint palaipsniui atnaujinti senuosius medžius šalia Antakalnio gatvės, Žvėryne ir Naujamiestyje, atlikus medžių inventorizaciją ir įvertinus gatvių atkarpas, buvo nuspręsta papildomai pasodinti įvairių rūšių medžių, Pilaitėje bus sodinami medžiai šalia naujai įrengtos Varnės g.“, – kalbėjo G.Runovičius.

Medžiai mieste šalinami tikrai ne todėl, kad kiemuose atsirastų daugiau vietos automobiliams, tikina G.Runovičius. Pagrindinės priežastys yra tos, kad jie būna pernelyg tankiai suaugę, užstelbia šviesą patalpose, būna pažeisti ligų ir kenkėjų, kelia grėsmę žmonių sveikatai, gyvybei arba turtui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius