-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 05

Vilniuje pagerbs nusižudžiusius tibetiečius: nuo 2009-ųjų vasario iki 2013-ųjų gruodžio Tibete susidegino 122 žmonės

Tarptautinę žmogaus teisių dieną Tibeto skvere bus paminėti dėl laisvės susideginę tibetiečiai.
Dalai Lamos viešnagė Tibeto skvere
Dalai Lamos viešnagė Tibeto skvere / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Gruodžio 10-ąją, minint Tarptautinę žmogaus teisių dieną, Tibeto skvere, Vilniuje, 12 val. bus paminėti susideginę daugiau nei šimtas tibetiečių, skaitomi jų vardai, o pats Tibeto skveras virs simbolinėmis kapinėmis.

Per pastaruosius šešiasdešimt metų, kai komunistinė Kinija žiauriai okupavo Tibetą, Pekinas niekada nepakeitė savo kietos rankos politikos šiame regione. Tai lėmė ne tik Tibeto šventyklų bei vienuolynų naikinimą okupacijos pradžioje, gamtos išteklių naudojimą regione, taip pat žudymus, kankinimus, įkalinimus ir priekabiavimus prie Tibeto žmonių, nuolatinius Visuotinės Žmogaus Teisių deklaracijos ir kitų JT sutarčių pažeidinėjimus.

Nuo 2008 m. Kinijos saugumo pajėgos su tibetiečiais pradėjo žiaurų susidorojimą. Reaguodami į tragišką situaciją, tibetiečiai vienas po kito ėmė degintis gyvi, tokiu būdu reikalaudami, kad Pasaulio bendruomenė iš esmės imtų spręsti Tibeto klausimą užtikrindama pamatines žmogaus teises į savo kalbą, religiją, kultūrą ir žemę.

Nuo 2009-ųjų vasario iki 2013-ųjų gruodžio Tibete susidegino 122 žmonės. Daugiau nei šimtas šių incidentų pasibaigė mirtimi.

Jums skaitant šias eilutes, gali būti, kad okupuotame Tibete šią akimirką, jaunas vienuolis ar studentas sušunka: „Laisvę Tibetui!“, apsipila benzinu ir uždega degtuką…

Pasak filosofo Leonido Donskio: „Unikali vieta tenka Tibetui – tyliam pasaulio sąžinės egzaminiui. Tibetas ne tik nesiekia delegitimuoti ar demonizuoti Kinijos, o priešingai – pabrėžia savo pagarbą kinų tautai ir Kinijos valstybei. Viskas, ko siekia ši buvusi mažytė teokratinė, bet absoliučiai taikinga budistinė vienuolių valstybė, – tai unikalios senovinės Tibeto kultūros išsaugojimas. Jei Tibetui nebus leista išsaguoti savo kultūrą ir religiją, kils klausimas, ko verta Visuotinė Žmogaus Teisių Deklaracija? Jis neišvengiamai kils, jei mes įteisinsime kumščio teisę vien todėl, kad ją praktikuoja naudinga ir mums svarbi valstybė.“

Tarptautinė žmogaus teisių diena pasaulyje minima nuo 1948 m.

Būtent gruodžio 10 d. Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja paskelbė Visuotinę Žmogaus Teisių deklaraciją „kaip visuotinį idealą, kurio turi siekti visos tautos ir visos valstybės“. Šioje deklaracijoje įtvirtinti principai pripažinti šiandienos žmogaus teisių apsaugos pagrindu, rašoma Tibeto laisvės rėmimo grupės atstovų ketvirtadienį išplatintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius