-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 27

Vilniuje rengiamos seksualinių mažumų eitynės

Vilniuje šeštadienį rengiamos seksualinių mažumų eitynės.
„Jaunimo kelionių“ dalyvė Lina pasakoja apie Vankuverio toleranciją homoseksualams
Homoseksualai / Silvijos Slapšytės nuotr.

Teismo sprendimu, organizatoriams leista eitynes rengti centrine sostinės gatve – Gedimino prospektu. Renginys prasidės 13 valandą, jame tikimasi 800 dalyvių.

Policija žada renginiui sustiprintas pareigūnų pajėgas, vietomis bus įrengtos tvoros.

Organizatoriai teigia, kad eitynės, kurios rengiamos daugelyje Vakarų šalių, svarbios siekiant atkreipti dėmesį į seksualinių mažumų diskriminavimą ir paskatinti lygybę. Jų priešininkai Lietuvoje tai vadina „homoseksualizmo propaganda“.

„Tai bus gražus, taikus ir spalvingas renginys“, – žurnalistams sakė Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko.

Eitynėse ketina dalyvauti ir paramą seksualinių mažumų teisėms išreikšti keli europarlamentarai iš užsienio šalių, Švedijos Europos Sąjungos (ES) reikalų ministrė Birgitta Ohlsson, kai kurie užsienio šalių ambasadoriai.

„Baltic Pride yra esminis renginys LGBT (lesbietės, gėjai, biseksualai, transeksualai) bendruomenei ir visai visuomenei“, – sakė Norvegijos ambasadorius Lietuvoje Leifas Arne Ullandas.

Iš aukščiausių Lietuvos pareigūnų paramą eitynėms išsakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pasak jo, eitynės „Už lygybę“ svarbios ne tik dėl Lietuvos tarptautinių žmogaus teisių įsipareigojimų, bet ir kaip renginys, parodantis visuomenės brandą.

Pirmasis „Baltic Pride“ paradas Lietuvoje 2010-aisiais vyko Upės gatvėje. Tuomet kelis šimtus eitynių dalyvių, kurie žygiavo griežtai saugomoje teritorijoje, nustelbė kelis kartus gausesnė priešininkų minia.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, panaikinęs Vilniaus valdžios draudimą žygiuoti Gedimino prospektu, pabrėžė, kad valstybė turi pareigas užtikrinti veiksmingą naudojimąsi taikių susirinkimų teise taip pat ir asmenims, turintiems nepopuliarias pažiūras ar priklausantiems mažumoms. Anot teismo, demokratija nereiškia paprasčiausio daugumos požiūrio viešpatavimo.

Prieš eitynes Gedimino prospekte pasisakės sostinės meras Artūras Zuokas savo ruožtu aiškino, kad „tolerancija nepasiekiama spaudimu“, o žmonės „mato tam tikros gyvensenos, tam tikros filosofijos, tam tikrų vertybių propagandą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius